Rozhovor s The Eternal Fall

Sol The Eternal Fall U příležitosti premiérového vystoupení španělských darkwave/gothic rockerů The Eternal Fall v Praze jsme si popovídali se zpěvákem a skladatelem Solem. Řeč byla nejen o nadcházejícím koncertu a vztazích s L´ahkou Múzou, ale i o připravované desce, španělské gothic scéně a dalších zajímavých tématech.







CZ Sanctuary: Ahoj Sole, jak se máš? Slyšel jsem že ses nedávno přestěhoval ze Španělska do Německa – proč?

Sol: Asi hlavně proto, že ve Španělsku nemám co dělat, a i počasí je v Německu příjemnější (smích).

CZ Sanctuary: A já už myslel, že ses přestěhoval kvůli práci, nebo tak něčemu…

Sol: Jo, to je ten hlavní důvod - ve Španělsku je téměř nemožné dělat něco smysluplnějšího v oblasti hudby, a tak jsem se to rozhodl zkusit v Německu…

CZ Sanctuary: Takže se pokoušíš v Německu živit hudbou?

Sol: Přesně tak, zatím sháním kontakty přes staré kamarády, které tady mám, a chci dělat něco s hudbou. Ve Španělsku je to příliš obtížné.

CZ Sanctuary: Je pravda, že jen málo lidí v ČR má nějaké konkrétnější povědomí o španělské gotické scéně, jaká vlastně je?

Sol: Bohužel musím přiznat, že naše gothic scéna je velmi špatná. Pokud chcete do nějakého stylového klubu, musíte do Madridu nebo Barcelony. Tady sice najdete dohromady takových šest zajímavých míst, ale kromě těchhle dvou měst je to bída. Například v Alicante, odkud pocházíme my, není vůbec nic.

CZ Sanctuary: A jaké kapely od vás bys doporučil?

Sol: Určitě „Eyaculation Post Mortem“, pak „Naughty Zombies“, „Los Carniceros del Norte“…je tam spousta velmi dobrých kapel, všichni se známe a všichni jsme spolu už několikrát hráli, což bylo velmi příjemné. Spousta těch kapel jezdí i do Evropy a celkem se jim tu daří.

CZ Sanctuary: Máš naprostou pravdu, myslím, že se některé z nich objevily i na pražském Drop Dead Festivalu před dvěma lety…

Sol: Ano, ano, „Naughty Zombies“ a „Eyeculation Post Mortem“ tam hráli.

CZ Sanctuary: Teď se ale vraťme k The Eternal Fallm vsadím se, že zase pracujete na nové desce, že? Není trochu obtížné pracovat s Davidem na dálku z Německa do Španělska?

Sol: Ani ne…když potřebuji, aby mi nahrál basové party, tak prostě jedu do Španělska a nahrajeme to tam…David samozřejmě bude natáčet i nové album.

CZ Sanctuary: V jakém stádiu je tedy nová deska?

Sol: Čeká nás ještě spousta práce, protože chci, aby tohle album bylo kvalitnější, než to předtím. Myslím, že bude hotové do konce roku a vyjde v lednu 2010.

CZ Sanctuary: Všechny písně jsou tedy hotové?

Sol: Jo, zbývá je dobře nahrát, smíchat, zmasterovat, a je to.

Klikněte pro zvětšení



CZ Sanctuary: Byly nějaké hlavní inspirace pro toto album?


Sol: No…momentálně nemám příliš mnoho konkrétních inspirací, jenom prostě potřebuji hrát - je to něco jako osobní lékař pro mou duši, nebo tak něco (smích). Mám zkrátka potřebu skládat hudbu, je to pro mne způsob, jak ze sebe vydat všechno, co mám ve svém nitru.

CZ Sanctuary: Takže žádné jednotné téma nové desky, které by se zaobíralo třeba co já vím…podzimem, nebo by třeba vyprávělo nějaký souvislý příběh…?

Sol: Ne, nic z toho (smích)…jenom čirá nutnost tvořit muziku

CZ Sanctuary: A našli jste už nějakého vydavatele pro svůj nový počin?

Sol: Ne, to ne, už jsme unavení z hledání labelu, takže už jsme s tím přestali. Pokoušeli jsme se o to dlouho dobu, ale poté, co jsme rozeslali přes dvě stě CDček různým vydavatelům, a ani jediný nám neodepsal jsme to vzdali, takže…sbohem, nepotřebujeme label (smích).

CZ Sanctuary: Na druhou stranu bez vydavatele máte daleko větší svobodu, nemusíte dělat kompromisy…

Sol: Přesně tak, takhle si můžeme dělat, co chceme – žádné zbytečné smlouvy, nebo závazky.

CZ Sanctuary: Určitě…navíc přeci jen druh muziky, které hrajete, není zrovna záležitost pro masy – jak bys vlastně tvorbu The Eternal Fall popsal někomu, kdo o vůbec neslyšel o gothic/darkwave scéně?

Sol: Hm…nemám představu (smích). Těžko se taková věc popisuje, takže bych je asi nejraději poslal na náš Myspace profil, nebo tak něco… Pro mne by bylo navíc celkem obtížné vysvětlit to v jiném jazyce. Myslím, že ve španělštině bych dokázal dát alespoň nějakou odpověď, ale v angličtině.. (smích)

CZ Sanctuary: Rozumím…tak mne napadá, neobjeví se španělština na nové desce The Eternal Fall?

Sol: Ano, ano, něco tam bude. Na zatím poslední album jsme experimentálně zařadili i jednu píseň ve španělštině, která se lidem velmi líbila, takže jsme na novinku napsali pár songů v naší mateřštině.

CZ Sanctuary: Tak na to se těším, věřím, že to bude znít dobře, i když se s celou deskou musíte poprat jen ve dvou lidech, a ještě na dálku. Mimochodem, nepřemýšlel jsi o tom rozšířit trochu sestavu kapely, alespoň pro účely živých koncertů?

Sol: Možná do budoucna seženeme nějakého bubeníka, nebo kytaristy – zatím nevím, ale ano, uvažujeme o tom. Je to teď ale trochu obtížnější, protože David je ve Španělsku a já se snažím trochu rozkoukat v Německu, takže prozatím se v tomhle ohledu zas až tolik neangažujeme.


Průřez vystoupením The Eternal Fall na rakouském Black Out festivalu



CZ Sanctuary: Jasné… Nicméně my budeme mít příležitost vás za pár dnů vidět v Praze s L´ahkou Múzou – jak jste se vlastně seznámili?

Sol: My jsme s nimi hráli roku 2007 v Leedsu na festivalu „Beyond The Veil“, kde jsme se dali do řeči o hudbě, o životě a tak nějak jsme si padli do noty. Pak jsme se viděli ještě na jednom festivalu, kde jsme začali mluvit o nějakých společných koncertech, a bylo to.

CZ Sanctuary: A zaujali Tě Gudrun a 677 jako lidi, jako muzikanti, nebo se Ti líbí hlavně hudba L´ahké Múzy?

Sol: Všechno dohromady. Jsou to naši velmi dobří přátelé, a když jsem je viděl poprvé, bylo to prostě „wow“ – neuvěřitelné. Jsou skvělí, velmi se mi líbí zvuk L´ahké Múzy a Gudrunin hlas je vážně unikátní.

CZ Sanctuary: Přemýšlel jsi o tom, že by někdo z Múzy hostoval na vašem novém albu?

Sol: Jé, to by bylo skvělé, ale nevím, zda by to bylo možné realizovat, protože jsme od sebe velmi daleko… Ale mohlo by být parádní udělat třeba nějaký song dohromady …

CZ Sanctuary: Já myslím, že žijeme v internetové době, takže není nic nemožné…některé kapely fungují způsobem, že si posílají kusy písní přes internet tam a takhle tvoří.

Sol: Ano, to je pravda, taky jsme to takhle jednou udělali při natáčení desky „The Ninth Spere“, protože jeden kytarista z Německa nám chtěl nahrát něco na album. Poslali jsme mu podklady, a za pár dní se nám vrátila nahraná kytara, takže to šlo. Máš pravdu, myslím, že si v sobotu v Praze budu muset s Gudrun na toto téma popovídat…(smích).

CZ Sanctuary: Už jsi někdy byl v Praze, nebo v České republice?

Sol: Ne, nikdy.

CZ Sanctuary: A jaká máš oblíbená města?

Sol: Bukurešť je skvělá, ta se mi líbila velmi, samozřejmě Berlín, Paříž…tam jsme už taky hráli. Celá Evropa je překrásná, ale tahle města jsou výjimečná.

CZ Sanctuary: Doufáme, že se Ti bude líbit i v Čechách, a tak ještě poslední věc, pro nás už tak trochu klasická – je něco, co bys chtěl vzkázat příznivcům gotické subkultury u nás?

Sol: Ano, doufám, že se uvidíme 10. října, že se vám bude líbit naše hudební práce, a samozřejmě, že se mají jít podívat na 25. narozeniny L´ahké Múzy, protože je skvělá.

CZ Sanctuary: Díky moc, těšíme se na vás!

Klikněte pro zvětšení

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Moc pěkný rozhovor se Solem.The Eternal Fall se mi líbí,zrovna si od nich pořizuji nějaký materiál :-) Jinak slovenská legenda L´ahká Múza je naprosto jedinečná kapela, kterou hodně respektuji pro svoji nevšední originalitu a skvělý zvuk.Gugrun má opravdu velmi pocitové zabarvení hlasu. Přeji L M k 25 výročí všechno nejlepší a jsem moc rád,že si po celé ty léta kapela uchovala svůj statut undergroundové formace.Bude to unádherné vystoupení.Rovněž se těším i na Slovensko na Christian Death.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.