Alternativa 09 - Lydia Lunch & Big Sexy Noise, Mona Mur a En Esch

lydialunch09_sPokud se nedostanete na Wroclavský Industrial Festival, a přesto byste chtěli vidět Mona Mur s En Eschem živě, máte příležitost tak učinit v neděli 8. listopadu 2009 v pražském divadle Archa, ve velmi dobré společnosti alternativní královny New Yorku, Lydie Lunch.







Zahájení letošního ročníku festivalu Alternativa bude ve znamení nedělní dekadentní party v Divadle Archa. Do Prahy se po téměř deseti letech vrací legenda newyorské scény, divoká alternativní královna Lydia Lunch. Tentokrát však se svým zbrusu novým projektem Big Sexy Noise, v němž ji nejen doprovázejí, ale jsou jí rovnocennými partnery tři čtvrtiny legendárních Gallon Drunk, pánové James Johnston (exBad Seed), Terry Edwards a Ian White. Na programu ovšem nebude jen jejich čerstvé eponymní společné album, ale také průřez obsáhlou tvorbou Lydie Lunch včetně např. skladeb jejích legendárních Teenage Jesus & The Jerks.

V rámci komponovaného večera vystoupí dále berlínský kytarově elektronický projekt Mona Mur/En Esch. Zkušenostmi (Einstürzende Neubauten, Yello, KMFDM) protřelá dvojice vydala v únoru tohoto roku své první společné album "120 Tage - The Fine Art Of Beauty and Violence". Tu se Mona Mur a En Esch po cestě z osmého Wroclaw Industrial Festival zastaví představit poprvé i v Čechách.

Coby zástupci české scény zahrají The Ritchie Success v ojedinělém, čistě pro Alternativu přichystaném projektu společně s předním básníkem českého undergroundu a hlavní postavou seskupení DG 307 Pavlem Zajíčkem.

Lydia Lunch (rozená Lydia Koch) se na alternativní scéně pohybuje cca od roku 1976. Coby členka tehdejšího newyorského podzemí spoludefinovala scénu neokázale nazývanou no wave. Zběsilá vystoupení její první skupiny Teenage Jesus & The Jerks se na pódiích střídala se Sonic Youth, Suicide nebo Swans. Naprostá umělecká svoboda, dychtivá touha po upřímném a často velmi kontroverzním vyjádření, post punk a divoké freejazzové pokusy určily směřování mnohých. 

Lydia Lunch zcela ovlivnila tvorbu mnohých dnes daleko známějších umělců a často i jejich soukromé životy. Stále zůstává jednou z nevýraznějších osobností alternativní scény, o jejím velkém vlivu ostatně hovoří i další, kteří 8. listopadu v Divadle Archa vystoupí. Berlínská zpěvačka, zvuková architektka a performerka Mona Mur ji nazývá svým celoživotním vzorem, stejně jako ona se v polovině osmdesátých let pohybovala v okruhu Einstűrzende Neubauten. En Esch, bývalý člen KMFDM, Pigface a dalších elektronických projektů, který bude s Mona Mur v Praze vystupovat, spolu s Lydií Lunch účinkoval na začátku devadesátých let právě v all-star projektu Pigface. A konečně, když se legenda českého undergroundu Pavel Zajíček, jenž svou osobitou poezií a mohutným recitativem podpoří v Arše The Ritchie Success, dozvěděl že by měl opět vystupovat s Lydií Lunch, se kterou se kdysi často setkával v newyorských klubech, tak bez váhání prohlásil: „Lydia? Jo, to je hodná holka...“.

Lydia Lunch (USA), Mona Mur/En Esch (D), The Ritchie Success + Pavel Zajíček
8. listopadu 2009 (20:00)
Praha, Divadlo Archa (Na Poříčí 26)
Vstup: 390,- Kč předpdodej / 490,- Kč v den koncertu

Klikněte pro zvětšení

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.