Recenze Sampler - Monopol 5th Anniversary Compilation

Monopol Recoreds 5th AnniversaryMožná se to nezdá, ale česká nezávislá scéna má daleko výživnější podhoubí než je na první pohled patrné.







Sampler - Monopol 5th Anniversary Compilation
Vydal: Monopol rec.

Třeba taková tvrdší elektronika (EBM, darkwave IDM) - řekli byste „ticho po domácí pěšině“ a přitom má (krom celé řady protagonistů) česká subkultura na tomto poli i aktivní label. Jmenuje se Monopol records a nedávno oslavil právě pět let fungování. Jako dárek mu samotné kapely a projekty nadělily plnou náruč exkluzivního materiálu, z něhož vzešel i narozeninový sampler. Najdeme na něm ostřílené harcovníky, kteří na Monopol už něco vydali (Depressive Disorder, No Name Desire, Gregory), vedlejší projekty s nárazovou životností (Interface Surgery, Frontier Guards, Mastermind), pár pozdravů zpoza hranic (Disharmony, Oxyd, Last Influence Of Brain nebo My Asphyxia), ale i domácí nováčky, pro které je účast na kompilaci absolutní premiérou (Bratři v tracku, Eclipsed). Patnáct skladeb se rozvalilo na širokém prostoru od poslechové IDM elektroniky až po razantnější EBM.

Takže začněme pěkně od začátku:

  1. Bratři v tracku – Experimentální odskok Kladeňáka Gregoryho, tentokrát ne v nervně industriálním duchu, ale v rozjezdovém temném IDM klídku.
  2. Disharmony – Klasický plíživě tajemný EBM sound slovenské dvojice. Ale pozor! Poprvé s českým slovenským textem!!!
  3. Depressive Disorder v remixu The Rorschach Garden – Brněnští nátlakoví EBMkaři v remixu retro analogových popařů z Německa.
  4. Mastermind – Stork z Depressive Disorder a jeho dlouho u ledu uložený sólový projekt, stále někde na půli cesty mezi EBM a future popem.
  5. My Asphyxia – Projekt neznámé Ulijany z Volgogradu. Chlad, industriálně rytmická instrumentální poslechovka.
  6. Interface Surgery – Vedlejšák Vény z No Name Desire. Nenápadný, dobře vyklenutý sychravý kousek s old school pelem.
  7. Oxyd – Poslechový projekt pánů z Disharmony, definitivně adaptující bicí do původně dark ambientního projektu.
  8. Last Influence Of Brain – Další slovenský projekt, tentokrát s tradičnějším EBM zvukem a výborně vygradovanou pointou na konci.
  9. Anhedonia – Sólový Pražák, který zaútočil na temnou elektronickou scénu z raveového podhoubí – zde možná až v příliš předvídatelném rozpoložení.
  10. Gregory – Další inženýr za (ná)stroji. Na rozdíl od EP Restart, ale obohacen o velmi netradičný dámský vokál - trefa do černého!
  11. Eclipsed – Zajímavý atmosféricko instrumentální projekt.
  12. No Name Desire – Další překvapení. Trojka z Prahy, u které dojde v tradičním EBM směru k vokálnímu převzetí moci ze strany nenápadného klávesáka Vény.
  13. Depressive Disorder – Tradičnější sound dua, tentokrát ve vysloveně pomalém duchu.
  14. Frontier Guards - Další brněnská záležitost, odštěpek Beamship v kamarádšaftu s výtvarníkem Tomem Gallem. Znovu klasicky hutnější IDM poslechovka.
  15. Broom Carwell – Vyklidněný, do ambientu hozený závěrečný track atmosférického vyznění.


Shodnu se s kolegou Danem Hájkem z Musicserveru – tato kompilace je zprávou o úmrtí klasického EBM soundu v Čechách. Experimentům zdar, ale přeci jen, ten nekompromisní nášleh mi tu v Čechách od dob Vanessy stále ještě chybí. Přesto je sampler dobrou vizitkou vydavatele a snad i solidním odrazovým můstkem pro scénu k lepším zítřkům.

75%

http://www.monopolrecords.cz/

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Zrušte poplach!!!Pohov!Disharmony skutečně nemají PRVNÍ text v češtině... :-?: :idea: :-?:
Pavel to ověřuje přímo u zdroje, samozřejmě tuto informaci opravíme, pokud je mylná ;-)
[quote name="Ezechiel"]Pavel to ověřuje přímo u zdroje, samozřejmě tuto informaci opravíme, pokud je mylná ;-)[/quote]<br />Ověřuje u zdroje???Co to je za blbost?Vždyť je to recenze! :!: To by si jeden myslel,že to snad i poslouchá,když na to píše recenzi a dává kompilaci 75%...
Přesně tak, je to recenze, jde o hodnocení HUDBY konkrétního nosiče. Pokud Pavel napsal, že se jedná o první český text, a Martin se ohradil, že to není pravda, přijde mi naprosto v pořádku, že autor píše Rybymu jak je to doopravdy, aby se to případná chyba dala napravit.
S dovolením pastuji vyjádřejí autora: <br />[i]no myslim ze prvy text to mohol byt v sk...<br />druhy bol so SARRou NOXX a teraz na novom albume sa objavi dalsi [/i]<br /><br />Takže pokud to byla narážka na rozdíl čeština/slovenčina, tak na to ti jen řeknu, že já jsem tak starý ročník, že mezi nima ještě nevidím moc rozdílů ;-)
[quote name="Ezechiel"]Přesně tak, je to recenze, jde o hodnocení HUDBY konkrétního nosiče. Pokud Pavel napsal, že se jedná o první český text, a Martin se ohradil, že to není pravda, přijde mi naprosto v pořádku, že autor píše Rybymu jak je to doopravdy, aby se to případná chyba dala napravit.[/quote]Správně říkáš,že je to recenze hudby.Každý,kdo tu skladbu slyšel,musí na první poslech poznat,že NENÍ V ČEŠTINĚ a nemusí kvůli tomu psát Rybymu.
[quote name="ENGUMAZ"][quote name="Ezechiel"]Přesně tak, je to recenze, jde o hodnocení HUDBY konkrétního nosiče. Pokud Pavel napsal, že se jedná o první český text, a Martin se ohradil, že to není pravda, přijde mi naprosto v pořádku, že autor píše Rybymu jak je to doopravdy, aby se to případná chyba dala napravit.[/quote]Správně říkáš,že je to recenze hudby.Každý,kdo tu skladbu slyšel,musí na první poslech poznat,že NENÍ V ČEŠTINĚ a nemusí kvůli tomu psát Rybymu.[/quote]<br /><br />Promiň, ale skrz vokodérovou záclonu, která je tradičním trademarkem kapely, jsem to fakt nedal :-) Takže gratuluju!
[quote name="Pavel Zelinka"]S dovolením pastuji vyjádřejí autora: <br />[i]no myslim ze prvy text to mohol byt v sk...<br />druhy bol so SARRou NOXX a teraz na novom albume sa objavi dalsi [/i]<br /><br />Takže pokud to byla narážka na rozdíl čeština/slovenčina, tak na to ti jen řeknu, že já jsem tak starý ročník, že mezi nima ještě nevidím moc rozdílů ;-)[/quote]OK,mě jen dostalo,jak je to v hlavním textu "olepený"vykřičníkama a pozorem.To mě donutilo reagovat...peace :-)
Mě to přijde po šesti dlouhohrajících deskách a osmiltech činnosti poměrně zásadní krok v jejich kariéře....měj se taky hezky :-)
čo to tu trepete za pičoviny?prečo by disharmony mali mať text v čestine?taková chujovina.zobuďte sa!!! :sad:
to je zase udalost :dry: :D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.