Lednové strašání

Možná jste si všimli, že na poslední Strašání minulého roku nedošlo. Ale věřte, že skutečně nebylo o čem psát. Kina jsou zavřená, to všichni víme, ale ani knižní novinky v plánu nebyly a to málo co bylo, jsem raději zahrnul do začátku roku nového, abychom si mohli říct ono okřídlené "jak na Nový rok, tak po celý rok". A ačkoliv situace nadále není růžová, krvavé vyhlídky do budoucna tu jsou. Držme si tedy palce.
 

Výčet knižních novinek tradičně začneme u Stephena Kinga, jehož výtvory se nám táhnou jako krvavě rudá nit snad celou historií Strašání. V lednu se dočká nového vydání rozmáchlý román "Dallas 63". A jakkoliv to není typický výtvor mistra hrůzy, je na místě říct, že se mu alternativní dějiny podařily předložit víc než čtivě a nenapodobitelný kingovský feeling je tu cítit na každé stránce.

"Dne 22. listopadu 1963 otřásly americkým Dallasem tři výstřely. Prezident Kennedy zemřel a svět se změnil. Stephen King zve čtenáře na cestu časem do 50. let minulého století, až ke dni, kdy bude JFK zastřelen, ledaže…

Jake Epping, pětačtyřicetiletý učitel angličtiny, se vydává na šílenou misi, při níž má Kennedyho vraždě zabránit. Začne vést nový život pod jménem George Amberson v novém světě, kde žije Elvis, neklidný samotář Lee Harvey Oswald a krásná středoškolská knihovnice Sadie Dunhillová, která se stane láskou Jakeova života – života, jenž porušuje všechna běžná pravidla času."
 

 

 

České premiéry se dočká americký hororový matador Mort Castle, jehož román "Cizinci" vydává nakladatelství Golden Dog a odstartovalo tak prvním titulem edici Světový horor. Máme se tedy v tomhle směru na co těšit.

"Mort Castle, veterán americké hororové školy, se českému čtenáři představuje románem Cizinci.

Máte rádi svého souseda? Možná má rád i on vás. Anebo si představuje, jak vám drtí lebku kamenem. A pak jsou tu Cizinci. Sousedi, kteří si nic nepředstavují. Tihle sousedi jednají. Kosti praskají a krev teče. A to je jen začátek, protože to nejhorší teprve přijde…"

 

 

 

Dalšího románu své oblíbené spisovatelky se dočkají fandové Australanky Darcy Coates. Té u nás dosud vyšla pětice příběhů o strašidelných domech. Ale pozor, přichází změna. Fobos totiž vydává její dílo "Kořist", která nabídne něco jiného...

"Ve svém novém, samostatném románu servíruje oblíbená hororová autorka Darcy Coates svým čtenářkám a čtenářům mrazivý příběh dvaadvacetileté dívky jménem Eileen, která se ztratí během pěšího výletu v odlehlém lese Ashlough. O pět dní později je na břehu blízké řeky nalezen její fotoaparát obsahující podivné snímky, které byly vyfoceny až po jejím zmizení.

Eileenin bratr Chris chce věřit tomu, že je jeho sestra stále naživu, a tak se krátce poté, co se policie rozhodne ukončit vyšetřování, domluví se svými čtyřmi kamarády a společně utvoří pátrací tým, jehož cílem je pročesat tajuplný les i jeho okolí a ztracenou dívku najít. Avšak čím víc se vzdalují od frekventovaných turistických stezek, tím podivnější stopy nacházejí. Postupně si začnou uvědomovat, že v lese nejsou sami… a že Eileenino zmizení nebyla jen nešťastná náhoda.

V tu chvíli je však na útěk už příliš pozdě…"

 

  

I další strašidelný příběh má na svědomí něžné pohlaví. Američanka Lindsey Klingele se u nás představí se svou knihou "Pravda leží zde". Tu k nám přepravilo nakladatelství King Cool a věřme, že k tomu mělo dobrý důvod...

"V malém městečku v Michiganu se ambiciózní novinářka Pebby Hardjoyová spojí s místní ragbyovou hvězdou a sousedovic vědátorským synkem ve společné snaze najít ženina otce. Tento odborník na konspirační teorie zmizel a několik dalších lidí bylo nalezeno mrtvých v okolních lesích.

Čím hlouběji Penny hledá, tím podivnější začínají věci být. Obyvatelé městečka opakují stále ta stejná slova, po hlavní ulici se potulují muži v černém a Penny zjišťuje, že ji začíná zrazovat paměť. Její průzkum ji zanedlouho zavede na místo hluboko v lesích, kam kdysi dávno dopadl meteorit. Pokud chce najít odpovědi, Penny bude muset znovu zvážit význam slova „skutečný“..."

 

 

Pokud bažíte po pravidelné dávce hororové klasiky, možná vás potěší další soubor nakladatelství Kalibr. Už jsme si tu pověděli o strašidelných povídkách Arthura Conana Doyla a nyní je tu ve stejné grafické úpravě také výběr děsivých prací Agathy Christie. Kniha byla nazvána "Poslední seance".

"Pro všechny milovníky historek, z nichž na vás sáhne hrůza, děs a strašidelno, vznikl tento soubor dvaceti povídek z pera slavné autorky detektivek a spisovatelky mnoha talentů. Znepokojivé vidiny, přízraky vystupující ze stínů, boží zásahy i okultní dýchánky a muž žijící v těle kočky – buďte si jisti, že po přečtení této kolekce se budete bát zhasnout světlo!Fanoušci Agathy Christie pak jistě ocení zařazení dosud nikdy nevydané Ženy Kénijce."

 


Pro fandu československé temné hudební scény bude dvojnásobným lákadlem kniha Ingrid Rudavské "Afterparty". Pokud vám tohle jméno nic neříká, tak napovím. Love My Science? Hysteric Helen? Jsme doma? Logicky v jejich povídkách najdete odkazy na goth scénu a už proto stojí za to mít dílko, které vyšlo u Elistu, ve sbírce. Vždyť jak často v knihách potkáte pojmy jako jsou Gary Numan, Tubeway Army, NIN, The Cure, Siouxsie and the Banshees, Portishead....nebo třeba Love My Science.

"Najdesivejšie príbehy sa začínajú v tebe samom. Keď sa pozrieš do seba (Alternatívne ego), keď pochopíš svoju smrť (Bez prúdu), keď spoznáš pravdu (Smiech), keď si ochotný čeliť svojmu strachu (Nemá odpoveď). Všetko, pred čím unikáš, si nesieš stále v sebe. Počuješ ich škripot, cítiš ich zlobu, vidíš ich tiene. Sú to tvoje predstavy, tvoj strach, samota, bezmocnosť, smútok, potláčané myšlienky, pocity, ktoré živíš a podvedome im pomáhaš rásť. Bojuješ s nimi do smrti, do vyčerpania. A nakoniec ti zostane len irónia smrti."

 

 

Dvě významné persony tuzemské hororové scény se spolčily a z jejich společného snažení vzešla tuze zajímavá a půvabná strašidelná knižka. Honza Vojtíšek do ní vložil novelu "S meluzínou sůl lízat" a Miroslav Pech přidal dílko "Milenci ze snů". Nakladatelství Milk & Honey vše zabalilo do podoby, která ozdobí každou knihovnu.

"Společné vydání dvou hororových novel jihočeských autorů Miroslava Pecha (Milenci ze snů) a Honzy Vojtíška (S Meluzínou sůl lízat).

Zamilování se mnohdy podobá krásnému snu. Horší je, když se z něj stane noční můra. Honza se dosud nevzpamatoval ze strašlivé události, která mui zničila dětství i celý následující život. Zlo se však opět probouzí a tentokárt Honzu nehodlá nechat uniknout.

Nejmenovaný režisér se na lodi cestou do USA setká s podivným mužem, který mu odvypráví ještě podivnější příběh, sahající do daleké historie, až k samotnému zrodu legendy o Meluzíně. Víte, proč venku skučí Meluzína? Máte doma dostatek mouky nebo soli?"

 

 

Smělé plány na letošní rok hlásí Jan Hlubek a startuje dílkem, kterým by rád navázal na odkaz, který mladším fans literárního bubání zanechal R. L. Stine. Jeho novinka se jmenuje "Rosie" a vyšla skrze Novou Formu.

"Kdo si oblíbil legendární braky z Ameriky osmdesátých let, nepochybně se zaraduje, že tyto knihy mají i českého zástupce. Klárka je nezvykle chytrá a vyspělá devítiletá holčička, která se se svými rodiči nově přistěhovala do staré vily v Háji ve Slezsku. Tatínek odjíždí s cestovní kanceláří na služební cestu a Klárka začíná trpět zlými sny. Má pocit, že v jejich domě straší. Navíc také s její starou panenkou Rosie není něco úplně v pořádku."

 

 

Knížky tedy prozatím zachraňují situaci a věřím, že jste si z první letošní nadílky s přehledem vybrali!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

gamesa: https://games.tiscali.cz/mundaun-23387

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.