Buďte tajemná, buďte svá, buďte Goth

Jedna z našich čtenářek se s námi podělila o objev pro naší rubriku Media o goths (děkujeme!), tentokrát věnovaný čistě módě. Jak to vidí server www.moda.cz čtěte v tomto článku.

 

 

 

 

 


Vážení čtenáří CZ Sanctuary,
rádi bychom Vás upozornili, že příspěvky, které naleznete v rubrice "Média o goths" NEBYLY připraveny členy naší redakce a ani nevyjadřují názor, či postoj našeho webzinu. Smyslem této rubriky není ztotožnit se s těmito převzatými články (které se o subkultuře nezřídka vyjadřují nelichotivě, jsou plné faktických chyb a někdy i fatálních nesmyslů), ale poskytnout a archivovat pokud možno všechny dostupné informace, které u nás o goths vyšly a vycházejí, aby uživatelé CzS měli přehled o tom, jak vidí gotickou subkulturu lidi "zvenku".


Zdroj: www.moda.cz

Zdroj fotografií: Style.com, Pbase.com, Pollsb.com
Ilustrace: Kristýna Žirovnická

Sobota 8. 11. 2008|AUTOR: Kristýna Žirovnická | Styl a trendy

Důraz na tajemno, nadpřirozeno, živočišnost, oblíbená černá barva, motivy lebky, kříže, pentagramu, řetězy, obojky se stříbrnými hroty, latexové korzety… Nemluvím o žádném současném hororovém filmu, snažím se navodit atmosféru k představení stylu zvaného Gothic Style.
Pojem „ghotický“ (česky gotický) ještě souvisí s dávnou dobou středověku, kdy období renesance takto hanlivě označilo umění barbarů. Až doba romantismu ocenila duchovní nádheru a tajemno gotické doby.

Moderní Gothic style vznikl na počátku 80. let jako součást punkového hnutí v Anglii a USA. Stejně jako punk i Gothic style odmítá většinu společenských hodnot a morálních měřítek. Gothic style nachází krásu tam, kde to jiní považují za šílené a smutné. Temný a depresivní životní styl se vyvinul díky podpoře tehdejších filmů a hudebních kapel.Od 80. let se oděvy příliš nezměnily, snad se jen šatník gothů obohatil o novodobé materiály jako například latex, obojky na krk, odvážné a erotické oblečení. To má za příčinu, že si lidé někdy Gothic style spojují s fetišismem.

Gothic style je velice těžké jakkoli charakterizovat. Kolik vyznavačů tohoto stylu, tolik názorů. Člověk Gothic je každý jiný, nejsou žádné parametry, které by platily pro každého. Snad jen to, že chtějí být sami sebou, nemají potřebu se kamkoli zaškatulkovávat v současné společnosti, odsuzují stádový efekt lidí, kteří slepě následují módní trendy. Goth považuje za nutnost být sám sebou i v morbidním slova smyslu. Žijí podle svého uvážení, nikoli podle „morálních“ norem dnešní falešné společnosti. Cítí se být odlišní, společnost se na tyto lidi dívá skrz prsty, proto se rádi shlukují do skupin. Lidé si hned představují, že chodí ven v noci a ještě na hřbitovy, že vyvolávají duchy, jsou satanisty, věští z křištálové koule a jejich oblíbeným mazlíčkem je netopýr. Není tomu tak, jen chtějí jít vlastní cestou. Považují se za něco, co nezapadá do dnešní doby.A teď k módě. Gothic styl tak trošku potlačuje pohlaví… muži v sukních, nalakované nehty, ženy v těsných kalhotách a s řetězy. Gothic móda si libuje v množství řetězů, pásků a obojků s hroty, množství zipů, stříbrné spony, transparentnost materiálů a pod nimi se rýsující černé krajkové prádlo, roztrhané punčochy na podvazcích. Bohatě využívá motivy lebek, křížů, pentagramů, rakví, motivy ohně například jako potisky na oděvy nebo jako našité aplikace.Mužská móda tohoto stylu je velice extravagantní. Jsou to dlouhé široké sukně s mnoha pásky, kapsami a kovových druků nebo velice úzké kožené či proužkaté kalhoty. Upnutá trika jsou velice často průsvitná, doplněná o černé klasické sako nebo mikinu s nějakým „hrůzostrašným“ potiskem. Vše doplněno o kožené obojky s hroty někdy překvapujících rozměrů.Ženy nosí nejčastěji různé typy vypasovaných šněrovacích korzetů, úzké cigaretové kalhoty nebo naopak široké sukýnky doplněné podkolenkami, oblíbené jsou také šatičky. To vše doplňují masivními stříbrnými řetězy na krk, nejoblíbenější je opět veliký kříž. A obuv? Měla by být vysoká a těžká s masivní podrážkou. Oblíbené jak u mužů tak i u žen jsou tzv. glády.Jak už bylo řečeno, černá barva neodmyslitelně patří k tomuto stylu, ale použít můžete i temně modrou, fialovou či krvavě červenou. Materiál je nejčastěji samet, kůže, krajka a různé druhy síťoviny.

Z účesů nejčastěji vídáme dlouhé, rovné, černé vlasy někdy i s krátkou ofinkou. Ale vlásky mohou mít i červené či fialové. Co se týče make-upu, tam jsou také víceméně pravidla stanovena. Kombinuje černou a bílou barvu. Bílá barva se používá na pleť, čím světlejší pudr, tím lépe, tvář by měl působit jednolitě až „posmrtně“. Oči by měly být výrazně orámované černou tužkou a doplněné o šedivé oční stíny, rty by měly být taktéž výrazné. Je jedno, zda použijeme tmavě červenou či tmavou fialovou rtěnku. A samozřejmě nesmí chybět černě nalakované nehtíky.Jako všechno kolem nás, i tento styl ovlivňuje známé osobnosti, jako například dechberoucí styl Marylin Mansona nebo i proslulé světové návrháře. Ten kdo alespoň trochu sleduje módu, určitě si vybavuje nezapomenutelnou morbidní a strhující kolekci pro jaro 2006 módního génia Johna Galliana pro značku DIOR.Návrhář si šel pro svou inspiraci až k těm nejtemnějším zdrojům, na hřbitovy, až k samotnému satanovi či Drákulovi. Kolekce je skvostná, autentická, některé modely vypadají jako by se brodily krví… Úžasné!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

co si o tom myslíte? odstavec mezi prvním a druhým obrázkem podle mého nebyl až tak mimo... ale ten zbytek co následoval
tak tak..ten odstavec se jeste nebyl tak mimo, na to, ze ho psal clovek, co mimo urcite je..ale ten zbytek..trpim no :-)
...dechberoucí styl Marylin Manson...<br /><br /><br />rofl :D :D :D
fajn že autor rozumí gotice x///
Je vidět, že autorka tomu skutečně rozumí, docela bych se s ní chtěla setkat. Schválně co by řekla na mé černočervené nehty a oči nalíčené tak, aby se hodily k oblečení (zelená, modrá, fialová,...)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.