Nenechte si ujít středeční Cyber Futurum s německými Absurd Minds

Absurd MindsNamlsali jste se koncertem Project Pitchfork prvoligového darkwave popu a rádi byste více? Nemáte čas nebo prostředky hasit svou žízeň na koncertech v zahraničí a pár vyhlášených festivalů nevyřeší půst přes celý zbytek roku? Vysvobozením se zdá být zažehnutá tradice našinců Tear, kteří ke svým koncertům v pražském klubu Futurum začali zvát zajímavé sparingpartnery.





 

Po dvojici koncertů s domácími Banana Zeros a Alvaréz Peréz přišel čas se poohlédnout za hranice naší vlasti. A hned první úlovek má vpravdě prvoligové parametry. V přátelské síti uvízla německá electro darkwave štika Absurd Minds, která se po víc jak šesti letech vrací do ČR na svůj druhý koncert. Tohle je akce, bez které nemůže žánrový fanoušek odjíždět s klidným svědomím na letní prázdniny!

Absurd Minds
 

AbsurdMinds


Psal se rok 1995, když Stefan Grossmann (zpěv, kompozice) spolu s Tilem Ladwigem (kompozice, programování, sampling) založili hudební projekt Absurd Minds, který si hned od počátku si vzal za vzor EBM kapely začátku 90. let minulého století. První roky byl ve znamení hledání vlastní tváře na testovacích demáčích než došlo ke sblížení s labelem Scanner, který kapele vydal singl "Brainwashed". Tu už kapela rok okupovala i pódia řady žánrových akcí. První album "Deception" sice ještě nebyla trefa přímo do černého, ale hned v roce 2001 přišlo dlouhohrající pokračování "Damn The Lie", které kapelu zavedlo do nejvyšších darkwave příček a zařídilo trojici bohaté koncertování doslova po celém světě. Krom Evropy, včetně jejich premiérového vystoupení v České republice, došlo mimo jiné i na jihoamerické turné, které bylo završeno vystoupením na festivalu v brazilském Sau Paulu v pozici hlavní hvězdy. To už s kapelou vystupoval i Timo Fischer, který postupně vyměnil pozici doprovodného bubeníka a baskytaristy za řádné členství v Absurd Minds. Po dvou letech pilného koncertování přišla trojka s další deskou "Focus", která stejně jako předchozí CD vyšplhala pod samotný vrchol německé alternativní hitparády a sesadila v té době tápající vzor Project Pitchfork z darkwave popového trůnu. Vítězné tažení tria dovršilo o dva roky později vydání zatím posledního alba "Noumenon", která stejně jako ostatní nosiče vyšly na labelu Scanner mimo standardní CD i v rozšířené dvojdiskové podobě doplněné o řadu exkluzivních mixů.

Zatím posledním autorským připomenutím elektroniků je nabouchané EP "Cycle", které mimo novinky a exkluzivní remixy obsahuje i předělávku skladby "Hurt" od Nine Inch Nails. Absurd Minds doposavad pětkrát vystoupili na festivalu Wave Gotik Treffen, jsou známi jako výborní remixéři (viz. jejich verze skladeb pro Days Of Fate, Sleepwalk, Lights Of Euphoria, Xotox, The Crüxshadows, Mona Mur, [:SITD:], Essexx nebo Patenbrigade: Wolff) a v minulém roce si Stefan střihnul i hostovačku jako jeden z vybraných vokalistů sólového projektu IMATEM Pettera Spillese z Project Pitchfork. Absurd Minds sice více než dva roky nevydali nic nového (což by se mělo změnit koncem tohoto roku), to ale neznamená, že by jejich pozice na darkwave scéně byla oslabena - ba naopak. Kapela koncertuje v exkluzivních časech na velkých festivalech. O to příjemnější je informace, že trojice vystoupí v polovině června po šesti letech znovu na koncertě v Praze.

Tear

 

 

Tear


Elektronika v rockovém hávu? Alternativní rock prošpikovaný elektronickými samply? Čerpání ze studnice stylů jako je ebm či futurepop? Ano, to vše v sobě synergicky spojuje tvorba pražské skupiny Tear. Čtveřice okolo frontmana Zdeňka Vovesného se od roku 2002 nerozpakuje hustit do posluchačů jednu popem a starým elektrem políbenou vypalovačku za druhou. Netváří se u toho extrémně zasmušile ani romanticky, prostě jen s chutí hrají muziku, která zatím není v našich luzích a hájích tak obvyklá. To kvartetu evidentně sedí a hází po posluchačích na vyhlášených koncertech chytlavé melodie v extra silných dávkách. Těch je mimochodem plné i dva roky staré debutové album "Clear Message". Při jeho poslechu si vzpomenete na staré Depeche Mode (ty z první poloviny 80. let), Steril, Project Pitchfork a dokonce v duchu po dlouhé vylovíte vzpomínku na starou dobrou "oceánskou" Ráchel. Motoristickou terminologií, Tear dosahují se starým modelem nečekaně dobrých výsledků, včetně vystupování na prestižních žánrových festivalech Wave Gotik Treffen 2008 nebo Castle Party 2007. V současné době se naplno rozběhly práce na novém materiálu, jehož podstatnou část již mají posluchači možnost slyšet na aktuálních vystoupeních skupiny.

DJ Mirage

Promotér, DJ, internetový specialista, fotograf, cestovatel a poctivý party man. Jen pár charakteristik stačí dodat k postavě, bez které by domácí darkwave a gotická scéna nebyla čím je dnes. Jeho DJování už není tak časté jako dřív, proto si afterpárty v jeho podání rozhodně nenechte ujít.

Cyber Futurum III - Absurd Minds (D), Tear + DJ Mirage
17. června 2009 (20:00)
Praha, Futurum Music Bar (Zborovská 7)
Vstup: 120,- Kč předprodej / 130,- Kč na místě

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Jeste bych doplnil, ze v ramci vecera bude predstaveno nove CD "In Sturm und Leben" nemecke kapely Pandique, ktere si nekteri z navstevniku budou moci odnest domu.<br /><br />http://www.pandique.com<br />http://www.myspace.com/pandique

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.