Všechno nejlepší do roku 2015!

Tradiční rekapitulace, aneb jak to letos vypadalo na Sanctuary.cz a našich akcích.

Taky máte pocit, že jste se letos na té české a slovenské scéně tak nějak nenudili? To jsme na tom podobně. Možná právě proto nás vlastně celkem překvapuje, že rok 2014 už je vlastně skoro v trapu. Čili nadchází ten pravý čas se podívat, jak se nám v tom letošním roce vedlo. A protože máme nový web, začneme pěkně u něj:

Největším letošním zážitkem pro celou redakci bylo pochopitelně překročení hranice miliontého návštěvníka Sanctuary.cz. To se nestává každý den a tak to desetileté výročí, které nás čeká v roce 2015, slavíme tak trochu už teď. Ale pojďme na reálná čísla:

Od 1. ledna 2014 jsme pro vás do dnešního poledne připravili 1272 novinek, takže chrlíme ven v průměru 3,5 novinky denně. Kromě toho jsme vás pozvali na 26 akcí, napsali (i díky pomoci externistů v první řadě s Kootchou, Beowulfem, Favourite Slavem a dalšími - děkujeme!) 45 reportáží  a zrecenzovali 32 desek (o čtyři víc než loni - opět i díky externistům v první řadě se Sudlicí a marttim). Uděalali jsme pro vás 17 rozhovorů mimo jiné s takovými jmény jako je Die Krupps, The Birthday Massacre, Suicide Commando, Inkubus Sukkubus, Voltaire, Whispers in the Shadow, The Spiritual Bat a dalšími.

Novvvý web


Kromě toho nám do rubriky Gotická subkultura přibylo 5 příspěvků (včetně zajímavého seriálu o historii a vývoji deathrocku), tentokrát jsme zavzpomínali jen se dvěma Retročlánky, což je nejspíš proto, že jsme do rubriky Ostatní nasypali 26 článků (o osm více než loni), na čemž má největší podíl Demi a jeho pravidelná každoměsíční okénka do světa chystaných hororů.

Co se týče celkové návštěvnosti, za rok navštívilo (opět k poledni 31. ledna 2014) náš web 167 870 lidí, což je ještě o 17 121 víc než loni - hurá! Největší provoz jsme zaznamenali 7. února, kdy se k nám podívalo za jediný den 966 návštěvníků. Průměrně k nám zaskočí 13 990 návštěvníků za měsíc, roční počet zhlédnutí je pak 353 492 (tedy o 77 916 víc než loni). Počet fanoušků na našem Facebooku překročil 2500 (aktuálně 2546 fans).

PGT Picnic

Kromě toho jsme se opět pověnovali i nějakému tomu pořádání akcí. Naším největším zářezem letošního roku  (a celé pořadatelské historie Sanctuary.cz) bylo uspořádání koncertu opravdu prvoligového jména - belgických praotců EBM Front 242. Kromě toho jsme na tuzemskou koncertní premiéru pozvali elektronické řezníky Suicide Commando, německou darkwave hvězdu Diary of Dreams, stálici britského pohanského gothic rocku Inkubus Sukkubus, necudnou elektronickou fetish show Grausame Töchter, italské gotiky The Spiritual Bat, projekt Architect Daniela Myera, berlínské electrofešáky Formalin, střelené Pokémon Reaktor nebo deathrockery z Finska Masquerade.

Kromě toho jsme k nám opět přitáhli velké Project Pitchfork, kanadské synthrockové králíčky The Birthday Massacre, vídeňské gothicrockové okultisty Whispers in the Shadow, petrohradské zombiesurfery Messerchups nebo bulharskou Voyvodu.

Front 242

Spáchali jsme také další Zombie Walk, udělali dalších pár kytarových charitativních večírků BatSave a stranou samozřejmě nezůstalo ani největší československé setkání gotiků u nás, tedy Prague Gothic Treffen. Na to asi chvilku nezapomeneme, protože letošní PGT bylo organizačně poněkud zajímavé, neboť nás potkalo hned několik "chuťovek" - zrušení rezervace jednoho z klubů měsíc před akcí, odřeknutí účasti Vendemmian, kteří měli hrát na páteční warm up party (tři týdny před PGT) a v neposlední řadě hospitalizace hlavní hvězdy electrostage Bruno Kramma z Das Ich jen pár dnů před mejdanem.

Přesto se ale akce vydařila, nemalou části i díky pochopení návštěvníků, kterého si samozřejmě považujeme. Tentokrát se začalo už o den dříve warmupem s dvojicí kapel Gran a Mueros Humanos. Sobota startovala (navzdory plaváku) komentovanou prohlídkou Olšanských hřbitovů (ač se zaskakujícím průvodcem), následoval gothic picnic, kde se soutěžilo o nejstrašidelnější sušenku Spooky Cookie, a pak už jste mohli na třech stagích dovádět až do rána. Jako DJové se představil opět skvělý DJ Daniel Myer, DJ Tranzistor a DJ Muchacho R0b0t0, kytarovou scénu ovládly dámy DJane MadLyn a DJane Ina, RARE stage roztančil DJ The Ringo, DJ whydie? a DJ soyre.

PGT 9

Všechny tyto aktivity, páchané ve volném čase (jak taky jinak, když Sanctuary.cz nikoho z nás neživí :)), bychom letos víc než kdy jindy jen těžko stíhali bez pomoci našich externích kolegů, kterým tímto ještě jednou srdečně děkujeme za jejich čas a tolik potřebnou energii. Díky všem, kdo nám pomáháte! A samozřejmě i nadále platí, že dveře do naší redakce jsou doširoka otevřené všem, kteří by se k našich aktivitám pro gotickou scénu chtěli připojit. Stojíme o nové kolegy!

Naše největší díky ale samozřejmě patří vám všem, kteří chodíte na náš web i akce a dáváte tak celé existenci party pod hlavičkou CZ Sanctuary smysl. Moc vám za to děkujeme, protože i díky vám nás to pořád baví a máme chuť v tom pokračovat (pokud to jen trochu půjde) i v tom dalším roce. 

Co tedy bude dál? Zatím jsme odhalili koncert holandské darkwave hvězdy Clan of Xymox, ale už teď vám můžeme prozradit, že nudit se nebudete ani dál. Až do WGT pro vás totiž chystáme každý měsíc alespoň jednu akci. Jaké to budou? To se dozvíte hned, jak budeme mít všechny body/smlouvy/kluby a podobně potvrzené. Ale zklamaní byste snad být neměli. 

Dopředu už ale můžeme slíbit, že i příští rok chystáme další ročník největšího gotického setkání v našich končinách Prague Gothic Treffen, tentokrát ve slavnostním desátém vydání. Čili samozřejmě dumáme o nějakých těch specialitkách. Tak či tak si ale opět raději udělejte volno už od pátku. A na své by si měli nejspíš přijít i milovníci mrtvolného flashmobu Zombie Walk. A dál? Stačí dál sledovat náš web, a všechno se dozvíte jako první ;).

Tak tedy do nového roku hlavně hodně štěstí, zdraví, nadhledu, kreativity a taky kvalitních koncertů, parties, desek a festivalů! Uvidíme se ;).

PF 2015 vám přeje vaše CZ Sanctuary, aneb Demi, Ezechiel, JiSe, Nephilim, Paesant, Pavel Zelinka, Samgarr a Tereza Pavlíčková.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.