PŘEDSTAVUJEME PRVNÍ ČTYŘI JMÉNA JUBILEJNÍHO XX. ROČNÍKU PRAGUE GOTHIC TREFFEN!

Dvacet let – to je v životě člověka opravdu dlouhá doba. A přesně tak dlouho pro vás tým několika hudebních nadšenců připravuje Prague Gothic Treffen. 

For English click here.

Když jsme před dvěmi dekádami svolali partu podobně smýšlejících černých duší na první Prague Gothic Treffen, nikdo z nás neměl ani ponětí, že se tahle aktivita rozroste do dnešních rozměrů a že k nám budou přijíždět hudební nadšenci až ze zámoří (ano, zní to až neskutečně, ale letošní PGT navštívili fanoušci z celkem 26 zemí světa, Austrálii, USA, Brazílii či Mexiko nevyjímaje). Během let jsme společně rostli, od DJských setů po živé kapely, od domácích interpretů po zahraniční hvězdy. Ve chvíli, kdy nám už nestačil jeden klub, expandovali jsme. Když pro nás jedna noc byla příliš krátká, rozprostřeli jsme PGT do dvou dnů. Přečkali jsme společně COVID a stali se jediným gotickým festivalem světa, který během coronavirové epidemie nepřerušil svou linii. Hned několik párů se seznámilo na PGT, dokonce jsme byli během let svědky dvou žádostí o ruku přímo na jevišti. Vaše ohlasy nás hnaly dál, udělat ten následující ročník ještě zajímavější, lepší, nezapomenutelnější.

Poslední dva ročníky PGT se podařilo vyprodat již v předprodeji, z čehož máme jednak obrovskou radost, ale zároveň nás to zavazuje k tomu, abychom i napřesrok dokázali umíchat podobně opojný koktejl atraktivních interpretů. Tou nejdůležitější ingrediencí jste ovšem vy, návštěvníci. Právě díky vám je atmosféra tohoto setkání tak unikátní a my vám za to z celého srdce děkujeme.

Nadcházející ročník je pro nás velkým milníkem. Pokusíme se pro vás připravit doposud nejlepší edici a pokud se nám podaří zrealizovat všechny nápady, které teď nosíme v hlavě, věříme, že tohle bude událost, o které se bude ještě dlouho mluvit.

A teď už se pojďme podívat na čtveřici dosud potvrzených interpretů jubilejního XX. ročníku Prague Gothic Treffen:

Belgický dark EBM projekt Mildreda založil Jan Dewulf ještě jako teenager a dokonce s ním v polovině 90. let vydal i dvě desky. Potom se ovšem začal věnovat jiným hudebním výzvám a uložil kapelu na celou dekádu k ledu. V mezidobí piloval své zkušenosti jako skladatel a producent se synthpopovým projektem Disconnected. Láska k temnému electru ale nakonec zvítězila, a tak jsme se od roku 2016 dočkali dalších tří studiových desek Mildreda, přičemž ohromný ohlas vzbudila loňská kolekce "Blue-Devilled". V jeho tvorbě můžete zřetelně slyšet vlivy kanadské EBM scény, ale např. i raných In Strict Confidence. To vše v české premiéře, povinnost pro milovníky neklidné elektroniky.

 
 

Ze skotského Edinburghu dorazí na nadcházející PGT multiinstrumentalista, producent a významný remixér Pete Burns, který je v hudebním světě znám jako Kill Shelter. Žánrové rozpětí, rozkročené od postpunku přes darkwave až k rozličným druhům elektroniky, ovládá s bravurou sobě vlastní. Jeho spolupráce s významnými entitami temné scény jako např. Agent Side Grinder, Buzz Kull, Clan of Xymox či Antipole vzbudily nadšené reakce kritiky i posluchačů. Neméně úspěšné jsou potom jeho remixové počiny, ať už se jedná o přepracování klasik od Bauhaus, Christian Death nebo třeba She Past Away. Pete Burns odehraje na PGT jedno ze svých ojedinělých vystoupení, ve kterých do přednahraných tracků aplikuje vlastní synth vložky. Nepropásněte tuto exkluzivní možnost!


Svou českou premiéru přijede odehrát také řecká formace Kalte Nacht. Dvojice Nick a Myrto se dala dohromady v roce 2018 a postavila svou tvorbu na darkwave, do kterého přimíchává řadu dalších vlivů, od urban beats přes synthpop až po malebné atmosférično. Kalte Nacht zaujali už svou stejnojmennou albovou prvotinou, na kterou letos navázali parádní deskou "Urge", nad kterou jsme se před nedávnem rozplývali v recenzi na našem webu. Nadšené recenze sklízí i jejich živá vystoupení, plná hybné elektroniky a výrazného Myrtina vokálu. Černý kůň nadcházejícího PGT tentokrát přicválá z Atén...

 

Pokud jste fanoušci tanečního synthpopu, určitě jste narazili na některý z jejich nápaditých videoklipů, nebo se vám v hlavě usídlil brouk v podobě některého z jejich chytlavých refrénů. O kom je řeč? O švýcarské dvojici Blackbook, která na scénu vlétla s energií uragánu a během šesti let své existence dokázala okouzlit celý synthpopový národ. Jejich poznávacím znamením jsou šermířské kukly, pozitivní energií prodchnutá elektronika a vynikající živá produkce s bezchybnými vokály. Aktuální deska "Radio Strange" mocně hýbe tanečními parkety i playlisty rádií a naše redakce zmapovala jejich skvělá vystoupení na několika letošních festivalech (reporty čtěte na našem webu). Blackbook si prostě zamilujete a garantujeme vám, že si jejich hity budete broukat ještě za týden po jejich prvním českém vystoupení. 

 
Tak, první čtveřici XX. Prague Gothic Treffen máme pohromadě. Celá řada slotů je ovšem ještě neobsazená a my, jakmile se trochu zregenerujeme po letošním ročníku, začneme pilně pracovat na doplnění hudebního menu. Ale protože jsme se rozhodli tu magickou dvacítku náležitě oslavit, připravujeme i řadu dalších překvapení, se kterými vás budeme postupně seznamovat.

Dnešním dnem také startujeme předprodej vstupenek, limitovaný počet "Early Birds" za nejnižší předprodejovou cenu 990 Kč (+ poplatky sítě) můžete už nyní pořizovat exkluzivně u GoOut. Těšíme se na vás!
 
XX. PRAGUE GOTHIC TREFFEN 
29. - 30. srpna 2025, Praha
live: Blackbook (CH), Kalte Nacht (GR), Kill Shelter (UK), Mildreda (BE), more TBA.
Předprodej: 990 Kč + poplatky (early birds – GoOut.cz), startuje od 2.9.2024 odpoledne.
 
PGT XX

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Letošní ročník byl dramaturgicky vlastně ubohý- post- punk sleduji denně od roku 1981 a než tohle, to raději zůstanu doma, ač to mám na ostrov jen 10 minut! Co nějaké opravdové headlinery? Jinak, nepodporujte už Ukrajinu a ty nesmyslné "švédské" barvy si schovejte pro někoho jiného! K čemu je, že jste teď ohlásili nějaká čtyři jména? Velmi degenerujete a takto žádnou opravdovou gotickou scénu nikdy nevybudujete..
Na ten zvratek o barvach vubec nereagovat, o damaturgii se diskutovat da, ovsem posadka SCZ myslim dela co se da a velmi dobre zna limity a moznosti. ale prispej financne.ci kvalitnimi konexemi na patricnych mistech a razem muze byt leccos jinak : ) A Co bys.jako chtel ? Kjůry ve.fuchsu? to ja taky.
Provokatior.Nebrat.Neresit.
LOL :D. Jestli je neco vlastne ubohyho, je to celej tenhle bezzubej zbytecnej post. Tak nechod, s timhle nikomu chybet nebudes. Ani z roku 1981.
Belgická Mildreda je velký jméno (s budoucností), to se těšíme :-)

Přidat komentář

Vzhledem ke zvýšenému množství spamu je diskuse moderována. Schválení vašeho komentáře může trvat až 48 hodin.


Zadej správnou odpověď.