Report z koncertu Persephone

Jako protipól vyrovnávající průmyslový rachot čtvrteční Industrial Degeneration jsme měli možnost oblažit svůj sluch hned v pátek 25. ledna v kostele svatého Jana Křtitele Na prádle. Ten byl totiž na jeden večer zasvěcen neoklasice v podání rakousko/německého projektu Persephone.


Autor: Ezechiel

Již týdny před posledním lednovým pátkem pobíhaly po fórech a stránkách poťouchlé narážky na obligátní průtahy začátků koncertů formace Persephone a nutno říci, že ani tentokráte nebyly neoprávněné. Když jsme se totiž přesně v půl osmé (na kterou byl stanoven začátek) objevili před kostelem na pražské Kampě, zjistili jsme, že kapela pro jistotu zatím vůbec nepřijela a bylo nám doporučeno jít čekat do nedaleké Kavárny Na prádle. Ta však již byla notně zaplněná, a tak jsme museli vzít zavděk pizzerií U mořské panny se stylově vyvedenou ryboženou nad vchodem do kuchyně. Zanedlouho dostáváme instrukce, že kapela již dorazila a máme se dostavit na osmou ke kostelu. Samozřejmě se začalo dovnitř pouštět až něco po osmé, ale nálada byla příjemná a nikdo doopravdy nereptal, nebo neměl kapele zpoždění za zlé.

Po vstupu do kostela lze letmým pohledem do kostelních lavic seznat, že je plno - tedy takových 80-100 lidí. A musím dodat, že kostel plný černooděnců vypadá opravdu nevšedně, klidně by se to mohlo dělat častěji. Třeba by to pomohlo odbourat i jedno z oblíbených mediálních klišé "oblečený v černém=satanista". Ale zpátky do sv. Jana Křtitele, kde jsme upozorněni na vypnutí mobilních telefonů a zvukových efektů u foťáků, neboť se blíží začátek.

Je něco po půl deváté, ze šatny vychází do nařasené róby oděná (ale bosá) Sonja Kraushofer, kromě Persephone i členka Vídeňské národní opery a spolutahoun rakouské darkwave formace L'Amme Imortelle. Rudovlasá zpěvačka usedá k malému stolku na kraji pomyslného pódia a brkem začíná sepisovat své "Dopisy cizinci". Postupně přichází zbytek kapely Martin Höfert (cello), Holger Wilhelmi (cello), Johannes Kramer (kontrabas, cello) a Tim Warweg (perkuse), a jeden po druhém nahlíží přes rameno Sonje, která začne a capella zpívat začátek písně "Strange". Už při prvních tónech je poznat profesionální silný hlas, který bez jakékoliv aparatury vyplní celý prostor hlavní lodi kostela. K osamocenému ženskému hlasu se zanedlouho připojuje čtyřhlasé mužské brumendo, a dotváří čistý hlasový akord. Ještě než se tedy stylově nastrojení pánové vůbec chopili svých nástrojů, získali slušných pár bodů do tabulky. Pak už ale koncert jede v plné instrumentální sestavě (ačkoliv "outro" a song "The End of The World" probíhá taktéž pouze vokálně), a dává tak možnost vyniknout stylovému rozpětí od téměř ambientních zvukových (akustických!) ploch, přes neoklasickou hudbu, až po vyloženě tvrdé pasáže, které z nedostatku jiných příměrů musím popsat jako "Apocalypticové".



Pro mne jako nepříliš častého návštěvníka koncertů pro violoncello a kontrabas bylo fascinující, jaké zvuky (od dramatických téměř zkreslených zářezů a medově táhlých tónů, přes drnkavé pizzicato až k uširvoucímu kvílení a téměř industrialnímu skřípotu) lze z akustického nástroje dostat. Dobře fungoval i perkusionista Tim Warweg, který během vystoupení účelně vystřídal spoustu zajímavých rytmických nástrojů, jenž hudbu doopravdy ozvláštnily a kde to bylo nutné i přitvrdily.

Jako samostatnou kapitolu je nutné zmínit nejen výtečný hlasový projev Sonjy Kraushofer, ale i způsob, jakým jednotlivé songy "odehrála". I zde bylo náladové rozpětí veliké - introvertní rozervané polohy se střídaly s expresivními gesty a kousavou ironií, na povrch občas vyplula i opilá pološílené bosorka, která trhá kytičkám lístečky (na což doopravdy došlo). Všechny songy, které zazněly (povybírané z novinky "Letters to a Stranger" i jejích starších sestřiček) byly prostě podány tak, že jim posluchač uvěřil. Ano, samozřejmě by se daly vytknout drobné intonační a rytmické nepřesnosti a "přebrepty", ale tyto hrbolky byly s přehledem přežehleny velmi nadprůměrným působením celku. A stejného názoru bylo i publikum, které si vytleskalo přídavek, po kterém následovalo i "standing ovation" (pro nevládce jazyka anglického tzv. "potlesk stojný").

Kolem čtvrt na jedenáct je tedy dohráno, posluchači se částečně rozcházejí domů, nebo ke stánku Persephone, kde nakupují trička, pohledy, samolepky a plakáty, které si ti odvážnější nechávají podepsat. A (nyní již "civilně" oblečená) kapela ochotně podepisuje, nechává se fotit, usmívá se a popíjí Kozla z plechovky - zkrátka spokojenost na všech stranách.



My se ovšem přesunujeme do Kavárny Na Prádle, kde se (z důvodu obsazení všech "normálních klubů") odehrává decentní afterparty. Za podkresu klidnějších gothic/deathrock/darkwave songů se normálně klábosí (neboť zvuk z kavárenských bedýnek není nic moc a navíc se nesmí hrát moc nahlas), popíjí a hodnotí večer asi do čtvrt na dvě, kdy se pod vedením Silvera přesouvá část účastníků do Rock Café. Já dávám přednost zachování komorní atmosféry a tak za společnosti Cinema Strange nechávám Čertovku, Karlův Most a lampy, které už dávno nejsou živeny svítiplynem dokončit náladu, kterou Persephone nakousli. Celý večer byl zkrátka o zvláštních náladách a věřím, že každý, kdo se alespoň trochu nechal oslovit hudbou, zkrátka nemohl odcházet nespokojený. Berte to třeba jako doporučení pro příště...

Fotky opět v naší **Fotogalerii**

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

jen 2 malá poznámky - koncert se konal v pátek 25. a dle www stránek Persephone nahradil v Praze(a o den později ve Vídni) Johna Abdelsayeda Tim Warweg.....ale to nic nemění na tom, že koncert to byl nádherný a doufám, že se tady Persephone objeví opět........
Myslím, že na té poslední fotce v reportu vypadá Sonja téměř plaše a křehce...Ale jak to tam rozparádila, to bylo neskutečné!! Nelituju čekání před kostelem, zážitek stál za to!
[1] Aha, vida, překlep děkuji za upozornění a s tím Timem Warwegem rovněž, mne se taky z oficiálních stránek nezdálo že by podle fotek hrál v Praze ten samý člověk, ale zmínku o změně sestavy jsem nikde nenašel...ale možná jsem špatně hledal...tak vďaka<br /><br />[2] Přesně tak....na tom pódiu byl fakt uragán, kterej se pak převléknul do normálních šatů a byla to normální sympatická usměvavná slečna (paní?)...jo, uměla ten koncert prožít a to je hodno uznání...
[3]<br />v pohodě:-))já jen, když je to tak hezky napsaný, tak ať je to úplně v pořádku:-))<br />teď trochu z jinýho soudku(omlouvám se, že tady,a le snad to nevadí....už se ví něco bližšího k možnýmu Prague gotik treffen 2008???<br />přesný datum, kdo se zúčastní a tak....????
Tak alespoň že je review. Chtěla jsem tam jít, jen tak z nesmírné mé zvědavosti, ale zjistila jsem, že bych musela postát, takže jsem tam nešla.
[4] Děkuji za chválu ;-) Myslim, že vůbec nevadí, že ses zeptal tady. Prague Gotik Treffen bude pravděpodobně v červnu, přesné datum se ještě upřesní v závislosti na dalších akcích, stejně jako klub a případné kapely. Přiznávám že teď řešíme hlavně zázemí pro Zombiewalk, ale PGT rozhodně plánujeme....je něco, co by sis tam představoval? ;-)<br /><br />[5] Hele, já myslím, že i "na stojáka" by Tě to bavilo... 8-)
Mě by jen zajímalo, jestli se tam ještě konají v tom kostelíku bohoslužby...u nás je kostel, kam chodili lidi na technoparty ;-)
[7] Kolega říkal, že je ten kostel odsvědcený a že už se tam konají jen kulturní akce...ale nevím jestli je to pravda?
[8] JJ myslím, že byl odsvěcený když z něj udělali prádelnu (proto Jan Křititel Na prádle), ale myslím, že ho pak snad zase vysvětili.....zajímavá otázka.... 8-)
Vzhledem k tomu, že Mirage domlouval koncert s panem farářem, tak soudím, že odsvěcený není :-)
Třeba ho budou muset znova vysvětit ;-)
Musím uznat, že to vážně za tu cestu do Prahy stálo! Celý koncert jsem si připadala "jak v jiném světě" jak jsem byla omámena Sonjiným zpěvem :-)
Nejspíš nejkrásnější koncert, na jakém jsem kdy byla :o)
Nutno poznamenat, že kapelníci jsou fajn lidičky. Skoro hodinová procházka centrem Prahy s nimi byla dost zajímavá... Sice promrzli, ale jinak se jim to dost líbilo. Ještě, že jsem se pilně učil německy a dějepis. Historický výklad byl docela síla...
Tak pry jste byli lepsi publikum nez v Sonjine rodne Vidni ;-)<br /><br />Hello Mirek,<br /><br />thanks again for the great time we spent in Prague. We enjoyed the<br />concert at the church very much...<br /><br />The concert in Vienna was also nice, although the atmosphere also in<br />the audience was nicer in Prague.<br />At the moment we are preparing things for tomorrow, where we`ll play in Hannover and on Saturday we are in Leipzig.<br /><br />Last week we had also very nice gigs in Wuppertal, Stuttgart and<br />especially in Zürich.<br /><br />Hope to see you soon -)<br />Best wishes and greetings also to Silver,<br />Sonja
Pozdě ale přece: moje fotky z koncertu. Doufám, že jsem tím cvakáním nelezl moc na nervy a že výsledek stojí za to<br />http://albums.koffeephoto.com/album/xaBlabKsKsnXT4xjdCmufmxR/
Taky pozde, ale prece, sedel jsem uplne vzadu, takze to mam z jine perspektivy :-)<br />http://mi.rage.cz/2008/Persephone-kostel_sv_Jana-Praha-25.1.2008/

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.