Aeon Sable: Pódia jsou jako prsa – velká i malá, všechna jsou krásná

S německými gothrockovými zaklínači před koncertem s XIII. století o tvoření vesmírů, Hong Kongu, kytarových sólech, výměnách kazet na školním dvorku a dalších zajímavostech.

SANCTUARY.CZ: ODPUSŤTE NÁM PRVNÍ OTÁZKU, KTEROU JSTE NEJSPÍŠ MUSELI ZODPOVÍDAT UŽ MOCKRÁT, ALE MŮŽETE NÁM NA ZAČÁTEK VYSVĚTLIT, CO ZNAMENÁ NÁZEV KAPELY AEON SABLE?

Nino Sable: Aeon Sable se dá vyložit mnoha různými způsoby, ale pro nás je nejblíž interpretace „temné časy“, které jednoduše popisují pocit, jaký chceme vytvářet.

SANCTUARY.CZ: CO VÁS PŘIVÁBILO KE GOTICKÉ SCÉNĚ? NEJDŘÍV JAKO FANOUŠKY, TAK POZDĚJI JAKO MUZIKANTY?

Nino Sable: Těžko říct. Jako puberťáci jsme si s kamarády na školním dvorku vyměňovali kazety s nejrůznějšími hudebními žánry. A nějak nám tenhle druh hudby zůstal a nasál nás do scény. Nejspíš to byl ten pocit něčeho jiného, vzdorovitého a ne tak prvoplánového jako u jiné hudby. A od toho už byl jen krok k tomu začít tuhle muziku i hrát. Přišlo to přirozeně, protože vždycky nejvíc miluješ hudbu ze své puberty.

SANCTUARY.CZ: TAK JSTE POSTAVILI AEON SABLE. BYL TO PŮVODNĚ JEN STUDIOVÝ PROJEKT, NEBO JSTE OD SAMOTNÉHO ZAČÁTKU CHTĚLI I KONCERTOVAT?

Nino Sable: Naším prvotním cílem bylo dělat muziku, kterou bychom MY sami chtěli poslouchat. Na začátku nebyl sen jít s Aeon Sable na pódium. K tomu došlu až po narážkách manažera našeho bývalého vydavatelství a v návaznosti na růst naší fanouškovské základny. Dneska už bychom se bez živého hraní neobešli.


Aeon Sable
 

SANCTUARY.CZ: SVÉ DRUHÉ ALBUM JSTE VYDALI NEJDŘÍV JEN DIGITÁLNĚ A NA VINYLU. JENŽE JEHO NÁSLEDOVNÍK UŽ ZASE VYŠEL JEN NA CD? PROČ JSTE SE ROZHODLI ZASE VRÁTIT K TOMUHLE FORMÁTU?

Nino Sable: Jo, to je celkem srandovní příběh – ptali jsme se tehdy dopředu našich fanoušku, co by se jim nejvíc líbilo za formát, a většina řekla, že jim kombinace ke stažení a vinylu úplně vyhovuje. Takže jsme desku vydali digitálně a na vinylu a hromada lidí za námi začala na koncertě chodit a škemrali o CDčka. Bláznivý svět.

SANCTUARY.CZ: DESKA "HYPAERION" JE VAŠE UŽ DRUHÉ ALBUM VYDANÉ NA LABELU SOLAR LODGE. JAK SE VÁM S NÍM PRACUJE?

Nino Sable: Jsme šťastní, že jsme u Solar Lodge. Odvádí velmi dobrou práci, podtrhávají naše umění a podporují nás, jak jen dovedou.

SANCTUARY.CZ: A PROZRADÍŠ NÁM NĚCO O NÁZVU DESKY? CO JE „HYPAERION“?

Nino Sable: Slovo „Hypaerion“ má různé významy. Nejdřív jsme došli k tomu, že pro tohle album potřebujeme tvrdě znějící jméno, protože je to opravdu tvrdá a temná deska. "Hypearion" je dokonalý název, je opravdu tvrdý. A také se tak jmenuje jeden z měsíců Saturna, takže se to dá pochopit jako symbolické spojení s deskou „Saturn Return“.

SANCTUARY.CZ: TA MĚLA, STEJNĚ JAKO PŘEDCHOZÍ POČINY, ČERNÝ OBAL. NICMÉNĚ NOVINKA JE ODĚNA V BÍLÉM. CHTĚLI JSTE PROSTĚ JEN ZMĚNU, NEBO TO MÁ I NĚJAKÝ SYMBOLICKÝ VÝZNAM? TŘEBA VZTAH SE SKLADBOU „ WHITE SNOW“?

Nino Sable: Obávám se, že skladba „White Snow“ není ten klíč. Roku 2016, kdy jsme dokončovali nahrávání a míchání „Hypaerionu“, jsme zjistili, jak temná a tvrdá deska nám z toho vylézá. Spontánně jsme se album rozhodli „nabarvit na bílo“, abychom vytvořili určitý kontrast obalu s obsahem.

SANCTUARY.CZ: PODÍVEJME SE TEĎ ZA JINOU NAHRÁVKOU, SINGLEM „ALGORITHM OF NONE“ – PROČ JSTE SE ROZHODLI ZNOVU PŘEDĚLAT STARŠÍ SINGL Z VAŠEHO DRUHÉHO ALBA?

Nino Sable: Pokud půjdeš v našich stopách, vždycky objevíš nějakou řekněme „anomálii“. Třeba předělávky, remixy nebo přepracované naše vlastní starší skladby. Řekněme, že takové věci děláme, protože můžeme a protože strašně rádi dáváme věci našim přátelům, stoupencům a fanouškům. A někdy je doba mezi našimi nahrávkami tak dlouhá, že začneme cítit potřebu říct lidem, že ještě žijeme.
 


SANCTUARY.CZ: NA KAŽDÉ DESCE MÁTE NĚJAKÝ SKRYTÝ TRACK… A ANI "HYPAERION" NENÍ VÝJIMKOU. PROČ TO?

Nino Sable: Jako děti devadesátek prostě milujeme skryté skladby!

SANCTUARY.CZ: JAK OSOBNĚ PROŽÍVÁŠ KONCERTY? JE TO ČISTĚ RADOST, NEBO JSI POKAŽDÉ NA SCÉNĚ NERVÓZNÍ?

Nino Sable: Živé hraní je jediný způsob, jak rozvinout celý ten kosmos Aeon Sable, který je mnohem víc než jen hudba. Je to také světlo a temnota, je to mlha a magie. Koncert Aeon Sable se dá přirovnat k psychedelickému tripu. Převezme nad námi moc a vede nás všechny ke světlu. Jsme perfekcionisté, takže jsme před hraním samozřejmě trochu nervózní, ale v ten okamžik, kdy vstoupíme na pódium se veškeré napětí změní v sílu a opravdu si to užíváme.

SANCTUARY.CZ: A MYSLÍŠ SI, ŽE SE TAHLE ZKUŠENOST DÁ LÉPE PŘENÉST NA MALÝCH KONCERTECH, NEBO NA OBŘÍCH FESTIVALOVÝCH PÓDIÍCH S VĚTŠÍM A MASIVNĚJŠÍM ZVUKEM?

Nino Sable:  Každé místo, každá hala má své vlastní kouzlo. My máme rádi velká pódia a stejně tak máme rádi ta menší. Je to jak prsa – všechna jsou krásná.

SANCTUARY.CZ: HODNĚ SI ZAKLÁDÁŠ NA VYMAZLENÉM ZVUKU KYTAR, TŘEBA VE „VISIONS“ NEBO „ELYSION“. MÁŠ NĚJAKÉ OBLÍBENÉ ALBUM, NA KTERÉM MÁŠ NĚJAKÝ ZAMILOVANÝ ZVUK KYTAR?

Din-Tah Aeon: Já jsem nikdy nebyl typickým kytaristou, který poslouchá praotce kytarového sólování. Pro mne je klíčovým faktorem, aby to bylo jednoduché, aniž by to nudilo, a radši zahrát krásné tóny než jich zahrát hodně. Kapela, která tohle zvládla dokonale, je Vinterland na desce „Welcome to my Last Chapter“.
 


Aeon Sable – Elysion

 

SANCTUARY.CZ: NEBOJÍTE SE TĚCH SVÝCH PRŮMĚRNĚ SEDMIMINUTOVÝCH STOPÁŽÍ? HLAVNĚ NAŽIVO? NEBO JE PRO ŽIVÉ HRANÍ ZKRACUJETE, PŘÍPADNĚ ZÁMĚRNĚ VYBÍRÁTE TY KRATŠÍ SONGY Z REPERTOÁRU?

Nino Sable: Proč bychom zkracovali něco, co je prostě dokonalé? Nikdy neskládáme písně s cílem, aby je hrála radia. Pokud mají lidi raději vysoce vypulírované tříminutové mainstreamové skladby s halekačkami a „yeah yeah yeah“, stejně na naše koncerty nepřijdou. A ti, co na nás dorazí, dostanou ty skladby přesně takové, jaké jsou.

SANCTUARY.CZ: NEMÁŠ PROBLÉM BRÁT SI INSPIRACI Z GOTIKY A STEJNĚ TAK I Z METALU? NEBO JSOU TI HUDEBNÍ ŠKATULKY UKRADENÉ?

Nino Sable: No, podle nás umění nezná hranice. Pokud víš, jak zacházet se štětcem, jsem si jistý, že dokážeš použít jakoukoliv barvu budeš chtít. My osobně jsme ovlivněni spoustou hudebních žánrů. Posloucháme hodně ambientu, gotiky, alternativy i black metalu… všechno, pokud je to temné… a opravdové.

SANCTUARY.CZ: JSOU TVÉ VEDLEJŠÁKY MELANCULIE A DEIED MRTVÉ, NEBO STÁLE NAŽIVU?

Nino Sable: Řekněme, že jsou to zombie :). Jak Deien, tak Melanculia jsou vedlejší projekty. Někdy na nich pracujeme, někdy ne. Věci se dějí… anebo ne.

SANCTUARY.CZ: VÍME, ŽE MILUJETE HONG KONG. PLÁNUJETE SE TAM ZASE VRÁTIT?

Din-Tah Aeon: Máme plán, ale zapomněli jsme, kam jsme ho založili. Uvidíme, jestli ho najdeme.

SANCTUARY.CZ: POVÍŠ NÁM NĚCO O SPOLUPRÁCI S FORMACÍ LA SCALTRA?

Din-Tah Aeon: Jejich hlavní skladatelka Aeleth nám nazpívala vokály do „Of Cats and Mice“. Vždycky míváme jednoho, dva hosty, abychom trochu okořenili aktuální desku. Je to jako třešinka na dortu. A je zajímavé vidět, jak ostatní lidé zpracovávají tvou hudbu.

Aeon Sable

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.