Královna funerálního designu

Před nedávnou dobou se na CZ Sanctuary objevil článek o milovnících automobilového "funeral designu", americkém klubu Coffin Cruisers. Během vzniku tohoto článku jsem čirou náhodou narazil na objev, tématicky ne nepodobný. Nakonec jsem se rozhodl dopátrat se detailů a přinést speciální pohled na tuto problematiku po česku. Doufám, že tuto reakci si nikdo nebude vykládat jako neúctu ke smrti, jde pouze o obdiv a vyjádření fascinace nad estetikou funerálního designu.

Sepsal: Paesant

Historie našich dopravních vozů přizpůsobených účelům sloužit pohřebním ústavům totiž skrývá něco mnohem designově bohatšího nežli obyčejné automobily. Ač zrovna nepřekypuji zájmem o historii dopravních podniků, jednoho dne jsem narazil na něco, co mě donutilo krátkodobě se této problematice věnovat blíže. Byla to zmínka o pohřební tramvaji z doby první světové války. A protože, jak jsem se v úvodu zmínil, tento objev přišel ve stejnou dobu jako jsme s CZ Sanctuary dělali rozhovor s Coffin Cruisery, ihned mě napadlo jaký asi byl osud této tramvaje a jak stylové by bylo milovníkům této tématiky za velkou louží ukázat naší verzi po česku. Obrátil jsem se tedy na pražský Dopravní Podnik a téměř okamžitě jsem byl spojen s příslušným odborníkem magistrem Pavlem Fojtíkem, vedoucího archivu DP, který mi velmi ochotně mou otázku na osud této pohřební tramvaje zodpověděl. Předkládám vám informace, které mi zaslal spolu s jedinou fotografii onoho vozu v plném rozlišení, kterou předkládáme na naše stránky.

"k Vašemu dotazu ohledně tramvaje určené k převozu zemřelých sděluji následující: Jednalo se původně o běžný motorový vůz č. 152, který Elektrické podniky královského hlavního města Prahy zakoupily společně s dalšími v roce 1900. Když během první světové války nastal v Praze velký nedostatek koňských potahů (o automobilech ani nemluvě), bylo zapotřebí nějak vyřešit alespoň převoz vojáků, kteří zemřeli ve vojenských nemocnicích na území Prahy (nešlo tedy jen o vinohradskou nemocnici). Elektrické podniky, které tehdy pro město kromě zajišťování běžné osobní dopravy zajišťovaly tramvajemi i řadu různých dalších důležitých dopravních služeb (odvoz komunálního odpadu, přeprava uhlí, rozvoz potravin, přeprava raněných vojáků apod.) proto adaptovaly jeden běžný osobní vůz - zmíněné číslo 152 - na pohřební. Spodek vozu a elektrická výzbroj se nezměnily, vnitřek vozu byl předělán tak, že byly odstraněny lavice a okna. Vozová skříň byla rozdělena podélně na dvě oddělení, do kterých se ukládaly celkem čtyři rakve. Rakve se připevňovaly řemeny na výsuvné desky. Přístup do tohoto prostoru byl možný po odklopení spodní části bočnice vozu. Vůz obdržel černý nátěr se stříbrnými ozdobnými linkami (původně měl být tmavě modrý). Místo čísla linky byl ve střešní svítilně kříž.

Provoz pohřební tramvaje začal 22. října 1917, kdy byly z c. k. posádkové nemocnice č. 11 na Karlově náměstí přepraveni dva zemřelí vojáci - jeden na Olšanské, druhý na Vinohradské hřbitovy. Jízdy pohřebního vozu skončily 17. června 1919. Během těchto dvou let přepravil na Vinohradské a Olšanské hřbitovy 1042 mrtvých vojáků. K pozdějšímu původně uvažovanému využití pohřebních tramvají pro civilní pohřby nakonec nedošlo a vůz byl adaptován zpět na osobní. V roce 1933 byl vyřazen z osobní dopravy a na krátký čas zařazen v ústředních dílnách v Rustonce jako posunovací (na čelo vozu byl připevněn pražec s hákem). V roce 1936 byl tento vůz definitivně zrušen. Model pohřebního vozu ve sbírkách našeho muzea neexistuje, postavil si ho jeden soukromník (shodou okolností pracovník muzea). "

Dodatek: "Našel jsem ještě zmínku, že o možném zavedení pohřebních tramvají pro občanské pohřby se v Praze hovořilo už v roce 1912 v souvislosti s úvahami o novém pražském hřbitově. Pokud je mi známo, tak někdo z tehdejších představitelů Elektrických podniků absolvoval služební cestu. Zcela jistě navštívili Řím, kde byly pohřební tramvaje normální záležitostí a u jednoho hřbitova tam existovala zvláštní "pohřební stanice"."


Klikněte pro zvětšení


Děkuji magistru Foltíkovi za poskytnutý materiál!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

:D tak to je nádherný. myslím že můj vysněné koňské čtyřspřešží nebo ruskej tank má tvrdou konkurenci.. pohřební tramvaj, mmmm... :D
velmi zaujimave, dufam budete pokracovat aj v takychto clankoch teda aj mimo hudobnej sceny, fakt si vas rad citam a dalej stale radsej, v podtate mi nahradzate akysi goth zine nakolko v nasich krajinach taky nieje:-)
úchvatné. možná by to v naší době spoustě lidí připadalo divné, ostatně jako často celá naše subkultura, ale líbilo by se mi, kdyby se to obnovilo. a třeba i s pohřebními spřeženími, která se semtam objeví. co si o tom myslíte? ;-)
dwarf ma uplnou pravdu czs je goth zine ktery tady chybel a timhle clankem ste jen dokazaly ze me vyberem a nametem clanku porad prijemne prekvapujete tak nam i vam jen preji at vam to vydrzi ta tramvaj je skvostna skoda ze uz nejezdi na nejake okruzni party po praze by byla vynikajici :-D <br /><br />mitoshi bylo by to krasne ja by jsem se urcite svezla 8-)
Pohřební tramvaj byla fakt krásná, škoda, že se nedochovala v muzeu :-(
Je to krásný ale je škoda že už nic lepšího nikdy mít nebudeme, jelikož současný pohřebnictvý nám nabízí pouze upravený ford tranzit na kterém se mění pouze znak pohřební služby. Černá už je taky pasé neboť sou i žlutý ,což mě vysloveně ničí! Existuje pár vyjímek ale myslim že těch přibývat nabude. Vsouvislosti s tím bych vhtěl připomenout pohřební vlaky kterých je větší počet než jedna pramvaj i když to z ní dělá úžasný unikát.
Na WGT přijel jakýsi týpek pohřebákem...to by mě zajímalo, od koho ten postarší pohřebák vydyndal(ikdyž v Německu se starých aut snaží zbavit, co to jde, kvůli tomu, že obyčejná technická stojí 800 euro :D:D:D)
Tarake: Mam ho na fotce, jen co je konecne dodelam tak se tu objevi;-) Byl stylovej, ale ten obracenej kriz na strese uz mi prisel opravdu zbytecnej...
Paesant: Jo už si vzpomínam...ani mi to nepřišlo :D Spíš jsem byla docela mimo z toho, že ty týpci ze slovenska, co jsme tam potkaly, tam přijeli terenním Chevym(s karavanem), které si pronajali za 1000 Kč na den. Takový zbytečný peníze vyhozený za luxus...já se jezdím na festivaly vyválet ve hnusu ve stanu i mimo něj, když už ten zbytek roku všude chodím na akce v mé pečlivě pěstované garderobě :D:D:D
moc pěkné, ony vůbec celkově ty staré tramvaje měly něco do sebe...Asi se mrknu do Muzea MHD ve Střešovicích :-D
Tarake: Jojo, to povidej...taky 4 dny pod stanem, fronty na ledovou sprchu a pastikareni :D:D ...ale presne tak, na luxus neni cas, kdyz vsude neco hraje a neco se deje:D
Ale k tematu: Stary tramvaje jsou pekny a i ty nase stary skodovky maj neco do sebe..ale kamenujte me, ze jsem kolaborant..na stary americky autaky a padesatkovej design ovsem, na to nic nema...kam se hrabe nas komunismem vyzranej nevkus:D
Paesant: Starší auta maj alespoň duši, kterou budou mít ty nové až za hodně dlouho. Mě se líbí, že si za tím může člověk vybavit ten osud té věci
Kráááááááááása!
Nádhera, starý věci mají své kouzlo, což už dneska neplatí i když ted co se týče aut je v módě retro a někdy hodně povedené.
A co víte o této pohřební tramvaji? <br />foto: http://tramvajak.wz.cz/ odklik Muzeum MHD
Joe: zda se, ze to je tramvaj s puvodni vrstvou nateru, jaky obcas jezdi po praze olepeny reklamou..akorat tam nekdo kridou primaloval kriz po vzoru 152 :-) Vtipny
V roce 1917 byl vyprojektován návrh na úpravu vlečných vozů serie 596 - 615 na pohřební. Do vozu se mělo vejít až 8 rakví a měly být spojovány s touto tramvají, které se též říkalo Černá Máry. K realizaci ale nedošlo.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.