Pátek třináctého: jak inspiroval temnou scénu? Nabízíme stylový soundtrack.

Pátek třináctého je v mnoha zemích považován za nešťastný den. A protože dnes právě jeden máme, pojďme se podívat, které žánrové muzikanty inspiroval.

Není překvapením, že klasici deathrocku The Misfits v roce 2016 vypustili do světa "Friday The 13th" EP. Vždyť tento žánr je přímo napájem hororovým zdrojem inspirace. 12palcové EP je obsazeno tracky inspirovanými klasickými horory. Vedle Pátku třináctého to je Noční můra z Elm Street  nebo animák Mad Monster Party z roku 1967. Čtyři skladby jsou v podstatě sólovou jízdou Jerryho Only, který se chvíli nato po letech spojil s Doylem, Glennem Danzigem, Davem Lombardem a Acey Sladem a vyrazili na slavnou reunionovou tour. Je ale pravdou, že v tomto složení prozatím The Misfits nic nevydali.

 

The Misfits - Friday The 13th (celé EP)
 
 
Přesuneme se teď do ruského Novosibirsku kde už téměř dekádu Igor Shapranskiy tvoří hudbu jako Brandy Kills. Sám na FB profilu přiznává inspiraci Depeche Mode, The Sisters Of Mercy, Austra nebo Woven Hands. Skladbu inspirovanou Pátkem třináctého umístil na sedmou řadovku z roku 2014 nazvanou "Bless". 
 
 

 

Teď se vrátíme v čase do 3. listopadu 1981 (ano, byl to pátek), kdy britští The Damned vydali 4skladbové EP "Friday 13th". Dave Vanian, Captain Sensible a spol. už na náhrávkách směřovali z původně punkového směřování k temnějším končinám, kdy jejich soundu dominovaly výrazné varhany, ale také popově laděné sbory nebo dechové vpády. Úvodní "Disco Man" byla léta koncertní atrakcí kapely. Trojici autorských kompozic doplňuje cover Citadel od The Rolling Stones.

 

The Damned - Friday 13th (celé EP)

 

 

Je čas se pohnout do devadesátek a na Skandinávský poloostrov. Zde ve finském Turku od roku 1991 téměř dekádu fungovala gothic rocková parta Sad Parade. Hned na prvním demu pojmenovaném "Faction Of Indian Food" najdeme track pojmenovaný Friday Night (The 13th). O čtveřici se začalo po letech ticha více mluvit před pěti roky, kdy vyšla na labelu Plastic Passion kolekce demo nahrávek, které kvartet vyplodil mezi roky 1992 a 1994. Na kompilaci "Tapes Analogue 1992-1994" najdeme samozřejmě i Friday Night (The 13th) z prvního dema.

 

Sad Parade - Friday Night (The 13th)
 
 
 

Nejvíce glamové album, a také výrazně ovlivněné horory. To je deska "Fang Pang" z roku 2006, druhá řadovka Američanů Wednesday 13. Konkrétně bijákem Friday The 13th byl inspirovaný kousek Till Death Do Us Party, ke kterému na YouTube spáchal neznámý fanoušek video se sestřihanými scénami z filmu.

 

 

Stejným filmem se inspirovala i německá gothic rocková parta Secret Discovery. Kvintet z Bochumi na desce "Dark Line" v roce 1992 jasně manifestoval svou fascinaci tvorbou The Mission, The Sisters Of Mercy nebo The Cassandra Complex i singlem Friday 13th. Co na to, že v druhé polovině devadesátek ohnula pětice své směřování blíže hardrocku a heavy metalu. Epizodickým způsobem funguje dodnes.

 

Secret Discovery - Friday 13th

 

Nejnovějším příspěvkem je singl Friday 13th, který v lednu letošního roku vyplodili spolu s další trojicí novinek severoirští Tragedy Vampires. EPčko, které obsahuje "třináctkový" kousek se jmenuje "Like Nosferatu". Tím se pro dnešek loučíme a na závěr připomínáme fakt, že si letos užijeme ještě jeden pátek třináctého (jako vždy v přestupném roce). Ten další nás bude čekat  v listopadu!

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.