Zářijové strašání

To je zase nadílka. Na scénu se vracejí ty největší pojmy filmového i literárního světa, ale na své si přijdou i milovníci básní či teoretických prací, které se věnují hororu.

Výstava Tima Burtona v Praze pomalu končí, ale jeho fandové nemusejí zoufat, protože se můžou rovnou vypravit do kina na mistrovu novinku "Beetlejuice Beetlejuice". Navazovat na klasiku je těžké, ale v tomhle případě by nemuselo být tak zle, kór když se na plátně potkáte s takovými esy jako jsou Michael Keaton, Winona Ryder, Jenna Ortega či Danny DeVito...

"Snímek s názvem Beetlejuice Beetlejuice vypráví příběh tří generací rodiny Deetzových, které se po nečekané rodinné tragédii vracejí domů do Winter River. Život Lydie, kterou stále pronásleduje Beetlejuice, se obrátí vzhůru nohama, když její vzpurná dospívající dcera Astrid objeví na půdě tajemný model města a omylem se otevře portál do posmrtného života. V obou říších se rodí problémy a je jen otázkou času, kdy někdo třikrát vysloví Beetlejuicovo jméno a rozpustilý démon se vrátí, aby rozpoutal chaos jemu vlastní."

 


Beetlejuice Beetlejuice - trailer

 

Mezi novinkami tentokrát nechybí klasická vyvražďovačka, která nevynechá příležitost pomrkávat na hororového fandu. Jestli se svým humorem a hlavně napětím "Past na myši" uspěje, to už je otázka. Režisér filmu Jamie Bailey pro vraždícího maniaka vybral masku Mickey Mouse. Bojíte se myší?

"V den svých 21. narozenin Alex uvízne kvůli práci v zábavní pasáži. Její kamarádi se jí rozhodnou překvapit a vkradnou se do arkády po zavírací době. Párty s překvapením se ale nečekaně změní v noční můru, když se objeví maskovaný vrah převlečený jako Mickey Mouse a uvězní skupinu přátel v pasáži. Mickey Mouse se rozhodne hrát s mladými svou vlastní hru o přežití. Na tým čeká krvavá hra na kočku a myš, při které zoufale bojují o život. "

 


Past na myši - trailer
 
 

Britský režisér James Watkins ("Žena v černém", "Černé zrcadlo" a hlavně "Jezero smrti") se vrací k látce, který mu jde. Už u jezera dokázel, že umí teror lidských zrůd převést do filmu hodně sugestivně a něco podobného očekáváme i od snímku "Nepřivolávej nic zlého"...

"Seznámili se na dovolené v Itálii. Daltonovi, běžná londýnská rodina, a charismatický lékař Paddy (James McAvoy) se ženou a synem. Stačilo pár společných prázdninových zážitků a obě rodiny si sedly natolik, že krátce po návratu už Daltonovi frčí na venkov, aby využili pozvání a strávili nezapomenutelný víkend na Paddyho rozlehlém statku v přírodě, daleko od civilizace.

Protože manželé Daltonovi (Mackenzie Davis a Scoot McNairy) procházejí vztahovou krizí, doufají, že trocha dobrodružství je může „nakopnout“ správným směrem. Jenže od samého příjezdu jde všechno z kopce. Slibovaný ráj na Zemi má k dokonalosti daleko a z původně okouzlujícího Paddyho se vyklube podivín, jehož chování má k normálu hodně daleko. I proto se Daltonovi rozhodnou pobyt u „přátel“ ukončit předčasně. Netuší však, že je to Paddy, kdo řekne kdy a jestli vůbec odjedou."

 


Nepřivolávej nic zlého - trailer

 

Máme tu taky jednu neveselou vizi budoucnosti. Frédéric Jardin zatopil vodou pevniny a nechal dna oceánů vyvrhnout děsivá tajemství. A tím ve filmu "Přežít" samozřejmě nekončí...

"Když se konspirace o inverzi magnetických pólů Země stanou realitou, chaos a panika pohltí každý kousek planety. Uprostřed této apokalypsy se ocitá rodina, které se prázdninová plavba v Karibiku mění v eskalující boj o přežití. Bez spojení se světem musí čelit nelítostným živlům na souši, kde byl dříve neprobádaný oceán. Každé rozhodnutí může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Moře se však vrátí a šance na záchranu se zmenšuje každou minutou."

 


Přežít - trailer

 

Svět duchů tentokrát zastupuje biják "Duše prokletých" irského režiséra Damiana McCarthyho, který, jak se zdá dle prvních reakcí, dokázal vytvořit solidně hustou a děsivou atmosféru...

"Některé duše jsou navždy prokleté, pohybují se mezi dvěma světy, spojené s tím naším temným artefaktem. Sběratelkou takových předmětů a prokletých duší je slepá Darcy, která umí vnímat svět mrtvých. Jednoho dne je na osamoceném panství zavražděna její sestra. Vina padne na pacienta místního ústavu pro choromyslné, kde jako lékař pracuje sestřin manžel Ted.

Podezřelý je za nějakou dobu nalezen mrtvý. O rok později se na tragickém místě v Tedově domě objeví Darcy, aby s pomocí svých temných artefaktů a svých schopností zjistila, co se během osudné krvavé noci stalo a kdo nebo co její sestru zabilo. K odhalení pravdy a k pomstě si přivezla i ten nejnebezpečnější předmět ze své sbírky. Skrývá se v domě zlo nebo do něj právě přijelo? "

 


Duše prokletých - trailer


No a na úplném konci měsíce se do kin dostal také film, který má na svědomí hvězdný Alexandre Aja. Ten obsadil do hlavní role Halle Berry, kterou s jejím potomstvem přivázal na lano v lesní chajdě a přikázal rodince, aby se za žádnou cenu špagátu nepouštěla. Jak se film "Nikdy se nepouštěj" povedl si ověřte sami.

"Rodina, kterou už léta pronásleduje zlý duch. Jejich bezpečí a okolí se zpochybní, když si jedno z dětí položí otázku, zda je zlo skutečné."

 


Nikdy se nepouštěj - trailer


Knižní novinky také slibují spoustu zábavy a začněme klasicky tím největším. Nakladatelství Beta Dobrovský přišlo s novým vydáním románu Stephena Kinga "Tommyknockeři". Dílo, které provázejí divoké zkazky o jeho vzniku, má svoje nezpochybnitelné kouzlo a nová verze je vytuněná o kresby Jiřího Dvorského. 

"Bobbi, spisovatelka žijící poklidným způsobem na své farmě, jednou v lese zakopla o kus kovu. Poháněna nevysvětlitelnou zvědavostí začala kopat a postupně za pomoci ostatních odhalovat zabořený vesmírný koráb. "Tommyknockeři" potřebují lidské bytosti pro výrobu energie. Mění fyzicky i psychicky Bobbi i ostatní obyvatele Havenu a nutí je pomocí hrůzných vynálezů ničit všechny, kteří jsou proti nim. Jen Gard a Davidův dědeček jsou chráněni kovovou destičkou v hlavě (následek po starém zranění), navíc jim pomáhá láska k Bobbi a malému vnukovi. Ubrání se lidé? Kolik životů bude obětováno, aby vetřelci mohli odletět ?"

 

 

Čtenáře hororů a příznivce queer komunity nejspíš zaujme kniha Chucka Tingleho "Tábor Damašek", který slibuje býti teplejší, než plameny pekelné! Vydává jej Fantom Print.

"Vítejte v Nevertonu v Montaně, v domově bohabojné komunity se zlatým srdcem. Vysoko v horách se nachází Tábor Damašek, samozvaný nejúčinnější konverzní kemp pro homosexuály v zemi. Tento projekt provozovaný církví Království pinie má stoprocentní účinnost; budoucí život bez hříchu pro zbloudilé ovečky je zaručen! Jak má ale brzy poznat Kristu oddaná Rose Zlatoušková, tajemství tohoto úspěchu je všechno, jen ne svaté. Tady vás totiž nenapravují jen nějakým promlouváním do duše. Tady z vás hrůzou vyženou ďábla.

Tábor Damašek je sžíravý a upřímný hororový debut literární ikony Chucka Tingla (nominovaného za svoje typické příběhy, tzv. tinglery, na cenu Hugo – dvakrát!) o přenesených i doslovných démonech, kterým čelí queer lidé ve Spojených státech, o ceně za zachování tajemství a o hledání odvahy spálit všechny mosty."

 

 

Naopak trochu hororové klasiky přináší Fobos, který vydal druhou ze tří knih, které mapují děsivé povídky Edgara Allana Poe. Modrý kousek se jmenuje "Jáma a kyvadlo a jiné povídky" a  i on se chlubí barevnou ořízkou...

"Každý má občas zlé sny. Ve tmě se k vám blíží hrozné věci, věci, které slyšíte, ale nevidíte. Pak se probudíte, ve své teplé posteli, a otočíte se, abyste zase usnuli. Ale představte si, že se probudíte na tvrdé podlaze, v temnotě černější než ta nejtemnější noc. Nasloucháte tichu a cítíte vlhký mrtvolný puch. Smrt je všude kolem vás, vyčkává…

Při četbě tohoto souborného díla mistra hororové a fantastické povídky k vám z každého temného koutu šeptá smrt a doslova vás může ochromit strach. Tento soubor povídek Edgara Allana Poea poukazuje na mnohotvárnost a všestrannost jeho talentu. Naleznete v něm čtyřiatřicet povídek tohoto celosvětově uznávaného autora, mezi něž patří například Vraždy v ulici Morgue, Předčasný pohřeb, Zánik domu Usherů, Černý kocour, Příběh z Rozeklaných hor, Ďábel ve zvonici, Muž, který se rozpadl a mnohé jiné."

 

 

Interesantní čtivo slibuje publikace nakladatelství Vyšehrad. To totiž vydalo práci Michela Houlebecqua "H. P. Lovecraft: Proti světu, proti životu". Titul samotný jasně naznačuje, komu je kniha určena...

"V této rané práci zaměřil Michel Houellebecq své brilantní analytické schopnosti na dílo H. P. Lovecrafta – kultovního autora hororů z počátku 20. století. Oběma spisovatelům je vlastní temné vidění světa a Houellebecqův vhled do spisovatelského řemesla osvětluje nejen Lovecraftovu tvorbu, ale i jeho vlastní. Pronikavé úvahy francouzského misantropa vedené obdivem k americkému autorovi se formují v milostnou píseň plnou energie a vášně, s jakou jsme se v Houellebecqových románech dosud nesetkali…"

 

 

Vilém Koubek není žádný nováček, ale co se hororu týče, jde u něj o pole v podstatě neprobádané. Román "Zatloukání hřebů" rozhodně slibuje zajímavé počtení, které nám zprostředkovalo nakladateství Host.

"Znepokojivý horor, který odkrývá rodinná traumata a dávná tajemství Když vám někdo zavolá v podivnou denní hodinu a po pozdravu vás osloví celým jménem, raději si rovnou sedněte. Dobré zprávy se takhle totiž obvykle nesdělují a Ema Březinová si toto pravidlo ověří na vlastní kůži. Najdou si ji smrt, osamělost, a zejména pokřivená rodinná historie, na kterou se dlouho snažila zapomenout — tentokrát už před ní ale utéct nemůže.

Emě tak nezbude nic jiného než si otevřít staré rány a doufat, že po tolika letech, kdy se plnily hnisem, se ještě dokážou zahojit. Ne všechny otázky by ale měly být zodpovězeny a ne každá záhada se dá rozlousknout, aniž by člověk přinesl oběť. Emin život zahalí temnota, přiškrtí deprese a ovládne paranoia. Její pátrání totiž probudí mocnosti, s nimiž si není radno zahrávat…"

 


Milovníci kratších prací a československé literární scény potěší antologie "Kronika smrti", kterou vydalo nakladatelství Golden Dog. Najdete tu povídky, které napsali  Katarína Soyka, Ondřej Kocáb, Radoslav Kozák, Petr Boček, Mark E. Pocha, Nelly Černohorská, Ivan Kučera a Miroslav Pech, Martin Štefko, Andrea Farkašová, Veronika Fiedlerová, Zuzana Droppov, Honza Vojtíšek a Lukáš Polák. Jednotlivé kousky mají jedno jednoduché společné téma - smrt.

"Radoslav Kozák si dal poměrně zajímavý cíl – vytvořit společnou knihu českých a slovenských hororových autorů. Reprezentativní antologii, která by ukázala, jak se vybraní autoři a autorky vypořádají se zvoleným tématem, kterým je v tomto případě smrt. A ta má opravdu mnoho podob.

Celkem 13 povídek, které jsou v knize obsaženy, si prošlo vlastními peripetiemi, ale konečně se daří knihu Kronika smrti vydat v podobě, kterou si zaslouží. Už nějakou dobu víte, že český horor je dobrý, no a teď zjistíte, že je dobrý i ten slovenský."

 


Pokud máte rádi spojení hororu a básně, pak jste kdysi nejspíš zaznamenali sbírku "Co číhá v temnotách". A protože měla tahle knížečka úspěch, sešla se Kristina Haidingerová opět se Zdeňkem "Zeldou" Záleským a výsledkem je další knížka, kterou dvojice nazvala "O čem sní noční můry". Mezi autory najdete jména jako Vrbenská, Votruba, Vojtíšek, Černohorská, Boček, Kocáb, ale krom nich je tu i celá řada nováčků. Vydavatelem je opět Golden Dog.

"Sbírka černých básní třiadvaceti současných českých a slovenských autorů a autorek, která navazuje na knihu Co číhá v temnotách. I tuto knihu pro vás sestavili Kristina Haidingerová a Zdeněk “Zelda” Záleský, ilustraci na obálku vytvořil Sandro Dragoj a vnitřní ilustrace Anna Chlapcová."

 

 

A nezapomeňte. HorrorCon je za dveřmi..

mohlo by vás také zajímat

randomnessec13