Attrition vzpomínají na první světovou válku

Elektronický matador se vrací s pochmurným novým materiálem. A hostujícím Wolfgangem Flürem z Kratfwerk.


I když se hrůzy první světové války zdají být časově vzdálené, pro řadu umělců je to stále žhavé téma. Třeba Einstürzende Neubauten jim věnovali celou loňskou desku "Lament" (víte). Stejně dlouho jako "Neubauteni" působí na alternativní scéně i pan Martin Bowes se svým dark/electro/industriálně experimentálním projektem Attrition. A i on tématiku první světové války zkoumal z hudebního hlediska, tentokráte za pomoci Anni Hogan, s níž vytvořili svět plný chmurných nálad pojmenovaný "Millions of the Mouthless Dead".
 

William Bowes


Hudebně se budeme brodit darkambientími krajinami, obydlenými piánem, smyčci, varhany, nalezenými zvuky a dalšími prvky. A k tomu je zde rovným dílem zastoupena také původní válečná poezie čtená v angličtině, francouzštině i němčině, čehož se ujali speciální hosté jako Wolfgang Flür (ex-Kraftwerk), Peter Rainman, Karla Aelswitha a Alexander Nym. Ochutnávku najdete níže v článku.

V přebalu pak najdeme nikde nepublikované fotky a novinové výstřižky z válečných dob, dopisy a pohledy ze Západní fronty od Williama Bowese i zprávy z Kanadské armádní polní nemocnice pro Williamovu matku v Anglii.

Martin svou práci věnuje milionům těch, kteří v Evropě zažili válečné peklo let 1914 až 1918. Svou práci uvádí takto:

Červen 1917, Ypry, Západní Flandry, Belgie

Vojín William Bowes z Westyorského regimentu Britského expedičního sboru byl při práci na obraně zákopů zasažen německou střepinou. Utrpěl vážné zranění žaludku a život mu zachránili kanadští armádní zdravotníci v polní nemocnici v první linii.

Vrátili jej do Anglie, kde zůstal a zotavoval se po celý zbytek Velké války. William Bowes byl můj dědeček.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.