XIII. Prague Industrial Fest

Největší industrialní záležitost roku se blíží - trojdenní festival Prague Industrial Fest, proběhne od 12. do 14. prosince 2008 v klubu XT3 za účasti českých i zahraničních projektů.


Zdroj: Ars Morta Universum

Příznivci chladného industrialního zvuku se minulý rok dočkali hořkého zklamání, neboť tradice pravidelných Prague Industrial Festů byla poprvé v historii přerušena. Během roční pořadatelské pauzy však organizátoři nabrali nových sil a přichystali pro všechny fanoušky alternativní elektroniky kompenzaci více než dostatečnou - hned trojdenní kulturní svátek, třináctý Prague Industrial festival.

Tři dny k prasknutí nacpané tuzemskými interprety i přespolními hosty budou plnit žižkovský klub XT3 lomozem, hukotem a skřípěním vycházejícím z těch nejniternějších hlubin zmučených strojů i duší. Kromě zavedených českých formací (Tábor Radosti, Einleitungszeit, Kotel 26, Vladimír Hirsch, a řada dalších) uslyší návštěvníci i celou řadu projektů z Polska (Suka Off, Job Karma), Německa (Leiche Rustikal), Anglie (Rapoon) a dokonce i Japonska a Mongolska (Shamisen Paranoia).

Asi největší hvězdou XIII. Prague Industrial Festu je ethno-ambientní projekt Rapoon spoluzakladatele :zoviet france:, třiapadesátiletého angličana Robina Storeyho. Toho již během studií krásného umění zaujala myšlenka manipulace se zvukem a tak se začal vzdělávat i v oblasti elektronické a experimentální skladby. Roku 1979 Storey založil průkopnickou industrialni formaci :zoviet*france:, ve které působil až do roku 1993. Rok předtím již ale vydal své první album jako Rapoon, na kterém se poprvé objevilo prolnutí indických harmonií, afrických rytmů a experimentálních textur. Toto pojetí projekt Rapoon neustále zdokonaluje, o čemž se diváci na pražském Industrial festu budou moci přesvědčit na vlastní uši a oči. Pro úplnost se sluší doplnit, že Robin Storey je i uznávaným vizuálním umělcem, malířem a animátorem, jehož práce již byla vystavovány po celém světě, včetně berlínského Muzea moderního umění.


Rapoon

Dalším tahákem festivalu je polský projekt Job Karma, který jistě není neznámý nejen zavilým industrialistům, ale všem návštěvníkům polské Castle Party, na které tato wroclavská formace vystupuje s železnou pravidelností. Job Karma je nejen hudba a zvuk analogových syntetizátorů, frekvenčních generátorů a další sofistikované výbavy, vytvářející temné krajiny "neoindustrialu", ale i vynikající video performance, která tvoří nedílnou součást vystoupení tohoto tělesa. Z české provenience by určitě neměl divákům uniknout neméně audiovizuální zážitek mystických darkambientních šamanů Tábor Radosti, nebo vystoupení slovensko-českého extrémního seskupení Einleitungszeit, které se za patnáct let existence stalo široce uznávanou klasikou death-industriálního žánru a celosvětově vysoce uznávanou "akvizicí". Jejich oldschoolové, velmi fyzické vizuální ztvárnění show je na dnešní scéně zcela ojedinělé a právě pro velkou sugestivnost jejich hlukových mší se dostává Einleitungszeit vřelého přiletí po celém industriálním světě.


Einleitungszeit

Pokud i vy máte potřebu naslouchat křiku rezavých ozubených koles, odosobněných hypntotických zvukových ploch, nebo vědecky precizních a stejně tak chladných beatů, neměl by vám třináctý Prague Industrial Fest utéci.

Pátek 12. prosince 2008

Job Karma (pl)
Einleitungszeit (sk/cz)
Kotel 26 (cz)
Tábor Radosti (cz)
Guma Guar (cz)
DJ Raveboy


Job Karma

Sobota 13. prosince 2008

Suka Off (pl)
Rapoon (uk)
Vladimír Hirsch (cz)
1/x (sk)
Kaspar von Urbach (cz)
DJ Guma Guar


Suka Off

Neděle 14. prosince 2008

Shamisen Paranoia (jap/mongolsko)
Leiche Rustikal (de)
RUiNU (cz)
k-lxm (cz)
Birds Build Nests Underground (cz)
DJ Maldoror


Leiche Rustikal

XIII. Prague Industrial Festival
12. - 14. prosince 2008, 20:00
Praha, XT3 (Rokycanova 29)
Vstup: 350,- Kč (1 den) / 800,- Kč (3 dny)

Klikněte pro zvětšení

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

whow.. opět krása.. moc děkuji.
[1] Rádo se stalo, oprašovat takovéhle klenoty je radost ;-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.