Wednesday 13 zahrají dnes v Praze

Dnes (25. dubna 2007) v Praze v Rock Café vystoupí americká horror punková kapela Wednesday 13. V tomto článku se Vám alespoň zběžně pokusíme představit historii tohoto seskupení.


Autor: Forn *(speciální díky za rychlost)*
Použitý zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Frankenstein_Drag_Queens

Bylo nebylo, roku 1996 se ve státě Severní Karolína zrodila skupina s názvem Frankenstein Drag Queens From Planet 13. Zakládajícími členy byli Wednesday 13 (kytara, zpěv), Seaweed (baskytara) a Sicko Zero (bicí). Textově žánrovým zařazením tohoto spolku byly béčkové hororové filmy a mainstreamová kultura americké veřejnosti, všechno zabaleno do notné dávky nadsázky. Samotné umělecké jméno Wednesday 13 je kombinací dvou filmů, Wednesday z Addamsonovy rodiny a Pátku třináctého. Živé vystupování bylo zase narážkou na glam-rockový žánr a kapela sama často vystupovala v ženských šatech a s kily make-upu. Underground, jak má být, i přesto se spolek stal velmi populárním.

Po několika albech (The Late Late Late Show, Night Of The Living Drag Queens, Songs From The Recently Diseased a Viva Los Violence), několika změn v sestavě a pár let účinkování se kapela rozpadá z důvodu Wednesdayho chtivosti po slávě.

Joey Jordison (mimojiné bubeník kapely Slipknot) se rozhodl znovuoživit svůj dávný punkový projekt The Rejects a přizval W13 jako baskytaristu. Ale během krátké doby se sestava změnila i zde, Wednesday se stal frontmanem a přišla i změna názvu na Murderdolls. Kapela hrála stejný žánr, jako Wednesdayho původní, dokonce i několik stejných písní. Za vzájemné spolupráce vzniklo pouze jedno řadové album Beyond The Valley Of The Murderdolls (2001), z něhož cca 50% materiálu bylo původní a ten zbytek jen trošku předělané staré hitovky z dob FDQ (jedním z účastněných na tomto CD byl i Tripp Eisen, té doby kytarista Static-X).

Murderdolls se stali celosvětově oblíbenými a objížděli celý svět (dokonce zavítali i do ČR), proto o rok později vydali rozšířenou verzi svého debutového alba. Bohužel Joey Jordison byl hlavně svázán ke své mateřské kapele, což vedlo k hádkám mezi ním a W13, který se chtěl projektu věnovat naplno. Nakonec tito dva dříve blízcí přátelé ukončili spolupráci a každý si šel svou cestou.

Wednesday ale nezahálel a v šuplíku měl připravených již několik nových skladeb, které chtěl prezentovat světu. Dokonce znovuoživil FDQ, se kterými odehrál několik koncertů a vydal best-of CD. Sám se ale hlavně zaměřil na svůj solo projekt, který přivedl k životu roku 2005 vydáním prvního alba Transylvania 90210: Songs Of Death, Dying And The Dead. Sestava pro koncerty byla sehnána z okolních neznámých muzikantů (jmenovitě: Pig, Ghastly a Kid Kid), kteří po odehrání turné kapelu opustili. To ale ničemu nebránilo a loňského roku vyšlo nové CD Fang Bang, se značným žánrovým posunem. Wednesday se na tomto albu trošku více zaměřil na klasický hard-rock, než jen na pro něj typický horror-punk. Náboj skladeb a hlavně jejich textová náplň s pořádnou dávkou humoru ovšem přetrvala.

V současné době se kapela věnuje turné na podporu této novinky, jejiž součástí je i dnešní zastávka v Praze.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

nz..:-)
To je dobře, že se to tu objevilo. Jsou sice lepší kapely, ale i tak je tato kapela (dá-li se to tak říct) celkem kvalitní. O to víc mě těší, že to tu je, neboť jsem jeden z těch, co jdou dneska na jejich koncert... Už se těším. S.
[1] Ale je, měl jsi na to šibeniční termín, díky MOC ;-)<br /><br />[2] jj rozhodli jsme se pokusit se porkýt co nejvíc spřízněných akcí, tkeré se pořádají....taky bych se rád vypravil, ale bohužel to nezvládnu...nechtělo by se Ti udělat tam pár fotek a napsat report, prosím? Abychom byli v obraze.... ;-)
vypadaji dobre podle plakatu zkusim si od nich neco sehnat murderdols jsem kdysi i poslouchala a nebylo to spatneale slipknot byli vetsi narez
Pozdě, přečetl jsem si to až dnes (26.4.). Koncert byl super, jen byla škoda, že ho doprovázely organizačí problémy, a pár "pogerů", kteří měli to nutkání, a to i přes nepřátelskou atmosféru okolostojících vůči "pogu", skákat jako opice, kopat kanadama kolem sebe a jinak znepříjemňovat ostatním náštěvníkům koncert. <br /><br />Spousty lidí fotilo, takže se pokusím od různých zrojů poshánět co nejvíce fotek a svolení s jejich další, autorizovanou publikací...<br /><br />Každopádně, až přídou W13 do ČR příště, určitě vřele odporučuji, jít se na ně podívat.<br /><br />Možná zkusím něco víc o koncertu sesmolit, uvidím, jak budu mít čas i náladu.<br /><br />S.
aaaa....me tak stve, ze jsem nemohl jet...:sad:...
Prozatím odkazuji na forum "Wednesday 13" na lide.cz . Od Dark.Violence se tam objevili videa i fotky. Také máte možnost si i pročíst reakce účastníkůl koncertu na koncert. Momentálně "pokoncertová" diskuse začíná cca 4 stránky dozadu. <br /><br />http://forum.lide.cz/forum.fcgi?akce=forum_data&auth=&forum_ID=36584<br /><br />Slovi
Jediný, co jim vytýkám je, že jezdí busem s nesprávnym GPS softwarem. Když byli cca hodinu před pozdním příjezdem v Dušní s velkym busem...
Koncert byl vážně povedenej, ovšem ti pogeři, hodina a půl zvučení a nakonec špatně slyšitelnej zpěv to trochu kazili. Ovšem jinak rozhodně hodnotím vysoce kladně, velmi příjemnej zážitek. Docela škoda, že je nezná a na koncert nedorazilo víc lidí, zrovna takhle kapela by si to i celkem zasloužila :-D.
MNojo, tak jim příště uděláme větší promo, ejslti si myslíte, že si to zaslouží...třeba nějaký rozhovor, nebo tak;-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.