Night Side - druhé pokračování největšího gothic festivalu v ČR pohltí klub Retro

Organizátoři festivalu Night Side připravili na 20. září jednu z největších hudebních událostí na "dark scéně" v roce 2008.


Zdroj: Night Side Fest, Cz Sanctuary

Česká gotická subkultura se pozvolna rozrůstá a její příznivci již nemusí cestovat za žánrovými hudebními festivaly pouze za hranice ČR, nebo se spokojit s menšími "gothic parties".

Night Side Vol. II volně navazuje na svého úspěšného mladšího bratříčka, který loni hostil například slovenské samorosty The Last Days of Jesus, polské kabaretiéry Splendor, nebo dvaceti lety prověřenou gothic rockovou legendu Two Witches z Finska. Letos však šli organizátoři s výběrem účinkujících ještě dál.

Alvaréz Peréz - temné rockové vize z Brna

Brněnská dark rocková stálice Alvaréz Peréz přednedávnem vydala povedené album "Unmasked" obsahující devět hudebních povídek ze světa městské fantasy a New Weird. O kvalitách živých vystoupení Ellen Alvaréz (zpěv, basa), Yyana Peréz (kytara), Ralucy Peréz (klávesy, vokál) a Polla Peréz (elektronika) svědčí i jejich letošní účast na největším gothic festivalu na světě Wave Gotik Treffen.



Tear - stoupající hvězda českého electro rocku

Čtyřčlenná formace Tear, shromážděná kolem frontmana Zdenka Vovesného má pověst jednoho z neprogresivnějších uskupení electro rocku u nás. Šlapavá živá rytmika (Adam - basa, Alex - bicí) je zdobena množstvím samplů, zvukem živých houslí (Anežka) a expresivním vokálem (Zdenek). Tou největší zbraní Tear je však koncertní energie, která nenechá nikoho na pochybách, proč byla kapela (stejně jako Alvaréz Peréz) vybrána, aby reprezentovala českou scénu na lipském Wave Gotik Treffen 2008.




Hysteric Helen - new wave postpunk po slovensku

Ačkoliv bratislavská trojice Dirty 77 (zpěv, kytara, programming), Carlos (kytara, samply) a Ms.Valentine (klávesy, vokál) není v Čechách zase tak častým hostem, své fanoušky si zde rozhodně našla. Specifický sound Hysteric Helen, postavený na odkazech postpunku, new wave a prvcích gothic rocku zaujal posluchače nejen na krátkostopých nahrávkách, ale především na skvělém koncertu, který v rámci pražského Nosferatu festivalu odehrála kapela v roce 2006. Návrat Hysteric Helen do našich končin tak bude pro mnohé fanoušky tohoto stylu opravdovým svátkem.




Monstergod - polské electroindustrialní rytmy

Po roztříštěném zvuku postpunkových kytar přijde na řadu nekompromisní chlad rezavých industriálních beatů. Pánové Schnitter (zpěv, klávesy, sampling) a Smola (klávesy, sampling, programming) založili projekt Monstergod v roce 2004, aby dali průchod své zálibě v kapelách jako Sisters of Mercy, Laibach, nebo Suicide Commando. A přesně tato na první pohled nesourodá směska pěkně vystihuje i jemné odstíny electro-industriálního soundu tohoto projektu. Vystoupení Monstergod tak potěší příznivce tvrdší elektroniky, aniž by však vyhnala ze sálu milovníky jiných žánrů.



The Royal Dead - zvuk, pohyb a vizuálno ze země vycházejícího slunce

Že se japonským kapelám v našich končinách líbí, jsme se mohli přesvědčit už několikrát. The Royal Dead jsou navíc tím nejlepším důkazem, že "dobří holubi se vracejí". Po skvělém vystoupení na loňském Electro Prague Festu totiž houslista Aci a zpěvačka Har opět zahrají v našem hlavním městě. Hudba The Royal Dead je odrazem vzrůstajícího vlivu gothic scény v zemi vycházejícího slunce, stírající hranice mezi gothic rockem, electrem, darkwave a neoklasikou, s notnou dávkou typické japonské melodiky. Samostatnou kapitolou je pak živé koncertování, které se opírá nejen o hudební zkušenosti a skvělé pěvecké výkony, ale i o působivé vizualizace, kterému vévodí tanec. Pokud vám koncert The Royal Dead na EPF 7 utekl, máte jedinečnou příležitost to napravit na Night Side Vol. 2.



Garden of Delight - poslední rozloučení s vůdčí postavou německého gothic rocku

Hlavní hvězdou druhého pokračování festivalu Night Side je gothic rocková formace Garden of Delight (někdy zkracovaná jako GoD). Tu založil roku 1990 zpěvák, programmer a milovník okultismu Artaud Seth, který během sedmi let dovedl kapelu k výsadnímu postavení na německé gothic rockové scéně (není bez zajímavosti, že tou dobou působil v GoD na baskytaru i Adrian Hates, kterého známe jako frontmana darkwave stálice Diary of Dreams). Roku 1998 Artaud oznámil rozpad kapely, ovšem již o dva roky později jsou Garden of Delight k obrovské radosti fanoušků zpět. Za znovuzrozením kapely údajně stojí současná manželka Atrauda Setha Jawa, která zároveň převzala v kapele baskytaru.

V té době vznikají asi nejslavnější desky GoD "Apocryphal I: The Fallen" a "Apocryphal II: The Faithful" (inspirované dvěma knihami Henochovými), dále trilogie "Lutherion", na kterou navazuje i poslední album "Darkest Hour" (2007). Tato pozdější tvorba Garden of Delight již absorbuje i další, především eletroindustrialní hudební vlivy. Do dnešního dne prodali GoD více než úctyhodných 150 000 hudebních nosičů a velký úspěch se předpovídá i rozlučkovému dvojCD "In Memoriam", které mapuje téměř dvě dekády trvající hudební cestu skupiny.

Návštěvníci Night Side festivalu budou mít možnost vidět Garden of Delight naživo nejen poprvé, ale i naposled. Kapela totiž dne 1. listopadu 2008 definitivně ukončí v berlínském klubu K17 svou činnost. Minout pražské strhující vystoupení by tak bylo chybou, kterou by si jen málokterý milovník temné hudby mohl odpustit.



Afterparty až do ranních hodin

Pro vytrvalé návštěvníky je po skončení živé produkce přichystán DJ maratón v režii Sanctuary Teamu, Night Side Crew a dalších DJ hostů, kteří se budou starat o pohyb a hudbu až do brzkých ranních hodin.

Vstupenky můžete pořídit jak v předprodeji (Nosferatu 300,- Kč, Ticketstream 300,- Kč + poplatky), tak na místě (350,- Kč).

Nenechte si ujít jeden z největších svátků temné hudby v tomto roce!

Night Sïde Vol. 2 - Garden of Delight (D), The Royal Dead (JAP), MonsterGod (PL), Hysteric Helen (SK), Tear (CZ), Alvaréz Peréz (CZ)
20. září 2008, 19:00
Praha, Retro Music Hall (Francouzská 4, Vinohrady)
Vstup: 300 ,- Kč (Nosferatu) / 300,- Kč + poplatky (Ticketstream) / 350,- Kč na místě

Klikněte pro zvětšení

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

no ok, budu tam..:-)..kvuli Hysteric Helen
[1] pro me jsou taky headliner :-D
Pro me je headliner dne Iggy :D Ale ty Hysteric me mrzi, minule byli vyborny
Tak já budu asi jediná koho ukamenujete, ale letos mě ani jedna kapela nezaujala... :-?
Tak HH me take lakaji a Tear :-) Urcite dorazim;-) :-?
Já se těším na Garden Of Delight. Loňský koncert na Nocturnal Culture Night byl excelentní....
Tady není co řešit já jedu na Iggy Popa,protože Stooges uvidím nejspíš naposled ;-)
Organic se vrací ! akorát škoda že na tenhle ročník nemůžu vyhrát lístky jako minule :D
iggy by me lakal taky ale je drahy a pry uz vyprodany a zase na druhou stranu night side je tradice takze si to uziji i tak :-)
[8] Hehe šance vyhrát lístky na Night Side byla na PGT 3 ;-) A kdo ví, třeba ještě jedna blesková soutěž proběhne... ;-)
[10] to by bylo super :-) <br /><br />nevite jestli jsou jeste listky k sehnani ? (krom vyher a uplaceni alkoholem :D) na ticketstreamu sem se toho nejak nemohl dopatrat...
na webu ticketstreamu je predprodej vstupenek na Night Side pod festivaly, dokonce i na hlavni strane, a jinak z hlavni strany webu www.night-side.com vede primy odkaz na rezervaci
Night Side festival ma mnoha netusena prekvapeni v zaloze, napriklad Garden Of Delight by meli v Praze hrat progresivni gothic rock, jen ty nejvetsi pecky ze sve kariery, a to az dve hodiny on stage
To: Luciferka - Coz ovsem neznamena, ze tam nemuzes dorazit
[11] Už máš jeden u mě, tak nezapomeň ;-)<br /><br />Už se moc těším, že vás zase lidi uvidím :-)
[15] nezapominam ;-)
[14] Samozřejmě, že dorazím! ;-) Jak už jsem Ti říkala na And one party II, Tear a MonsterGod mě zachraňují! :D
snad mate jeste dost listku..:-)..prijede nas asi 6 a neradi bychom u vstupu zjistili, ze uz nejsou listky..:-)
To mi řekněte, kdo vymýšlí tyhle otázky :DDDD (jsou tak zatraceně a ztraceně těžké :DDD) - jinak na NSV se těším, bude to parádní akce.
Teda panove a damy, kdyz nad tim tak strizlivejic zacinam uvazovat co se vlastne vcera stalo s afterparty, kterou osazenstvo klubu nemilosrdne uťalo a na kterou jsem se tesil nejvic...je mi z toho jeste vic blbe....a porad doufam, ze se mi to snad jen zdalo - ale uz vubec nechapu, jak je sakra mozny, ze zamnou nebo za Samem nekdo prisel a zacal nas (pote co jsme je upozornili, ze jsme jako pozvany DJs delali co mohli, ale zvukar vubec nehodla vyjednavat a bali kufry) bombardovat kecama typu "no tak to se teda pekne snazte s tim neco udelat, ja chci afterparty" ?! dobre rano absurdito
na afterparty se tesila spousta lidi, ale snad nejen ja muzu rict, ze jsem se vyborne pobavil na dobre akci. takze dekuju vsem!<br /><br />rozhodnuti klubu zrusit domluvenou cast vecera uplne nechapu, myslim ze utrata urcite nebyla spatna a pronajem snad byl taky zaplaceny. druha vec je, ze (taky placenemu) zvukari pred akci chybel nejaky jack, ktery Sam pujcoval aby se hralo (pokud jsem to pobral dobre). cestou domu jsme natrefili jeste na ne uplne pratelskeho pruvodciho. ovsem ono se vzdycky neco vysere, ze.<br />problemy s budou minimalne do doby, nez se najde nejaky specializovany klub, nebo pratelsky majitel.
to s tou after party me taky udivilo, sice sem okolo 3 ti vypadl vyprovodit kamose na hlavak ale pak sem se chtel vratit a od tech co potkam cestou slysim ze prej vedeni to utnulo, takze se otocim a jedu domu...<br /><br />aspon ze sme v tramvaji potakl morticiu a gomeze a jeste jendoho u koho sem zapomel jmeno :D aspon ta zpatecni cesta utekla ;-)<br /><br />jinak povedena akce jen mi prislo ze royal dead rozhodne nepatrily na zacatek, sice sem slysel duvod proc to taky bylo ale stejne to bylo spatne + malo lidi coz byla skoda :-|
Hodil jsem na web nejake fotky:<br />http://gothicpartybrno.com/galerie/jine-akce-another-events/<br /><br />Nemam silu cist vsechno co se tady vyse napsalo, ale v bodech:<br /><br />- akce se mi libila<br />- afterparty pohrbil klub a nepovazuji to za chybu organizatoru<br />- Garden Of Delight byli presne takovi, jake jsem si je vzdy predstavoval a moc se mi libili :-)
ja jsem se take tesila na afterparty co se stalo ze vam nedovolili hrat a vyhodili nas z klubu?
Patrne slo o to, ze klub se sice zminil, ze od 5 je tam jina akce...ale asi uz zapomnel nejakym nedopatrenim oznamit, ze 3 hodiny predtim uz se klub musi vycistit, aby se na ni mohl pripravit...
[24]Presne jak rekl Paesant....a byly dost nekompromisni, po odehrani jednoho songu me zvukar stahnul z mixu, vypnul, zamknul box a nazdar.....
[26] asi se citil opojen moci, ze muze rozhodovat aspon o necem :-D
Tááákže. Ve stručnosti:<br />Nejvíc se mi líbilo: vystoupení Hysteric Helen, dobrá atmosféra<br />Nejvíc mě štvalo: zrušená afterparty, vyloženě nepřátelská obsluha u baru, Garden of Delight hráli na můj vkus až příliš dlouho a později mě to začalo nudit<br /><br />ALe jinak jsem si to užila, jak jsem mohla, jsem ráda, že jsem tam potkala všechny ty skvělý lidi a vůbec :-)
sakra, zapomněla jsem si odstavce :-D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.