Zemřel Dracula, Sir Christopher Lee

Tuto smutnou zprávu jste nejspíš už zaregistrovali, ale stejně máme pocit, že by zrovna na našem webu neměla chybět.

Sir Christopher Lee zemřel 7. června ve věku úctyhodných 93 let, dle informací rodiny v nemocnici, kde v posledních týdnech ležel kvůli srdečnímu selhání a dýchacím potížím. Tento nezapomenutelný herec, který natočil (podle informací IMDb) přes 280 filmů, je pro nás nejvíce obdivován svým legendárním ztvárněním hraběte Draculy ve zpracování z roku 1958. Tento snímek odstartoval jeho kariéru v hororových filmech klasického studia Hammer, kde během několika let ztvárnil spoustu ikonických postav (jmenujme např. již zmíněného Draculu, Frankensteina či Mumii). Ty jsme ostatně mapovali a budeme mapovat v našem seriálu o Hammerovkách tady, tady a tady.

Pro spoustu fanoušků je z posledních let velmi obdivován svým zvárněním Sarumana z trilogií Pána prstenů a Hobit. Zazářil také jako Sherlock Holmes, ve Hvězdných válkách a v neposlední řadě s ním hojně spolupracoval i Tim Burton, který jej obsadil do (sice menších, o to ale podstatnějších) rolí v některých svých dílech (Temné stíny, Ospalá díra nebo nezapomenutelný Karlík a továrna na čokoládu).

Věnujme tedy tomuto geniálnímu herci vzpomínku třeba promítáním nějakého klasického díla. Věříme, že v našich srdcích zůstane napořád - stejně, jako nesmrtelný hrabě Dracula.

 

mohlo by vás také zajímat