Recenze Anhedonia - Ontology + LIOB - Two Faces

ANhedonia LIOBPodívejme se spolu s Pavlem Zelinkou na dvě čerstvé novinky ze stáje slovenského labelu Aliens Production.










Anhedonia - Ontology
Vydal: Aliens Production

Vojtěch Smetana je v taneční komunitě znám jako DJ Dustman, před pár lety se ale začal vyjadřovat i skrze autorskou tvorbu projektu Anhedonia. Nedávno vyšlo jeho druhé dlouhohrající album Ontology a své pocity z něho vám v recenzi vylíčí hudební redaktor Pavel Zelinka.

Před třemi roky jsem napsal, že projekt Anhedonia přišel na české scéně s konceptem, jež má velké předpoklady to dotáhnout poměrně daleko. V tehdejší recenzi na debut „Destructive Forces“ jsem ale jedním dechem také zkritizoval autora za příliš jednostranné podání celé (jinak zajímavé) placky. Přišlo mi to líto, protože některá osobní setkání s Vojtovou živou produkcí doslova naháněly husí kůži.

Asi na mém úsudku něco bylo, protože pokud se podíváte do tracklistu novinky Ontology, najdete tam hned čtyři hostovačky, což rozhodně není málo. Dalším zásadním znakem CD je mírné zvolnění tempa většiny skladeb. Někdy evidentně stačí malá změna, aby byl výsledný dojem z celého díla diametrálně odlišný, a to je i případ Anhedonie. Jakoby nepatrné zklidnění otevřelo póry jednotlivých kompozic a ty nejen nechaly skladby volněji dýchat, ale navíc dovolily proniknout posluchačům do dalších dimenzí. Rozsáhlým prostorem znovu poletují syntetické propletence rytmů včetně tradičního razítka illbientu a IDM elektroniky, ale na rozdíl od debutu se Anhedonia rozhodl nezahlcovat prostor výraznými, leč šablonovitými melodickými linkami, raději nechal uvolněnými aranžemi proplouvat pomalé ambientní plochy v kontrastu s click’n’cut rytmy, dávající současnému Vojtěchovu snažení svěžejší tvář.

Ale všeho moc škodí. Ve střední pasáži bez hostů přeci jen najdeme hlušší místa v pohodě náčrtků typu „Empty Visions“ nebo „Instincts“, po kterých přijde osvěžení v podobě trojice hostí, z nichž jasně vítězí slovenští EBM dumkaři Disharmony. Pokud bylo v zahraničních recenzích snažení Anhedonie přirovnáváno k apokalyptické poloze Future Sound Of London, pak já musím do party přidat ještě staré dobré Auterchre okolo desky „Amber“, společné prvky najdeme ale i se současnými dubstepovými jezdci londýnského předměstí.

V psychologii je Anhedonií označován „syndrom neschopnosti zažít potěšení z běžných životních událostí a činností, která mívají povětšinou příjemné konotace, jako jedení, cvičení, společenské nebo dokonce i sexuální soužití“. Prvotní náladou kompozic se Vojta do názvu svého projektu strefil. Na druhou stranu, podprahová energie, která z jeho nového CDčka Ontology sálá, dokáže hravě vyrovnat přísun negativních pocitů do normálu. Náklad minulého CDčka už je vyprodán, a proto bych vzhledem ke kvalitativnímu skoku směrem vzhůru s nákupem novinky neotálel.

75 %

Navštivte a poslechněte si: www.myspace.com/anhedoniacz

Anhedonia Ontology



Last Influence Of Brain – Two Faces
Vydal: Aliens Production

Na stránkách CZ Sanctuary čas od času vzdycháme, že domácí scénu už dlouho (obávám se, že od časů Vanessy a Gun Dreams) nikdo pořádně neroznesl v EBM pařátech na cucky. Slováci jsou na tom v této oblasti mnohem lépe - vzkřísila se jim dvojka K.I.F.O.T.H., a jak ten černý vzadu vykukuje na fanoušky trio Last Influence Of Brain. To připravilo po dvou letech novou desku „Two Faces“, která vychází na domácím (čti slovenském) labelu Aliens Production.

Solo, Blažena a Bop se na ní neostýchají přiznat se ke svým velkým láskám z kanadského Vancouveru – Front Line Assembly v rychlejších a Skinny Puppy v pomalejších kouscích. Odsoudit ale LIOB jako kopírku pana Key nebo Leeba, by bylo vůči Slovákům příliš příkré. Druhá „Anabela“ přichází se 100% hitovým refrénem v duchu In Strict Confidence, čtvrtá „Seven Reasons“ zase tajemně zaplouvá pod povrch v duchu Download, pátá „Revolution“ se svou vyčkávací taktikou připomene Brňáky Depressive Disorder. A tak bychom mohli pokračovat až k závěrečného zášlehu „Influences“. Ani instrumentální odpočinek „Three Holes“ vprostřed desky není žádnou vycpávkou. Solo a spol. znovu dokázali, že federální EBM má mnoho tváří a Last Influence Of Brain dobře reprezentují tu starší platformu, která to dokáže stále ještě slušně roztočit. Uvídme, jak hozenou rukavici zvedne projekt mulpHia, kterému vychází deska v těchto dnech.

70 %

Navštivte a poslechněte si: www.myspace.com/lastinfluenceofbrain

Last Influence of Brain - Two Faces

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.