TŘETÍ KOMPILACE DARK TUNES FROM CZECH & SLOVAK CAVES JE VENKU!

Stáhněte si zdarma výběr toho nejzajímavějšího z aktuální tuzemské goth/temné scény. Od XIII. století nebo Papalescu2 až k těm nejslibnějším budoucím hvězdám subkultury.

Slíbili jsme vám, že se ještě letos dočkáte třetího dílu naší kompilace "Dark Tunes from Czech & Slovak Caves". A i když to chvilku vypadalo, že to nestihneme,  tady je, v celé své kráse. Ještě předtím si ale ve stručnosti připomeňme, proč vůbec celou tuhle věc děláme.

Jen o málo hudebních scénách koluje v našich končinách tolik dezinformací a mýtů jako o té gotické. Přesto tahle subkultura, vzešlá z postpunkového odkazu konce 70. let, zapustila své kořeny také u nás. Sledována hrstkou hudebních eklektiků roste a prospívá od Aše až k Tatrám i dnes. A nejenže prospívá, ale těší se i skvělé kondici a pokrývá snad všechny žánry aktuálně spadající pod gotickou subkulturu – tedy od klasického post punku, gothic roku a dark wave přes synthpop, coldwave, EBM a temnou elektroniku až k industrialu nebo neofolku.

Přesně tenhle skutečný, syrový a ničím nepřikrášlený hudební obraz české a slovenské goth scény jsme se pokusili zachytit už potřetí. Co se za tři roky událo nového? Jaké čerstvé projekty vyrazily z undergroundu? Jak znějí novinky zavedených jmen? Právě to vám ukáže "Dark Tunes From Czech & Slovak Caves Vol III"!

Energická mladá krev i ostřílení umělci

Z více než čtyř desítek přihlášených skladeb jsme opět vybrali 25 těch nejzajímavějších. A vůbec poprvé se tu sešla i tak zásadní jména české temné scény jako legenda gotického rocku XIII. století, elektronický nestor Moimir Papalescu (Gun Dreams, Vanessa, Magnetik, The Nihilists...) s projektem Papalescu2 nebo synthpopový fénix Lakeside X. Prověřeným spolkům zdatně sekunduje i kupa nováčků, kteří často vůbec prvně opustili zatuchlé sklepy či zkušebny a přispěchali s velmi slibným materiálem. A přesně tahle motivace pro mladou krev byl jeden z cílů kompilace. Další povzbudivou zprávou je, že třetí pokračování „Dark Tunes“ obsahuje téměř dvě třetiny jmen, která se na doposud vydaných dílech ještě nikdy neobjevila, což je dalším důkazem toho, že se česká a slovenská temná scéna netočí v bludných kruzích, ale utěšeně vyvíjí dál a dál.

Důvodem vzniku kompilace „Dark Tunes“ je také snaha pomoci tuzemským projektům představit svou tvorbu širší veřejnosti u nás, ukázat skutečné hudební výrazivo současné gotické scény a kdo ví, třeba i vzbudit zájem také mezi posluchači jiných žánrů. Stejně tak se bude kompilace šířit i v zahraničí mezi žánrovými DJi, moderátory, redaktory a bloggery, aby na mapě „temné Evropy“ jasně vykolíkovala hranice našich republik a pomohla zdejším umělcům získat koncerty a kontakty i mimo naše teritorium.

Pokud jste tedy někdy chtěli aspoň ze zvědavosti nadzvednout černý závoj gotiky a udělat si na ni vlastní názor, přímo tady najdete průchod do jejích skutečných hudebních hlubin.

Přejeme příjemnou a objevnou hudební cestu!

Kompilaci „Sanctuary.cz presents: Dark Tunes from Czech & Slovak Caves Vol. III“ si můžete zadarmo stáhnout na adrese www.darktunes.cz nebo Bandcamp profilu https://sanctuarycz.bandcamp.com/

 

 

Dark Tunes

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Phosgene Girls 😎🎸
Většina zní jak zastydlý heavymetal z osmdesátek.
Díky za názor, i když u elektronických kapel, které tvoří nadpoloviční většinu kompilace, je to názor přinejmenším překvapivý ;)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.