The Cult, legendy britského rocku, zanedlouho v Praze

Cult PosterKoncert legendárních britských The Cult se rychle blíží! Kapela, která si získala v Británii a USA početný zástup příznivců a obdivovatelů v oblasti postpunkové a gotické scény, vystoupí včele se zpěvákem Ianem Astburym již 10. srpna v pražském Divadle Archa.





Do své hudby The Cult vstřebali vlivy mysticismu, psychedelie, severoamerických indiánů, kytarové riffy Led Zeppelin i energie AC/DC. Prorazili v Anglii díky singlům jako „She Sells Sanctuary“, později v USA dokonce na metalové scéně s písní „Love Removal Machine“. V roce 1989 se zde The Cult dostali i do top ten s úspěšným albem „Sonic Temple“. Většímu úspěchu bránily časté změny ve složení kapely a spory mezi členy. V roce 1995 se po sérii neúspěšných nahrávek The Cult rozpadli, Ian Astbury kromě jiných projektů zpívá s kapelou bývalých členů The Doors, Rayem Manzarekem a Robbiem Kriegerem. V roce 2007 se Astbury a kytarista Billy Duffy dávají opět dohromady s dalšími hudebníky - Chrisem Wysem na baskytaru a Johnem Tempestou na bubny. Pražský koncert The Cult je tak výjimečnou příležitostí vidět naživo tuto legendu.

Kořeny The Cult sahají do roku 1981, kdy zpěvák Ian Astbury založil kapelu Southern Death Cult. Díky pobytu v Kanadě ho začala v dětství fascinovat původní kultura severoamerických indiánů, jejíž vliv se pak prolíná celou tvorbou kapely. Po usazení v Yorkshiru se připojil jako hlavní zpěvák k formaci složené z Davida Burrowse, Barry Jepsona a Haqi Quereshiho. Již na jejich pátý koncert dorazilo přes 2.000 lidí a brzy předskakovali Bauhaus na turné. I přes úspěchy (nebo právě proto) Ian kapelu rozpustil, zkrátil její jméno na Death Cult a najal kytaristu Billyho Duffyho, který původně hrál s Morrisseym. V roce 1983 vydali eponymní EP a o rok později vypustili slovo „Death“ z názvu kapely.



The Cult - She Sells Sanctuary


První album „Dreamtime“ vyšlo ve stejném roce a singl „Spiritwalker“ dosáhl na vrchol britské hitparády. Letní singl „She Sells Sanctuary“ se stal v Británii velkým hitem. V roce 1985 vydávají desku „Love“. Pro třetí album najali nového producenta, Ricka Rubina, který desce „Eletric“ dal zatím nejtvrdší charakter. První singl z této desky, „Love Removal Machine“, se stal v roce 1987 hitem a získal zároveň kapele početné fanoušky v USA. V roce 1988 po další obměně složení kapela vydala desku „Sonic Temple“, která se stala nejúspěšnější nahrávkou v historii kapely. Díky jejímu úspěchu kapela brzy začala hrát se jmény jako Mötley Crüe nebo Aerosmith, předskakovala také Metallice. Přes skvělé prodeje docházelo k rozporům mezi členy a dalším změnám. Následující deska „Ceremony“ z roku 1991 zaznamenala slabé prodeje i velmi vlažné ohlasy. Na další tři roky si kapela dala pauzu přerušenou pouze vydáním největších hitů. Nová deska „The Cult“ z roku 1994 si nevedla o moc lépe než ta předcházející a v roce 1995 se kapela rozpadá. Doba nečinnosti byla přerušena pouze koncertem v roce 1999 na festivalu za svobodu Tibetu a v roce 2001 vydáním CD „Beyond Good and Evil“. Ian Astbury se v té době přidává jako zpěvák k bývalým členům The Doors, Robbie Kriegerovi a Rayi Manzarekovi. V roce 2007 se Ian dává dohromady s kytaristou Duffym v nové sestavě The Cult, kde je doplňují Chris Wyse na baskytaru a John Tempesta na bubny. Podepisují smlouvu s labelem Roadrunner a v té době vydávají zatím poslední desku „Born into This“.

Složení kapely:

Ian Astbury – zpěv
Billy Duffy – kytara
Chris Wyse – basa
John Tempesta – bicí
Mike Dimkich - doprovodná kytara

The Cult (UK)
10. srpna 2010 (20:00)
Praha, Divadlo Archa (Na Poříčí 26)
Vstup: v 970,- Kč  v pokladně Divadla Archa / 1.060,- Kč (Ticketpro a Ticketportal - všetně poplatku)


The Cult v Praze

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.