Gotika očima dokumentaristů stanice BBC

Od Mary Shelley po Siouxsie v novém bloku dokumentů, jenž má oslavit ono kouzelné slovo "gothic" v jeho různých podobách.

 

when-gothic-was-born-660x400

 

Kanály BBC 2 a BBC 4 plánují na tento podzim seriál pořadů, v němž se budou filmaři motat kolem všeho gotického. V jednom díle (pracovní titul zatím zní "Goth at the BBC") tak logicky dojde i na hudební styl, kvůli němuž existují tyhle stránky. Ten taky celý tématický blok uzavře. Ke slovu se tak dostanou Bauhaus, Siouxsie, Sisters of Mercy, The Mission, The Cure a další.

Předcházet by měl dokument "A Dark And Stormy Night: When Horror Was Born", který znovu posadí ke stolu Mary Shelley, lorda Byrona a jejich další společníky a znovu je nechá vyprávět si strašidelné příběhy. Budeme tak svědky opětovného vzkříšení frankensteinovy stvůry. "The Art Of Gothic: The Shock Of The Old" se ve třech epizodách vrátí do Británie devatenáctého století a bude se probírat její posedlostí gotikou, co se architektury a umění týče. Dojde tak příkladně na Brama Stokera. "The Genius of Gothic" nás v jedné části vrátí do století čtrnáctého, abychom se stali svědky zrodu gotického slohu. Stavět se bude i v poslední známé zastávce (nazvané "Great Scotts! The Family That Built Britain") a to od londýského nádraží St. Pancras až po telefonní budku. Vícero detailů k nalezení ZDE.   

 

When Gothic Was Born Season: Trailer - BBC Four & BBC Two

 

Návaznost tohoto televizního potěšení hledejme v probíhající výstavě "Terror and Wonder: The Gothic Imagination", kterou pořádá Britská knihovna. Zde najdete přes dva tisíce objektů, které se povedlo nashromáždit za posledních 250 let. Knihy, plakáty, filmy. Rukopisy "Frankensteina" či "Draculy". To vše až do ledna příštího roku. Více informací najdete ZDE

 

Terror and Wonder: The Gothic Imagination

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.