Rozhovor s Accessory

Vůbec první český rozhovor před vůbec prvním českým vystoupením německé elektronické stálice.

CZ SANCTUARY: V LOŇSKÉM ROCE TO BYLO 20 LET, CO JSI, DIRKU, VSTOUPIL NA HUDEBNÍ SCÉNU. JAKÉ SNY JSI TENKRÁT MĚL?

Dirk: 
Nikdy jsem o hudební dráze neuvažoval Jednou mi ale kamarád řekl, že se dá tvořit hudba na počítači, který jsem tehdy měl. Byla to stará Amiga. Tak jsem to chtěl zkusit z čisté zvědavosti. Snem rozhodně nebyla žádná hvězdná hudební dráha, ale snaha vytvořit něco elektronického a kreativního.

CZ SANCTUARY: PAK JSI ALE ZALOŽIL SDRUŽENÍ VOICES OF DARKNESS, JAKÝ MĚLA TAHLE KAPELA SOUND?

Dirk: 
To byl takový amatérský experiment, který jsme páchali společně s Kayem Reschem. Nejednalo se o kapelu, jako spíš o společné experimentování s jednoduchou elektronikou. Také jsme pod tímto jménem nic nevydali, ani nekoncertovali. To přišlo až později.

CZ SANCTUARY: BUDU HÁDAT – BYLO TO ROKU 1996, KDY JSTE SI ZMĚNILI JMÉNO NA ACCESSORY...

Dirk: Ano. V tomto roce jsme z nezávazných experimentů přešli k trochu serióznější práci a změna jména s tím přímo souvisela. Tehdy jsme nahráli naše první demo, rozdali ho kamarádům, přátelům i některým vybraným publicistům a odezva byla natolik pozitivní, že jsme se rozhodli, do toho pořádně šlápnout.

CZ SANCTUARY: A JAK SE VÁM PODAŘILO ZAUJMOUT VYDAVATELSTVÍ OUT OF LINE, ŽE S VÁMI PODEPSAL SMLOUVU?

Dirk: Trochu v tom hrála roli i náhoda. V roce 2000 jsme byli na turné s And One a šéf labelu Andre se přišel podívat na jeden z koncertů turné. Asi jsme ho zaujali, protože jsme po tomto setkání zůstali v kontaktu. Když pak turné skončilo, znovu jsme se ozvali a brzy na to jsme si plácli.

Accessory



CZ SANCTUARY: AŽ DO ROKU 2007 JSI ACCESSORY TVOŘIL TY A IVO LOTTIG. CO SE STALO, ŽE UŽ DNES V KAPELE NENÍ?

Dirk: Výměna členů probíhala tím nejtypičtějším způsobem. Všichni, kteří dnes v kapele nefungují, z ní odešli kvůli tomu, že se museli věnovat více pracovním nebo rodinným povinnostem. Nejdéle vydržel právě Ivo. Mike, který je se mnou v kapele poslední tři alba, se okolo kapely motá už od devadesátých let. Dokonce s námi na prvních koncertech vystupoval jako speciální host v několika skladbách.

CZ SANCTUARY: TAKŽE MIKŮV PŘÍCHOD ZPŮSOBIL IVŮV ODCHOD?

Dirk: 
Ano. Jak už jsem zmínil, s Mikem se znám dlouho, je to kamarád. Tu a tam Accessory vypomohl, i když nebyl právoplatným členem kapely. Takže pokud mám mluvit za sebe, byl první možností, která mě napadla, když jsem začal uvažovat o tom, koho bych k sobě v roce 2007 přibral do party. Rozhodně jsem nechtěl v Accessory působit sám.

CZ SANCTUARY: JAK VÝRAZNĚ, MIKU, ZASAHUJEŠ DO TVORBY ACCESSORY?

Mike: Dirk píše základy všech skladeb. Ty mi pak posílá a já navrhuji, jakým směrem tu kterou skladbu posuneme. Jestli přiostříme aranž, nebo jí posuneme do více taneční, řekněme popové podoby. Já jsem ten, kdo preferuje více agresivní pojetí, zatímco Dirk je spíše více tanečně zaměřen. Na koncertech se pak starám o živé efektování Dirkova vokálu, odbavování jednotlivých linek a zvukových efektů. Vedle toho se starám na koncertech o merch a správnou přípravu zvukovek.

CZ SANCTUARY: JASNĚ – DIRK JE BOSS, TEN NA TAKOVÉ PODRUŽNOSTI NEMÁ ČAS...

Dirk: (smích) Takhle jsme to nemysleli. Vycházíme spolu báječně a to si myslím, že je to nejdůležitější.


Accessory - Bad Conditions (live)


CZ SANCTUARY: VAŠE DVĚ POSLEDNÍ DESKY MAJÍ VÝRAZNĚ TANEČNÍ CHARAKTER. TO VYŠLO TAK NĚJAK SHODOU OKOLNOSTÍ, NEBO TO BYL ZÁMĚR?

Dirk: Částečně to záměr byl. Accessory jsou kapelou, která sleduje, co se děje na hudební scéně. Vždy jsme do naší tvorby implantovali i prvky z taneční scény. Na posledních dvou deskách jsme se rozhodli tenhle synkretický postup tvorby našich skladeb naplno přiznat. Někdy to funguje báječně, někdy možná trochu méně, ale tyhle soudy bych nechal spíše na jiných, povolanějších osobách. Cílem rozhodně je, aby tracky, které tvoříme, dobře fungovaly na tanečním parketu.

CZ SANCTUARY: TO SE ALE MOŽNÁ MIKOVI ZASE AŽ TOLIK NELÍBÍ, ŽE? NENÍ TAM TOLIK DISTORZE...

Mike: (smích) To máš pravdu, ale protože se jedná o opravdu silné party bangery, které s člověkem musí zacloumat na parketu, tak jsem s tímhle stavem úplně na pohodu.

CZ SANCTUARY: DO PRAHY DORAZÍTE SPOLU S HOCICO. S NIMI UŽ JSTE TAKY LECCOS PROŽILI, ŽE?

Dirk: Na začátku nového milénia jsme si byli opravdu blízcí. Jeli jsme spolu několik turné, my spáchali pro Hocico několik remixů, které vyšly na jejich nosičích. Stali se z nás přátelé a stále jimi jsme, ale tím, že naše kalendáře se zásadně rozcházejí, tak jsme neměli šanci se pořádně vidět. Z Erka se stal v posledních letech výborný němčinář, takže se moc těšíme, až se v Praze po letech zase uvidíme.

CZ SANCTUARY: DIRKU, TY JSI NEDÁVNO UMÍSTIL NA SOUNDCLOUD KAPELY I NAHRÁVKY SVÉHO NOVÉHO PROJEKTU MAELSTROM INC. JAKÉ S NÍM MÁŠ PLÁNY?

Dirk: To je můj sólový projekt. Je postavený na samplech, které mi dodává Mike, ani nevím odkud. Prý z filmů. Tyhle instrumentální skladby posunuji trochu více do poslechové roviny. Tak tomu bylo i dříve, když pár skladeb vyšlo na samplerech Out Of Line, a podobně zní i novinka, kterou jsi slyšel na Soundcloudu. Zatím nemám plány vydávat skladby tohohle projektu oficiálně, protože nemám dostatek energie pracovat plnohodnotně na dvou projektech zároveň. Možná v budoucnu vydám něco online, protože mám po kupě takových osm až devět tracků, které mě přijdou velmi dobré, ale stále ještě nejsou v podobě, abych se s nimi veřejně chlubil.



CZ SANCTUARY: CO SE DOMLUVIT S NĚJAKÝM MENŠÍM VYDAVATELSTVÍM? TAKHLE PŘES SKYPE KOUKÁM, ŽE MIKE MÁ NA SOBĚ TRIČKO LABELU EK PRODUCT...

Dirk: 
Na tomhle labelu? Hele o téhle variantě jsem vůbec nepřemýšlel. Zkusíme se jich zeptat, co by na to říkali. Díky za nápad!

CZ SANCTUARY: JE ZAJÍMAVÉ, ŽE ACCESSORY JSOU PO CELOU DOBU EXISTENCE ČISTĚ ELEKTRONICKÝM PROJEKTEM. NIKDY TĚ NELÁKALO ZAPOJIT DO SOUNDU KAPELY I AKUSTICKÉ NÁSTROJE?

Dirk: Moc ne. Zkoušeli jsme obohatit pár našich skladeb o akustickou kytaru, ale přiznám se ti, že výsledek nebyl nic moc. Jinak máme za sebou několik turné s živými bicími, na posledním našem vystoupení na WGT jsme měli hosta s elektrickou kytarou. To všechno funguje v omezené míře na koncertech, ve studiu rozhodně nic podobného v blízké budoucnosti neplánujeme. Jsme elektroničtí freaci.

CZ SANCTUARY: PRO ŘADU FANOUŠKŮ, KTEŘÍ VÁS NAŠLI AŽ V POSLEDNÍ DOBĚ, JSTE HLAVNĚ PARTY PROJEKTEM. I KLIP KE SKLADBĚ "SHOUT IT OUT" TOMU NAPOVÍDÁ. CO TEDY DNES IDEOVĚ STOJÍ ZA ACCESSORY?

Dirk: Jak už jsem řekl, oba s Mikem máme rádi, když lidé na našich koncertech, ale i během DJování, šílí na parketu. Máš pravdu. Jsme temná kapela, protože jistou pochmurnost v naší muzice máme rádi. Neměla by ale posluchaše srážet do kolen, ale naopak je nutit tancovat. Pro tenhle pocit muziku děláme.


Accessory - Shout It Out



CZ SANCTUARY: V PŘÍŠTÍM ROCE OSLAVÍ ACCESSORY DVACET LET FUNGOVÁNÍ. CHYSTÁTE K TÉTO PŘÍLEŽITOSTI NĚCO SPECIÁLNÍHO?

Dirk: Opravdu to, Mikeu, už bude dvacet let? To není možné? (smích) Máš pravdu. Víme o tom a hodláme připravit pro tuto příležitost něco speciálního. Ještě netušíme v jakém slova smyslu, ale určitě příští rok něco z naší kuchyně vypadne.

CZ SANCTUARY:  ...ŽE BY NOVÉ ALBUM?

Dirk: Na tom taky pracujeme. Máme už připravené dvě skladby na singl, který chceme letos vydat v digitální podobě. Zatím skladby máme v takové hrubé podobě a v současné době pracujeme na vokálních linkách. Plán je, že obě skladby nabídneme posluchačům v rámci jejich uvedení na koncertu během Wave Gotik Treffen, tak jsme zvědaví, jestli to vyjde.

CZ SANCTUARY: V PRAZE TEDY NENÍ ŠANCE, ŽE BYSTE PŘEDVEDLI NĚCO V PŘEDPREMIÉŘE?

Dirk: Spíš ne. Hudba samotné je hotová, ale trochu se teď trápíme s vokálními linkami. Zatím s nimi nejsme moc spokojení. Co mě ale teď napadá je myšlenka, že by jedna z nich mohla zaznít na koncertě jako instrumentální intro. To by šlo, ne?

CZ SANCTUARY: BEREME. DÍKY MOC ZA ROZHOVOR A BUDEME SE TĚŠIT PŘÍŠTÍ TÝDEN NA VIDĚNOU!

Dirk: Díky za rozhovor. Do Prahy jsme se vždycky chtěli podívat a konečně se nám to podaří. V Bratislavě jsme už hráli, ale to už bylo taky pěkně dávno. Ještě před rozhovorem jsme seděli tady u počítače a sledovali záznamy koncertů jiných kapel v Rock Café. Podle toho bys mohl jasně odtušit, že se do Prahy opravdu těšíme!

Accessory

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.