Report z Genocide Organ - 25th Anniversary (Lipsko)

Genocide OrganReportáž z oslavy pětadvacátého výročí Genocide Organ, která proběhla 17. dubna v lipském klubu Lagerhof, napsal pro  CZ Sanctuary Jan Kruml.









Náš cíl byl Klub Lagerhof, který se nachází v industrialni části nedaleko Hlavního nádraží v Lipsku. Dorazili jsme zavčas už kolem 7, abychom se sešli s přáteli z Der Blutharsch. Dozvěděli jsme se, ze před chvilkou odvezli hlavního zvukaře popáleného zásahem elektriky. Albin nám oznamil, ze se pravdepodobne prodlouží zvuková zkouška a tak zbyl dostatek času na večeři. Nastal početný přesun do nedaleké osvědčené restaurace, který jsme
svérázně vyřešili (viz foto). Tam jsme se od členu DB dozvěděli jak se to všechno stalo a jaká je změna v lineupu. Misto Pain Nail dnes vystoupí Shift.


Klikněte pro zvětšení


Když jsme se posilněni vrátili kolem pul deváté před klub, stála tam dlouhá fronta na obou stranách schodistě a táhla se až k parkovišti. Všichni zasvěceně debatovali o tom, co je vecer čeká. Vystoupení Genocide Organ jsou vždy legendarní a ti vyvoleni, co na některém už byli, nadšeně předávají zvěsti. Udělal jsem pár snímku ze střechy auta, které se rozhýbalo a vylezli z něj dva vymodění gotici, kteří svým zjevem sem zrovna moc nelaďili, ale dnes večer je publikum opravdu siroké.

Po dlouhém, zhruba dvouhodinnovém čekání začali konečne ve 22:00 pouštět. Nikdo se nerozčiloval ani netlačil, ale na tvařích těch, co neměli rezervované vstupenky byly vidět obavy, zdali se dostanou dovnitř. My jsme sice rezervaci měli, ale jen jednu a tak kdo ví. Ještě před vstupem jsem prošel pozdravit znamé tváře. Chyběla jen tradiční parta Angličanu a ti, kteří jako Pain Nail nemohli dorazit kvuli ochromení letového provozu následkem mraku popela z islandske sopky Eyjafjallajökull. Po návratu na místo ve fronte jsme s Jaegerem smutně konstatovali, že jsme jediní Česi, kteří nelenili vyrazit na tuto Událost s velkým U. Dnes večer totiž hlavní hvězdy slaví 25. výročí založení kapely, která svojí extremností stála v Německu u zrodu směru zvaný "power electronics". Tento post-industrialní žánr je přímým pokracovaním industrialu a kapela je mimo jine oznacovana např. za německé TG.


Klikněte pro zvětšení


Po prostudovaní změneného line-upu (viz foto), který visel hned na vstupnich dveřích, naše kroky dřive nez tradičně k baru směřovaly k merch, abychom mohli doplnit sbírku některými težko dostupnými alby a speciálem/raritou, které jsou větsinou vydavány k takovéto vyjimečné příležitosti a to vždy v malém limitovaném nákladu, který pak byva nesehnatelný nebo cenově nedostupný. Dnes večer nás čekal nádherný 10" vinyl ":Archive I:", který nevydal nikdo jiný nez Tesco Organisation. Toto německé vydavatelství, založené v roce 1987, se postupem rozrostlo i do USA, kde ho spravuje velmi sympaticka Elisabeth, která byla taktež přítomna.

Klaus a Joachim, kteří stáli u zrodu tohoto dnes již legendarního labelu, jsou zaroveň členy G.O. Nebudu tvrdit, že jednotlivé tituly jsou lehce stravitelná hudba pro každého k nedělnímu čaji, ale kdo se poslechem a vývojem k nim dopracuje, jiste mi dá za pravdu, že to stojí za to. Na rozdil od několika stylove podobných projektu jako např. Haus Arafna, kteří zásadně žive nevystupují, jsou G.O. naživo jestě o mnoho lepsi. Jedná se o nezapomenutelný a extrémní hudebně vizualní zážitek, který zároven usnadní další poslech alb. Ten je pak srozumitelnější tím, že si
mnohé zvuky a momenty mužeme vybavit.


Genocide Organ live

Bylo po desáté a dvoučlenný švédsko-britský projekt Shift začal syrovym power electrem žhavit dychtivé publikum. Set byl krátký, zato velmi intezivní. Duo ve zhruba 20 minutách odehrálo dvě připravené skladby. Po aplauzu vyklidili pole, aby se mohlo představit prekvapení vecera.

Po kratkém čekáni se na podiu objevili Klaus Hilger alias Wilhelm Herich a Michael Rief alias Brigant Moloch, aby poprvé naživo předvedli fuzi Genocide Organ a Anenzephalie v novém projektu nazvanem Ke/Hil. Panové předvedli v cca pulhodinovém bloku příjemný harsh noise, což nas s Jaegerem velmi navnadilo na jejich desku, která, jak jsme se později dozvěděli, zanedlouho vyjde na znacce Tesco Organisation.

Jestě vsak předtím, než vystoupí výše zmiňovaná legenda, která takto oslavi 25 let sve existence, nas čekala prijemná uvolnující dávka dark ambientu. Na podium nastoupil vyborně zvolený jednočlenný projekt Tho-So-Aa (dřive AADOM), který přesel od Art Konkret taktež do stáje Tesco. Tento Němec, vlastnim jmenem Lutz Rach, mistrně připravil publikum na hlavní hvezdu večera. Později jsem se s ním setkal v backstage na krátky pokec a zároveň ho požádal, aby mi na památku podepsal dva nosiče.


Klikněte pro zvětšení


Je krátce před jednou a nadešel čas na headlinery. Wilhelm Herich, D.A.X., Doc M. Riot a Brigant Moloch nastoupují na podium aby započali svou sonickou smršt. Při intru chvilku tradičně nehybně hlučí, aby pak započali militantně vybubnovávat rytmickou složku do plechového barelu železnými paličkami a metrovou raketovou střelou. Pod podiem nadšený dav vytvořil kotel, ve kterém za zvukove tsunami kulminovala agrese, aby mohla započít specifická forma pogování (viz foto). Tu jsem již několikrat zažil na podobných koncertech např. Anenzephalie. Tradiční chlapské strkání spojené s vybíjením agrese, avšak s jedním velkým rozdílem od punkovych koncertu. Zde když někdo upadne hned mu ti co stojí nejbliž pomohou zpět na nohy.

Genocide Organ poctivou hodinu staticky udělovali přikazy, které násobily hudbní zažitek. Na závěr Klaus kázal z Nového zákona, ze kterého začal trhat stránky a házet do nadšeného publika (viz foto). Hubebně jsme se dockali jakehosi best of, takže si kazdý fanoušek přisel na sve. Po tradičním voláni o pridavek ještě jedna skladba a pak konec.


Klikněte pro zvětšení



DJ, který v zápěti nastoupil, na muj vkus zpočatku zbytečne industrialně navázal na vystoupeni G.O., ale posléze odlehčil a hrál uvolněné tanční věci. Oslava 25 let trvaní legendarních Genocide Organ je u konce a jsme štastni, že jsme se zučastnili. Zbýva jen doufat, že se nám to jestě alespon jednou poštestí. Třeba opět za 25 let.

Další fotografie najdete v Galerii, nebo přímo u zdroje.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.