Největší gotický festival světa se vrací už po čtyřiadvacáté

Čas lipského Wave Gothic Treffen nadejde už tento pátek 22. května.

Německý festival Wave Gotik Treffen vyrostl za čtyřiadvacet let z malé akce pro pár nadšenců v největší mezinárodní gothic událost této planety. V takovou, která postupně hostila snad všechna hudební jména, která na temné scéně kdy něco znamenala. A toto setkání goths z celého světa na čtyři dny kolem svátků letnic zcela pohltí německé Lipsko i letos.

Dvacátý čtvrtý ročník tentokrát přináší 186 kapel, mezi kterými najdete takové hvězdy jako Fields of the Nephilim, Front 242, Clan of Xymox, London After Midnight, Deine Lakaien, The March Violets, Combichrist, Blutengel, Frank The Baptist, Kirlian Camera,  Sol Invictus, Fixmer/McCarthy, Goethes Erben, Klutae, L'ame Immortelle, Mono Inc., Nachtmahr, Qntal, Snog, The Beauty Of Gemina, The Frozen Autumn, Twisted Nerve nebo Vive La Fête.

Na více než dvaceti koncertních místech tedy opět můžete nasát vše od synthpopu přes gothic/death rock a psychobilly až k EBM, industrialu a nejpodivnějším hlukovým experimentům. Dramaturgie Wave Gotik Treffen se však nevyhýbá ani středověké hudbě, neofolku nebo tvrdě kytarovějším odnožím gothic hudby, a tak si na své přijde opravdu každý. Specifická jsou i koncertní místa a kluby, která zahrnují mimo jiné starobylé sklepení Moritzbastei, hrobku Völkerschlachtdenkmal (jedinečný monument padlým v bitvě roku 1813) nebo kostely Peterskirche a Thomaskirche. 
 

WGT 2012


Čtyřdenní slavnost ale nabízí mnohem víc než jen výběr té nejlepší současné hudby gotické scény na koncertech a parties – k disposici je středověká vesnička s trhem, místa s autorským čtením a projekcemi filmů a zapomenout nemůžeme ani na výstavní komplex AGRA, který se po dobu festivalu promění v největší gotické tržiště světa. Mezi další bonusy patří třeba bohatý program vážné hudby (kdy můžete v rámci festivalu zajít na komorní kousky i na regulérní opery), volné vstupy do muzeí a galerií po celém městě, na páteční odpoledne je naplánován viktoriánský piknik, milovníky fetiše zase uspokojí party "Obsession Bizarr" a tak dále, a tak dále. 

I přes dechberoucí soupisku umělců i nádherných míst konání je ale na Wave Gotik Treffen nejúžasnější jiná věc – atmosféra. Více než 20 000 goths doslova z celého světa se pravidelně vrací na WGT jako domů, aby splynulo se svou scénou. Navíc za více než dvě dekády trvání již obyvatelé Lipska s festivalovými návštěvníky srostli a jsou vůči nim přátelští. A jak často můžete v běžném životě cestovat dopravními prostředky, kde jsou černooděnci v drtivé většině před "běžnými civilisty"?

Pokud si chcete udělat přesnější obrázek, jak to na WGT chodí, najděte si v sekci "Reporty" kterýkoliv z našich rozsáhlých reportů z uplynulých ročníků festivalu a spoustu fotek v galerii.

WGT


Praktické informace

V ceně vstupenky (99 Euro – tedy cca 2.700,- Kč) na festival je:

  • vstup na všechna místa a akce čtyřiadvacátého Wave Gotik Treffen,
  • od páteční osmé hodiny 22. května do poledne úterka 26. května bezplatné využívání městské a příměstské hromadné dopravy v Lipsku (tramvaj, autobusy, kromě zvláštních linek), a to včetně noční linky 11 určené speciálně pro svoz návštěvníků WGT, čímž ušetříte další poplatky za dopravu.

Pokud se rozhodnete přijet na Wave Gotik Treffen autem a chystáte se nocovat v kempu (a budete tedy potřebovat tzv. Obsorge Karte – viz níže), musíte si za 15 Euro (cca 400 Kč) pořídit též takzvanou "Parking Vignette", která vás opravňuje k parkování na pozemcích výstaviště AGRA, kde se nachází i tábořiště.

Omezení pro automobily

Stále platnou novinkou pro motoristy je i nepříliš příjemné zavedení takzvané "low emission zone" v Lipsku. Podle vyhlášky, která si klade za cíl snížit znečištění města o 60 %, nesmíte do centra vjet bez zeleného kupónu na čelním skle. Ten pořídíte za 5 Euro (cca 130 Kč) v autoopravnách nebo přes internet, pokud vaše vozidlo splňuje daná pravidla, týkající se věku, typu paliva či filtrů automobilu. To se samozřejmě vztahuje i na zahraniční řidiče.

Pokud při kontrolách nebudete patřičným kupónem vybaveni, hrozí vám pokuta až do výše 40 Euro (cca 1.100 Kč). Organizátoři ovšem upozorňují, že pokud přijedete na WGT po silnicích A38 / B2, můžete se dostat k Agře i bez kupónu. Pokud tedy například nocujete v kempu (tedy máte výše zmíněnou Parking Vignette) a nechcete se po městě přesouvat autem, můžete toto omezení ignorovat.

Karta "Obsorge"

Prvních 9999 zájemců si může pořídit lístek "Obsorge" za zvýhodněnou cenu 25 Euro (cca 680 Kč), který zahrnuje:

  • místo pro táboření na pozemcích výstaviště AGRA,
  • knížečku "Svatodušní hlasatel" - program WGT,
  • drobnou pozornost.

Pozor: Vstup a používání tábořiště bez lístku "Obsorge" je zakázáno. "Obsorge" je platný pouze v kombinaci s platným lístkem na WGT.

Tak na kterých kapelách se letos potkáme?

WGT

Wave Gotik Treffen XXIV 
22. – 25. května 2015 
Německo, Lipsko
Vstup: 99 Euro (cca 2.700 Kč) předprodej

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.