Krása podzimní melancholie se dvěma pravověrnými gothic rockovými kapelami

XIII. století a The House of Usher plakátVánoce pro oddané fanoušky klasického gothic rocku letos přijdou o měsíc a dvanáct dní dříve. V pátek 12. listopadu vystoupí v Lidovém domě Kbely vévodové tuzemské kytarové gothic scény XIII. století ve společnosti německých The House of Usher.





 

Pokud kohokoliv v naší zemi alespoň okrajově zaujala ztemnělá krása noci a mystická přitažlivost gotického stylu, nevyhnutelně musel narazit na jihlavské XIII. století. Právě tato kapela přivedla ke scéně stovky posluchačů z nejrůznějších subkultur a nesmazatelně se vepsala do historie české kytarové hudby.

Gothic rockové XIII. století zformoval na počátku 90. let skladatel, zpívající kytarista a spisovatel Petr Štěpán se svým bratrem Pavlem (bicí) z trosek kultovní punkové formace Hrdinové nové fronty. Již od první desky „Amulet“ z roku 1992 na sebe skupina strhávala zaslouženou pozornost a řady stoupenců narůstaly geometrickou řadou s každou další nahrávkou (např. „Nosferatu“, „Ztraceni v Karpatech“, „Vendetta“). A to nejen u nás, ale i v zahraničí. Například v Polsku se hit „Elizabeth“, inspirovaný příběhem „krvavé hraběnky“ Bathoryové, stal hymnou gothic rockových klubů a parties, znějící nocí dodnes.

Plodná období nových alb byla čas od času přerušena tvůrčími a koncertními pauzami, které dokázaly početné zástupy fanoušků notně potrápit. Během kapelního klidu stihnul Petr Štěpán napsat například velmi populární „Knihu Nosferatu“ nebo hudbu k několika inscenacím divadelních her Williama Shakespeara. Naštěstí i zatím poslední odmlka byla nakonec prolomena – nejprve několika ojedinělými koncerty, které nakonec vyústily v legitimní comeback, korunovaný vydáním nového alba „Dogma“ a živého CD.

Ani po dvou dekádách se však XIII. století nevzdálilo svému původnímu poselství, zůstává věrno své hudbě a ctí kořeny gothic rockového žánru. To dokazuje nejen svou tvorbou, ale i prohlášeními na deskách, ve kterých se distancuje od moderní vlny, kombinující metal s ponurou atmosférou. Petr Štěpán se svou aktuální sestavou Pavel Štěpán, Jana Havlová (klávesy) a Mirek „Palda“ Paleček (baskytara) tak i v roce 2010 zcela samozřejmě potvrzuje svou zaslouženou pozici na trůnu českého gothic rocku.



XIII. století – Katakomby

Dvacetiletou historii má za sebou i německý soubor The House of Usher, který si svůj název trefně vypůjčil z povídky „Zkáza domu Usherů“ mistra hororových příběhů Edgara Allana Poea. A hudba kapely si s příjemně pochmurnou atmosférou literární předlohy rozhodně v ničem nezadá. Stejně jako Petr Štěpán a jeho družina, jsou i The House of Usher věrni tradičnímu pojetí gothic rocku v té nejčistší podobě. Charismatický zpěvák Jörg Kleudgen (s image somnabula Cesara z expresionistického snímku „Kabinet Dr. Caligariho“) vede své kolegy od desky k desce bez ohledu na pomíjivé dění v hitparádách. Důkazem může být i zatím poslední album „Angst“ či štědré živé DVD „Necrologio“ z loňského roku.

Právě vytrvalost a oddanost stylu, který se tolik liší od současné marketingové produkce „moderního gothic rocku“, staví The House of Usher do pozice celoevropsky ceněné kapely. Živá vystoupení navíc nezřídka ozvláštňují předělávky oblíbených kapel, ať už jde o Joy Division, Red Lorry Yellow Lorry nebo Pink Floyd. Po mnoha odehraných koncertech a opakovaných účastech na předních mezinárodních gotických festivalech se The House of Usher konečně poprvé představí i v Praze.



The House of Usher – I wanna know


Spolu s oběma kapelami tak můžete 12. listopadu cestovat až ke kořenům svébytné gotické subkultury, jejíž srdce od počátku tepalo v rytmu gothic rocku.

Akce je pořádána za podpory Magistrátu hlavního města Prahy.

The House of Usher (D), XIII. století
12. listopadu 2010
Praha, LD Kbely (Toužimská 244)
Vstup: 190,– Kč + poplatky (předprodej) / 250,– Kč na místě
 

Plakát THOU a XIII. století

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.