Recenze: Stephen King – Revival

Nejenom hudbou živ je člověk. Podívejme se proto podrobněji na knižní novinku krále hororů.

Stephen King - Revival
Vydavatel: Knihy Dobrovský, (313 stran)

„Ne, nezemřelo to, co věčně odpočívá, a dlouhý věků běh i smrtí bývá.“

Když Stephen King ohlašoval vydání románu „Revival“, předem naťukl, že se nechal inspirovat některými příběhy, které ovlivnily jeho dětství. Zmínil „Velkého boha Pana“ Arthura Machena a „Frankensteina“ Mary Shelley. Kdo by nechtěl vědět, co s takovým základem může provést král hororu? Je však znát, že King stárne. A to vůbec nemyslím ve zlém smyslu slova. Nejde vám přímočaře po krku, na to byl specialista spíš Richard Bachman. Kdepak. Mistr vám předloží román, který je prodchnutý nostalgií a láskou. Lhostejno jestli k lidem, hororu či rock´n´rollu.
 

Autor si s vámi od začátku pohrává tak, jak je mu vlastní. Nechá vás zamilovat si Mortonovic rodinu (ano prosím a děkuji pěkně) i mladého, dobrosrdečného pastora Charlese Jacobse, který se do Harlow právě přistěhoval i se svou okouzlující ženou a synkem. Jamiemu Mortonovi je právě šest let, když se rozpohybují kola osudu. Nový pastor jedná s ovečkami po svém. Umí být vlídný i zábavný a kromě Boha miluje elektřinu a pokusy s ní. Čas však plyne neúprosně dál a zanechává na životě špinavé skvrny. Potom stačí jedna tragická nehoda, aby změnila osudy mnoha lidí. 

Když Charles Jacobs přijde o rodinu i o víru, upne se ke své poslední vášni. Ani Jamie nebude navždy malým chlapcem, hrajícím si s plastovými vojáčky. Na řadu přijde rock´n´roll a všechny jeho nástrahy. Právě tady je King jako doma. Je všeobecně známo, že rád píše při hlasité, řinčivé hudbě a sám stanul před publikem jako kytarista a zpěvák The Rockbottom Reminders. Jeho drogová „kariéra“ je taky všeobecně známou věcí a i proto je ta nehororová část knihy tak sugestivní. Ve vší té špíně se však najde i čas na první polibek, první lásku, první kytaru a další podstatnosti, které máme každý skryté hluboko v sobě.

Životy Jamieho a Charlese se několikrát náhodně protnou. Bývalý pastor začne díky svým experimentům s elektřinou léčit lidi a jde mu to od ruky takřka zázračně. Zdá se však, že každé „spáchané“ dobro si vybírá svou daň a ne všichni uzdravení jsou v pořádku na těle i na duchu. Nezřízený život mladého rockera se naopak ocitne v bodu, kdy je třeba vybrat si mezi životem a smrtí.  

Už Mary Shelley si byla vědoma, že zápal pro vědu se může v rukách génia z nadšenectví změnit v nebezpečný fanatismus. Je hlavní pohnutkou zlomeného muže pomáhat lidem, nebo je v tom nějaký vyšší cíl? Krom zmíněných hororových ikon si tu s úsměvem všimnete i silné přítomnosti H. P. Lovecrafta. Právě ten Kingovi napověděl, co by se mohlo skrývat za těmi dveřmi, porostlými břečťanem. A právě on podstrčil Jacobsovi zakázanou knihu „De Vermis Mysteriis“, která mu nabídla jeho potestas magnum universum.

Nelze si nevšimnout, že je "Revival" tmavou místností, jež je zaplněná věcmi, vášněmi, prožitky i láskami Stephena Kinga. A pod dveřmi to pořádně prská tajnou elektřinou. Pokud hledáte nějaký progres a něco šokantně inovativního, nedočkáte se. Já se však víceméně po celou dobu nad knihou usmíval. Ať už pro to umění vrátit se v čase až do dětství (za to klobouk dolů), nebo pro pochopení, co všechno člověku může dát zvuk elektrické kytary. Hlavním plusem však pro mne je fakt, že King i ve svém věku očividně stále miluje horor nejen jako autor. Nejspíš i proto čtenáři nadále zbožňují Stephena Kinga. A až z nebe sjede první blesk, bude správná chvíle otevřít tuhle knihu a pocítit volání Matky.

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.