Neofolk/darkambientní večírek ovládne pražský Exit

der blaue reiter, novalix deux, tabor radosti v PrazeDalší akce z řady CZ Sanctuary, která tentokráte přiveze do Prahy dvě zahraniční formace Novalis Deux a Der Blaue Reiter, doplněné domácím Táborem radosti.











 

První letošní neofolkový večírek proběhne až těsně před letními prázdninami a přinese celkem dvě nadějné akvizice vydavatelství Ars Musica Diffundere/Black Rain. První bude španělská dvojice Der Blaue Reiter, která ve své tvorbě zajímavým způsobem míchá dark ambient (ne nepodobný kapelám legendárního labelu Cold Meat Industry) s melodickým neo-folkem. Druhou kapelou, která se rovněž premiérově představí v Čechách, bude německá šestice Novalis Deux, jenž vydala zatím čtyři desky. Poslední z nich, „Ghosts Over Europe“, zdařile pokračuje v odkazu, který před léty předali Death In June na legendárních deskách „But, What Ends When the Symbols Shatter?“ a „Rose Clouds Of Holocaust“. Důstojným domácím průvodcem tímto večerem bude jihlavská dvojice Tábor radosti.

Novalis Deux (D)

Základními kameny kapely, která má své kořeny v německém Chemnitz, je dvojice kamarádů ze středoškolských dob, která začala spolupracovat v roce 1995. Stev Schumann a Marcel Hinkel nalezli společnou řeč velmi rychle a pojmenovali se "Novalis" podle německého básníka a prozaika, představitele raného romantismu domovského Saska konce 18. století. Po debutovém EP v roce 2000 začíná počet členů v kapele pomalu narůstat, až se dostane k současné šestičlenné sestavě s další hordou přátel, kteří pomáhají nárazově jak na koncertech, tak ve studiu. Zatím poslední deska „Ghosts Over Europe“ je jasným vrcholem snažení Novalis Deux a přinesla kapele velmi pozitivní ohlasy doslova z celého světa. Desítka kompozic je velmi silná po melodické stránce, a i když se nerozpakuje přiznat velký vliv Death In June, Current 93 nebo Spiritual Front, síle „hitového“ alba to pranic neubírá. Navíc je šestice stejně přesvědčivá jak na studiových nahrávkách, tak naživo, kde vystupuje v plné (tedy šestičlenné) sestavě.



Novalis Deux - Of the golden future time (live)

Der Blaue Reiter (E)

Dvojice Sathorys Elenorth & Lady Nott mate už názvem. Nejedná se totiž o německý projekt, navazující na expresionistické, téměř sto let staré hnutí, ale o dvojici ze Španělska, která v tomto projektu zkoumá nejhlubší zákoutí lidské existence. Zvuky z bojišť míchá s orchestrálními úryvky a velmi invenční hořkosladkou melodikou. Duo tak na třech deskách hněte svou hudbu ze zaprášených střípků evropských vzpomínek, které jsou (na rozdíl od sychravě mrazivé Skandinávie) částečně prosluněny hispánským sluncem. Tíživé vzpomínky na vlastní černé historické okamžiky přinášejí do muziky dvojice neoklasické rytmy a s nimi i obrazy plné zjitřených emocí smutku. Úkrokem směrem na Východ byla prozatím poslední deska „Nuclear Sun“, která přinesla hudební přemítání nad nukleární katastrofou výbuchu černobylského jaderného reaktoru. Na živo kapela připomene v Čechách oblíbené Ordo Rosarius Equlibrio, kombinované s Triarii, kteří vynikli na posledním Prague Apocalyptic Evening. I Der Blaue Reiter mají naživo co nabídnout a rozhodně nejsou pouhým odleskem jejich vynikajících tří alb.



Der Blaue Reiter - live na WGT 2009

Tábor radosti

Jihlavský Tábor radosti zazářil před pěti roky na domácí postindustriální scéně doslova jako meteorit. Po vydání alba „Hávamál“ a několika účastech na zásadních festivalech se jejich jméno etablovalo mezi nejfrekventovanější temně elektronická tělesa a tuto pozici stvrdili další výbornou deskou „Lamat“. Tajemná dvojice dál koncertuje doma i v zahraničí a pomalu připravuje k vydání materiál na další řadové album. Naživo působí dvojice jako tajemní kazatelé, kteří dokáží strhnout i přes minimum pohybu, zejména díky dotažené projekci a především hypnotické hudbě, spojující odkazy Scorn, Laibach nebo Lustmord ve velmi svébytný a originální tvar.



Tábor radosti - Kaz ve vzoru (live)


Novalis Deux (D), Der Blaue Reiter (E), Tábor radosti
19. června 2010 (20:00)
Praha, Exit Chmelnice (Koněvova 219)
Vstup: 190,- Kč

Klikněte pro zvětšení

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

uz se tesim... B)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.