Únorové strašání

Jakým strašidlům se tento měsíc bude chtít do rozčvachtaných ulic letošní rádobyzimy? Povíme si!

Aby letos člověk pořádně vymrznul, musí se pustit do čtení "Terroru" Dana Simmonse. Nevím sice, jestli Lada myslel tu zimu právě takhle, nicméně ty bílé závěje a krvavé fleky od krve na nich své kouzlo mají. Pokud vás však sněhuláci nechávají chladnými a vyděsit vás svedou spíš panenky všeho druhu, potom bude dobré vyrazit do kina na novinku režiséra Williama Brenta Bella, který má na kontě kupříkladu "báthoryovskou" selanku "Stay Alive" (tady pobaví spíš slovenský titul filmu "Bathory: Pomsta krvavej grófky"), vymítací drámo "The Devil Inside" ("Ďábel v těle") či found footage běhačku "Wer". 

Právě panenka totiž hraje ústřední roli v jeho díle "The Boy". Fanoušky serálu "The Walking Dead" možná potěší, že si hlavní roli střihla Lauren Cohan. Notoričtí panenkáři by si také měli dát pozor na záměnu se stejnojmenným snímkem z minulého roku. Chlapec C. W. Macneilla je nechutně živý... 

"Greta je mladá Američanka, která začne po svém příjezdu do Anglie pracovat jako chůva v odlehlé vesnici. Po nástupu na místo zjistí, že osmiletý chlapec, o kterého se má starat, je porcelánová panenka v životní velikosti. Jeho rodiče mu věnují stejnou péči jako jejich předchozímu živému, který před dvaceti lety zemřel a s jehož smrtí se stále nemohou vyrovnat.

Rodiče pro Gretu připraví seznam činností, podle kterého má o chlapce-panenku pečovat. Gretě je ovšem list nejprve k smíchu a dělá si z přísných pravidel legraci. Až po řadě rušivých a nevysvětlitelných událostí si Greta s hrůzou uvědomí, že práce chůvy v této rodině bude asi její nejhorší noční můra. Vypadá to, že panenka je skutečně naživu!"

The Boy - trailer
 

Pokud dáváte raději přednost klasice, potom si můžete zvesela vyrazit na legendární vyvražďovačku Johna Carpentera "Halloween" z roku 1978. Jamie Lee Curtis rozezní svoje mohutné plíce v kinech Premiere Cinemas Praha Hostivař (10. 2.) a Aero (12. 2.).

"V roce 1963 o Halloweenské noci ubodal šestiletý Michael svou patnáctiletou sestru Judith. Po patnácti letech v ústavech se mu podaří právě v předvečer všech svatých utéct. Nikdo neví a nikdo ani nechce vědět, co se stane 31. října 1978, kromě doktora Loomise, Michaelova psychiatra. Ten si je jistý, že se Michael vrací zpátky do Haddongield, ale když to zjistí zbytek města, je už pro mnoho lidí pozdě."  

 

Halloween - trailer

 

Kino Aero pro morduchtivé obecenstvo připravilo ještě jednu libůstku. Hned pět večerů se totiž budou promítat klasické bijáky mistra Alfreda Hitchcocka. Od 29. února do 4. března si tak budete moct zajít na napínáky "Na sever severozápadní linkou" ("North by Northwest"), "Okno do dvora" ("Rear Window"), "Vertigo", "Ptáci" ("The Birds"), "Cizinci ve vlaku" ("Strangers on a Train"), "Psycho" a "Vražda na objednávku" ("Dial M for Murder"). Kompletní program najdete ZDE.     

 

 

Když už jsme zmínili mistra filmového thrilleru, můžeme plynule přejít i k psanému napětí. Podobného ražení je totiž i román Davida Hiddena, který vydavatelství XYZ z původního titulu "Porno" překřtilo na decentnější "Děs". Co můžete čekat?

"Strhující a napínavý thriller, který se odehrává především v Paříži a New Yorku. Hlavní hrdina sám sebe nazývá Pé jako Personne. Nikdo je zkušený elitní francouzský legionář, jenž vinnou tragických okolností rezignoval na život a jen tak se pomalu utápí v alkoholu. 

Do akce ho vrátí až zmizení jeho dcery, kterou spoustu let neviděl. S pomocí svých několika posledních přátel začne rozmotávat tajemný a spletitý příběh. Ovšem má proti sobě opravdu silného soupeře, jehož touhou je natočit opravdu autentický film…


To je jen základní nástin výborného thrilleru, kterému nechybí žádná správná ingredience. Hlavní hrdina „chandlerovského typu“, temné zákoutí Paříže, chladnokrevný zabiják a spousta cynického humoru." 
 

 

Fantom Print nezahálí a neúnavně zásobuje mrtvým materiálem fanoušky zombácké série "Resident Evil". S. D. Perry je autorem čtvrté knihy v pořadí, která dostala podtitul "Podzemí"

"Navzdory obrovské moci začíná děsivá Korporace Umbrella ztrácet kontrolu nad svými tajnými zařízeními. Už tři laboratoře byly zničeny bývalými členy S.T.A.R.S. – polovojenské organizace, kterou Umbrella pomohla založit.

Pod povrchem pouště na americkém jihozápadě má být uvedeno do provozu jedno z nejsofistiko­vanějších zařízení. A někde uvnitř se může nacházet i klíč k zastavení Umbrelly jednou provždy! Pokud se ovšem Rebecce Chambersové a jejim přátelům podaří proniknout do podzemí a přežít útoky geneticky modifikovaných monster, která na ně čekají pod sluncem spálenou zemí…"

 

Zajímavým titulem se zdá být "Černý bod – horor v českých zemích" Martina Jirouška, který vydalo nakladatelství Protimluv. Posuďte sami...

"Černý bod přináší upíry, magii a satanismus, krvavé romány, sešity, unikátní povídkové sbírky. Knihu jako objekt a inspiraci. Typické scény, klíčové autory, základní témata. Konfrontaci s filmovým i výtvarným uměním. To nejlepší z dějin českého hororu od počátku 19. století z Prahy (Malé Strany, Karlína), Moravy, Olomoucka, Brna, západních Čech, Slezska.

Na stovkách titulů a desítkách autorů zachycuje nejen tvar a specifika domácí produkce, ale také vliv německého, francouzského, anglického, ruského nebo japonského hororu. Dokazuje, že tradice českého hororu sahá až do doby preromantismu. V centru hledáčku se ocitají národní buditelé, obrozenci, zakladatelé moderní české literatury (Karel Hynek Mácha, Karel Jaromír Erben, Jan Hýbl, Jan Neruda), divadelní herci, překladatelé, mágové a excentrici (Christian Heinrich Spiess, Josef Jiří Kolár, Karel Sabina, Karel Švanda ze Semčic), výtvarníci, teoretici i praktici (Josef Váchal, Emmerich Alois Hruška), uznávané autorky psychologické a naturalistické scény (Anna Maria Tilschová, Jiří Sumín), rakouští Němci (Karl Heinz Strobl, Alfons von Cibulka, Leo Perutz, Franz Spunda, Rudolf Slawitschek), němečtí autoři podléhající vlivu jedinečného genia loci Čech (Hanns Heinz Ewers, Gustav Meyrink), okultisté (Karel Weinfurter, Josef Šimánek), ale rovněž tvůrci anonymní poetiky českého černého románu, expresionisté a surrealisté (Ladislav Klíma, Jan Weiss, Jaroslav Havlíček, Vítězslav Nezval), představitelé unikátní vlny české dekadence z okruhu Moderní revue i mimo ni (Karásek ze Lvovic, Emanuel z Lešehradu, Arnošt Procházka, Karel Hlaváček) či „satanistky“ (Maryša Šárecká, Marion Sováková)."

 


Doufám, že některé z novinek naplňuje vaše požadavky na krvavou zábavu. Já se jdu znovu vydat na arktickou výpravu a vy se s námi neváhejte podělit, kam se v právě čtené knížce povedou vaše kroky!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.