Report z koncertu Persephone

Jako protipól vyrovnávající průmyslový rachot čtvrteční Industrial Degeneration jsme měli možnost oblažit svůj sluch hned v pátek 25. ledna v kostele svatého Jana Křtitele Na prádle. Ten byl totiž na jeden večer zasvěcen neoklasice v podání rakousko/německého projektu Persephone.


Autor: Ezechiel

Již týdny před posledním lednovým pátkem pobíhaly po fórech a stránkách poťouchlé narážky na obligátní průtahy začátků koncertů formace Persephone a nutno říci, že ani tentokráte nebyly neoprávněné. Když jsme se totiž přesně v půl osmé (na kterou byl stanoven začátek) objevili před kostelem na pražské Kampě, zjistili jsme, že kapela pro jistotu zatím vůbec nepřijela a bylo nám doporučeno jít čekat do nedaleké Kavárny Na prádle. Ta však již byla notně zaplněná, a tak jsme museli vzít zavděk pizzerií U mořské panny se stylově vyvedenou ryboženou nad vchodem do kuchyně. Zanedlouho dostáváme instrukce, že kapela již dorazila a máme se dostavit na osmou ke kostelu. Samozřejmě se začalo dovnitř pouštět až něco po osmé, ale nálada byla příjemná a nikdo doopravdy nereptal, nebo neměl kapele zpoždění za zlé.

Po vstupu do kostela lze letmým pohledem do kostelních lavic seznat, že je plno - tedy takových 80-100 lidí. A musím dodat, že kostel plný černooděnců vypadá opravdu nevšedně, klidně by se to mohlo dělat častěji. Třeba by to pomohlo odbourat i jedno z oblíbených mediálních klišé "oblečený v černém=satanista". Ale zpátky do sv. Jana Křtitele, kde jsme upozorněni na vypnutí mobilních telefonů a zvukových efektů u foťáků, neboť se blíží začátek.

Je něco po půl deváté, ze šatny vychází do nařasené róby oděná (ale bosá) Sonja Kraushofer, kromě Persephone i členka Vídeňské národní opery a spolutahoun rakouské darkwave formace L'Amme Imortelle. Rudovlasá zpěvačka usedá k malému stolku na kraji pomyslného pódia a brkem začíná sepisovat své "Dopisy cizinci". Postupně přichází zbytek kapely Martin Höfert (cello), Holger Wilhelmi (cello), Johannes Kramer (kontrabas, cello) a Tim Warweg (perkuse), a jeden po druhém nahlíží přes rameno Sonje, která začne a capella zpívat začátek písně "Strange". Už při prvních tónech je poznat profesionální silný hlas, který bez jakékoliv aparatury vyplní celý prostor hlavní lodi kostela. K osamocenému ženskému hlasu se zanedlouho připojuje čtyřhlasé mužské brumendo, a dotváří čistý hlasový akord. Ještě než se tedy stylově nastrojení pánové vůbec chopili svých nástrojů, získali slušných pár bodů do tabulky. Pak už ale koncert jede v plné instrumentální sestavě (ačkoliv "outro" a song "The End of The World" probíhá taktéž pouze vokálně), a dává tak možnost vyniknout stylovému rozpětí od téměř ambientních zvukových (akustických!) ploch, přes neoklasickou hudbu, až po vyloženě tvrdé pasáže, které z nedostatku jiných příměrů musím popsat jako "Apocalypticové".



Pro mne jako nepříliš častého návštěvníka koncertů pro violoncello a kontrabas bylo fascinující, jaké zvuky (od dramatických téměř zkreslených zářezů a medově táhlých tónů, přes drnkavé pizzicato až k uširvoucímu kvílení a téměř industrialnímu skřípotu) lze z akustického nástroje dostat. Dobře fungoval i perkusionista Tim Warweg, který během vystoupení účelně vystřídal spoustu zajímavých rytmických nástrojů, jenž hudbu doopravdy ozvláštnily a kde to bylo nutné i přitvrdily.

Jako samostatnou kapitolu je nutné zmínit nejen výtečný hlasový projev Sonjy Kraushofer, ale i způsob, jakým jednotlivé songy "odehrála". I zde bylo náladové rozpětí veliké - introvertní rozervané polohy se střídaly s expresivními gesty a kousavou ironií, na povrch občas vyplula i opilá pološílené bosorka, která trhá kytičkám lístečky (na což doopravdy došlo). Všechny songy, které zazněly (povybírané z novinky "Letters to a Stranger" i jejích starších sestřiček) byly prostě podány tak, že jim posluchač uvěřil. Ano, samozřejmě by se daly vytknout drobné intonační a rytmické nepřesnosti a "přebrepty", ale tyto hrbolky byly s přehledem přežehleny velmi nadprůměrným působením celku. A stejného názoru bylo i publikum, které si vytleskalo přídavek, po kterém následovalo i "standing ovation" (pro nevládce jazyka anglického tzv. "potlesk stojný").

Kolem čtvrt na jedenáct je tedy dohráno, posluchači se částečně rozcházejí domů, nebo ke stánku Persephone, kde nakupují trička, pohledy, samolepky a plakáty, které si ti odvážnější nechávají podepsat. A (nyní již "civilně" oblečená) kapela ochotně podepisuje, nechává se fotit, usmívá se a popíjí Kozla z plechovky - zkrátka spokojenost na všech stranách.



My se ovšem přesunujeme do Kavárny Na Prádle, kde se (z důvodu obsazení všech "normálních klubů") odehrává decentní afterparty. Za podkresu klidnějších gothic/deathrock/darkwave songů se normálně klábosí (neboť zvuk z kavárenských bedýnek není nic moc a navíc se nesmí hrát moc nahlas), popíjí a hodnotí večer asi do čtvrt na dvě, kdy se pod vedením Silvera přesouvá část účastníků do Rock Café. Já dávám přednost zachování komorní atmosféry a tak za společnosti Cinema Strange nechávám Čertovku, Karlův Most a lampy, které už dávno nejsou živeny svítiplynem dokončit náladu, kterou Persephone nakousli. Celý večer byl zkrátka o zvláštních náladách a věřím, že každý, kdo se alespoň trochu nechal oslovit hudbou, zkrátka nemohl odcházet nespokojený. Berte to třeba jako doporučení pro příště...

Fotky opět v naší **Fotogalerii**

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

jen 2 malá poznámky - koncert se konal v pátek 25. a dle www stránek Persephone nahradil v Praze(a o den později ve Vídni) Johna Abdelsayeda Tim Warweg.....ale to nic nemění na tom, že koncert to byl nádherný a doufám, že se tady Persephone objeví opět........

Myslím, že na té poslední fotce v reportu vypadá Sonja téměř plaše a křehce...Ale jak to tam rozparádila, to bylo neskutečné!! Nelituju čekání před kostelem, zážitek stál za to!

[1] Aha, vida, překlep děkuji za upozornění a s tím Timem Warwegem rovněž, mne se taky z oficiálních stránek nezdálo že by podle fotek hrál v Praze ten samý člověk, ale zmínku o změně sestavy jsem nikde nenašel...ale možná jsem špatně hledal...tak vďaka

[2] Přesně tak....na tom pódiu byl fakt uragán, kterej se pak převléknul do normálních šatů a byla to normální sympatická usměvavná slečna (paní?)...jo, uměla ten koncert prožít a to je hodno uznání...

[3]
v pohodě:-))já jen, když je to tak hezky napsaný, tak ať je to úplně v pořádku:-))
teď trochu z jinýho soudku(omlouvám se, že tady,a le snad to nevadí....už se ví něco bližšího k možnýmu Prague gotik treffen 2008???
přesný datum, kdo se zúčastní a tak....????

Tak alespoň že je review. Chtěla jsem tam jít, jen tak z nesmírné mé zvědavosti, ale zjistila jsem, že bych musela postát, takže jsem tam nešla.

[4] Děkuji za chválu ;-) Myslim, že vůbec nevadí, že ses zeptal tady. Prague Gotik Treffen bude pravděpodobně v červnu, přesné datum se ještě upřesní v závislosti na dalších akcích, stejně jako klub a případné kapely. Přiznávám že teď řešíme hlavně zázemí pro Zombiewalk, ale PGT rozhodně plánujeme....je něco, co by sis tam představoval? ;-)

[5] Hele, já myslím, že i "na stojáka" by Tě to bavilo... 8-)

Mě by jen zajímalo, jestli se tam ještě konají v tom kostelíku bohoslužby...u nás je kostel, kam chodili lidi na technoparty ;-)

[7] Kolega říkal, že je ten kostel odsvědcený a že už se tam konají jen kulturní akce...ale nevím jestli je to pravda?

[8] JJ myslím, že byl odsvěcený když z něj udělali prádelnu (proto Jan Křititel Na prádle), ale myslím, že ho pak snad zase vysvětili.....zajímavá otázka.... 8-)

Vzhledem k tomu, že Mirage domlouval koncert s panem farářem, tak soudím, že odsvěcený není :-)

Třeba ho budou muset znova vysvětit ;-)

Musím uznat, že to vážně za tu cestu do Prahy stálo! Celý koncert jsem si připadala "jak v jiném světě" jak jsem byla omámena Sonjiným zpěvem :-)

Nejspíš nejkrásnější koncert, na jakém jsem kdy byla :o)

Nutno poznamenat, že kapelníci jsou fajn lidičky. Skoro hodinová procházka centrem Prahy s nimi byla dost zajímavá... Sice promrzli, ale jinak se jim to dost líbilo. Ještě, že jsem se pilně učil německy a dějepis. Historický výklad byl docela síla...

Tak pry jste byli lepsi publikum nez v Sonjine rodne Vidni ;-)

Hello Mirek,

thanks again for the great time we spent in Prague. We enjoyed the
concert at the church very much...

The concert in Vienna was also nice, although the atmosphere also in
the audience was nicer in Prague.
At the moment we are preparing things for tomorrow, where we`ll play in Hannover and on Saturday we are in Leipzig.

Last week we had also very nice gigs in Wuppertal, Stuttgart and
especially in Zürich.

Hope to see you soon -)
Best wishes and greetings also to Silver,
Sonja

Pozdě ale přece: moje fotky z koncertu. Doufám, že jsem tím cvakáním nelezl moc na nervy a že výsledek stojí za to
http://albums.koffeephoto.com/album/xaBlabKsKsnXT4xjdCmufmxR/

Taky pozde, ale prece, sedel jsem uplne vzadu, takze to mam z jine perspektivy :-)
http://mi.rage.cz/2008/Persephone-kostel_sv_Jana-Praha-25.1.2008/

Přidat komentář

Vzhledem ke zvýšenému množství spamu je diskuse moderována. Schválení vašeho komentáře může trvat až 48 hodin.


Zadej správnou odpověď.
randomnessec13