Lednové strašání

Díky přetlaku hudebních aktualit si Strašání muselo počkat, ale rozhodně vás o něj neochudíme. Hororové novinky z filmového i literárního světa vás na Sanctuary.cz budou provázet i letos.

Nenávist na sebe většinou nenechá dlouho čekat, pokud se začne jednat o nekonečnou řadu filmových remaků. Stane se, že se časem začnou předělávat dokonce i ony předělávky a původní předloha si začne žít vlastním životem. Jednou ze sérií, která je ždímaná až do posledního černého vlasu, je i "Nenávist". V roce 2000 natočil Takaši Šimizu první horor "Ju-on", který po několika pokračováních natočil znovu za americké dolárky. Později jeho nápad využili také další režiséři a dnes je různých "džuonů", "nenávistí" a "smrtících nenávistí" víc než deset. To však nebrání nic tomu, abychom nový rok začali zbrusu novým hororem tadááá - "Nenávist"! To by se z toho jeden s prominutím posral...

"Když někdo zemře v náručí ukrutného hněvu… zrodí se kletba. Kletba se usídlí v místě smrti. Ti, kteří se s ní setkají, budou pohlceni její zuřivostí. Producent Sam Raimi nám přináší nový pohled na klasický horor."

 


Nenávist - trailer


Pro další várku děsu se vypravíme hluboko pod vodní hladinu, takže si užijí všichni klaustrofobikové. William Eubank má na kontě už dvě scífka. Po "Ztracen ve vesmíru" a "Signálu z neznáma" přitlačil na pilu a do novinky "Pod vodou" přimíchal i něco hororu. Uvidíme, jak se mu zadařilo.

"Je to možná nejhorší a nejnebezpečnější pracoviště na Zemi. Podmořská vědecká laboratoř stojí na jednom z nejhlubších míst mořského dna. Je obklopena naprostou temnotou, svírána strašlivým tlakem, teplota okolní vody se blíží nule. Výzkumný tým provádí sondážní vrty, když přijde nečekané a ničivé zemětřesení. Do této chvíle bezpečné prostory laboratoře se stávají smrtelnou pastí. Jednotlivé části vědeckého komplexu jsou extrémními tlaky vody drceny jako papírové krabice. Jedinou šancí pro přeživší členy posádky je evakuace pomocí hlubinných skafandrů. Jenže v okamžiku, kdy se ocitnou mimo zdevastovanou stanici, zjistí, že jejich zásahy do mořského dna a následné zemětřesení probudily něco, co do této chvíle zůstávalo ukryté pod mořským dnem. Něco neznámého. Něco děsivého."

 


Pod vodou - trailer
 
 


S filmy v kině to není žádná sláva a zdá se, že bude hůř. Proto potěší filmový sci-fi festival Future Gate, který koncem ledna startuje v Praze a později se přesune také do Brna, Šumperka a Plzně. Fanu hororu potěší hned první den. 30. ledna totiž ve velké sále Lucerny uvidíme Nicholase Cage v hlavní roli lovecraftovské klasiky "Barva z vesmíru".

"Nicolas Cage dlouhodobě platí za provařenou hollywoodskou star, poslední dobou se ale stále víc pouští do ambiciózních indie projektů a adaptace povídky H.P. Lovecrafta je jedním z nich. Psychedelická a místy brutální vize kultovního režiséra Richarda Stanleyho v moderním pojetí vypráví příběh rodiny, které na zahradu za domem dopadne meteorit.

Zvláštní těleso z vesmíru způsobí, že obyvatelé farmy přichází o racionální vnímání a postupně i o rozum. Atmosférická neonová jízda s hororovým nádechem je formálně lahůdkovou podívanou pro příznivce filmových experimentů a zvládá se dotýkat i palčivých a aktuálních společenských témat."

 


Barva z vesmíru - trailer

 

Nový bič upletli u Dobrovského na sběratele kingovek. Znovu totiž vychází série "Temná věž", která se jak známo stala jedním ze zásadních mylníků díla Stephena Kinga a to přes fakt, že se nejedná o čistokrevný horor a své si tu řekl i western nebo fantasy. Momentálně je venku první kniha "Pistolník" a druhé pokračování "Tři vyvolení".

"Magická směs fantasy a hororu v jedinečném podání Stephena Kinga Série "Temná věž" se odehrává ve zvláštní zdevastované zemi, která je plná ohromující vizuální představivosti i nezapomenutelných postav a zároveň děsivě odráží náš vlastní svět. V první knize "Pistolník" představuje Stephen King čtenářům jednoho ze svých nejtajemnějších hrdinů, Rolanda z Gileadu, posledního pistolníka. Podivínský samotář pronásleduje muže v černém, setká se s přitažlivou ženou jménem Alice a spřátelí se s Jakem, chlapcem ze Země. Připojte se k výpravě za Temnou věží, v níž se prolínají všechny světy."

 


"Tři vyvolení jsou po "Pistolníkovi" druhou knihou z celkem sedmi, které tvoří dlouhý příběh "Temné věže". V tomto svazku plní Roland příkazy orákula z dílu prvního, vybírá si tři osoby, bez nichž by svůj úkol nikdy nesplnil. Při výběru se propadne do naší současnosti, dveřmi na mořském břehu vkročí do USA osmdesátých let a „prožívá“ jej očima feťáka Eddieho. K tajemství knihy patří Jake z Pistolníka."

 

 

 

Neznámým pojmem u nás není ani Peter Straub. Možná jej znáte díky románům "Talisman" a "Černý dům", který napsal spolu se Stephenem Kingem. Nebo jste třeba potkali jeho kousky "Julie", "Koko", "Tajemství" či mistrovské dílo "Ghost Story". Momentálně máme díky nakladatelství Fobos možnost pustit se do románu "Stínozem".

"Jeden z nejpůsobivějších románů amerického autora Petera Strauba, vynikajícího vypravěče a jednoho z velmistrů hororového žánru, je příběhem o přátelství dvou chlapců, jejichž život navždy promění magie. Magie, která zpočátku vypadá jako neškodná zábava, se má brzy změnit v noční můru, před níž není úniku. Del Nightingale a Tom Flanagan se setkávají na soukromé střední škole v Nové Anglii - zkostnatělé instituci, kde se samotný jedinec může jen těžko bránit šikaně a ústrkům.

Zvlášť když mají šikanátoři podporu z nejvyšších míst. Svět kouzelnických triků, do něhož společně začnou pronikat, se jeví jako jedna z cest, jak v tomto nepřátelském prostředí přežít. Stínozem, sídlo Delova strýce v lesích u jezera, kam se uchýlí na letní prázdniny, pak má být místem, kde si chlapci od prožitých hrůz odpočinou. A strýc, bývalý slavný kouzelník, se zdá být někým, od koho se mohou hodně naučit. Ale některá tajemství je lepší nechat neodhalená. Mohou totiž otevřít cestu nevypočitatelnému zlu - mnohem děsivějšímu, skutečnějšímu a staršímu než sama smrt."

 


H. P. Lovecraft frčí a je nadále v kurzu. Jeho čtenáři budou mít co číst i letos. Argo nachystalo další povídkovou sbírku "Hemživý chaos a další příběhy" a radostnou zprávou určitě je, že se nejedná o další opakování již stokrát čteného.

"Mezi Lovecraftovy nejzajímavější práce patří povídky z období, kdy byl trýznivou finanční situací nucen psát pro jiné, ať už jako utajený, anonymní autor, přepisovatel nebo přiznaný spolutvůrce, vesměs rozvíjející náměty a leckdy i sny platících zákazníků. I do všech těchto děl se však otiskovaly jeho svébytné vize a styl a občas se do nich vkradly děsivé bytosti z jeho slavného panteonu. S. T. Joshi, známý znalec a badatel autorova díla, ty nejlepší spolupráce a revize sebral do dvousvazkového vydání, v němž jsou všechny povídky opatřeny zasvěcenými poznámkami a komentáři a uvedeny do souvislosti se zbytkem Lovecraftovy tvorby.

Výsledkem je dvousvazkový soubor, jenž jistě potěší všechny příznivce tohoto klíčového představitele moderního hororu. Patrně nejslavnějším textem tohoto prvního svazku je novela „Pod pyramidami“, kterou Lovecraft napsal pro iluzionistu Harryho Houdiniho. Neméně proslulá, byť poněkud neblaze, je morbidní povídka „Milovaní mrtví“. A v povídce „Yigova kletba“ se poprvé objevuje hadí božstvo Yig, které figuruje v dalších Lovecraftových revizích a proniklo i do jeho autorské tvorby a děl jeho četných následovníků."

 


Mezi lid se dostane taky sbírka kratších prací Arthura Machena "Temnota nepomíjí", kterou vydává nakladatelství Malvern. Klasiky není nikdy dost!

"Nový výbor z příběhů velškého vizionáře, který věřil, že „hmota je ve skutečnosti příšernější než duch“, přináší 13 dosud českému milovníkovi imaginativního hororu neznámých povídek a nový a úplný překlad legendární novely Bílý lid. Mezi povídkami jsou i novinářské skicy, které propojují (ne)obyčejný svět Machena novináře se snovým světem mistra makabrózní prózy, jehož tvorbu obdivoval i H. P. Lovecraft.

Vybrané prózy vznikaly mezi polovinou 90. let XIX. století a polovinou 30. let století následujícího a odehrávají se mezi „divadelně strašidelným“ Londýnem plným troglodytů a Walesem, kde za nocí zní řeč čarodějnic, Tylwyth Teg. Jak praví jedna z Machenových postav: „Zda to bylo děsivé, nebo jen zábavné, je věc názoru...“

 

 

Tajemné sídlo, duchové, rodinná tajemství. To vše nabízí román "Probuzení", který vyjde u Ikaru. Jeho autorkou je Amanda Stevensová a uvidíme, zda její hřbitov bude dostatečně hrůzný,

"Jmenuji se Amelia Grayová a povoláním jsem restaurátorka opuštěných hřbitovů, která žije s mrtvými. Anonymní dárce si mě najal, abych provedla obnovu Loubincového hřbitova, místa, kde svoje tajemství pochovávají bohatí a mocní. Před čtyřiceti lety zmizela beze stop desetiletá holčička. Její duch se nyní probudil a žádá po mně, abych zjistila pravdu o její smrti. A jedině já vím, že byla zavražděna, takže bych měla vraha vydat spravedlnosti. Avšak vodítka, která sleduji – vtíravá melodie a hrob neznámého batolete, mě vedou k několika podezřelým, z nichž opravdu nemám dobrý pocit.

Po celé generace patřila k charlestonské elitě i rodina Devlinových. John Devlin, s nímž jsem donedávna chodila, se k tradicím i očekáváním, pojícím se s jeho původem, sice kdysi obrátil zády, ale teď zjevně opět zaujal své právoplatné místo a zasnoubil se s další příslušnicí místní smetánky. Rodinná tajemství z něj činí spojence dost sporného. Když mě moje pátrání přivede k bráně honosného sídla jeho rodiny, musím si položit otázku, zda se z kdysi milovaného muže nestal můj smrtelný nepřítel…"

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.