Neuskutečněné koncerty, aneb kapely, které nikdy nehrály v Česku

Pokud pomineme události posledních několika týdnů, zažila gotická a temně elektronická populace České republiky dekádu nebývale bohatou na živá vystoupení. Po období hojnosti v devadesátých letech minulého století nastalo jakési období útlumu a koncerty žánrových interpretů se daly téměř počítat na prstech (čest výjimkám!). Situace se začala obracet k lepšímu až koncem druhé pětiletky nového milénia a poslední roky jsou pro hudební fanoušky vyloženě zlatými léty.

Díky celé řadě nových promotérů a neutuchající vášni těch zavedených tu po desetiletích aktivní činnosti konečně vystoupili třeba New Order, premiérové (byť 'jen' festivalové) vystoupení mají za sebou Fields of the Nephilim a pokud se zdravotní situace uklidní, dojde letos na podzim i na koncert A-ha. Některé velké kapely jsou tu v posledních letech jak doma, za všechny vzpomeňme opakované návštěvy Front Line Assembly, Die Krupps, VNV Nation a Laibach, do Prahy (či Brna a občas i na další překvapivá místa) přijíždějí aktuální hvězdy jako IAMX a She Past Away. Svou troškou do mlýna se snažíme naší promotérskou činností přispět i my, obzvlášť pyšní jsme třeba na první české koncerty Garyho Numana, Skeletal Family, Suicide Commando i Hocico.

Smyslem tohoto článku ovšem není seznam kapel, které jsme tu již mohli naživo vidět. Pojďme se podívat na koncertně aktivní formace a interprety, kteří se v České republice zatím neobjevili, i když patří ve svém ranku mezi světově nejúspěšnější a mají za sebou mnohdy řadu let existence.

 

AND ONE

Čerstvý padesátník Steve Naghavi věnoval kapele víc jak třicet let života a objel s ní už prakticky celou Evropu i mnoho zemí mimo ni. Nejvíc koncertuje samozřejmě doma v Německu, ale spoustu fanoušků má také třeba v sousedním Polsku. I když hudba And One s léty ztratila počáteční EBM obhroublost a nyní se pohybuje spíš na vlnách dobře poslouchatelného synthpopu, pořád se jedná o jednu z největších hvězd současné temné scény našich západních sousedů. Také v České republice má kapela celou řadu příznivců, především v silné DM komunitě.

 

OMD

Orchestral Manoeuvres in the Dark jsou na světě ještě o dekádu déle a svou největší slávu zažili v osmdesátých letech. Jejich elektronické hity jako "Enola Gay", "Electricity" nebo "Telegraph" dodnes spolehlivě rozhýbají každý taneční parket, přesto se pánové McCluskey, Humpreys a spol. zatím na českých pódiích neobjevili. Tedy, abychom byli přesní: Kapela odehrála hluboko v 80. letech utajený koncert pro úzký okruh diváků v komunistickém rekreačním středisku na Orlíku. Bylo to výměnou za návštěvu továren Tesla na našem území, které kapela zoufale toužila vidět, což následně zpracovala ve svém hitu "Tesla Girls".

 

DEINE LAKAIEN

Také avantgardní darkwave Alexandera Veljanova a Ernsta Holma už hýbe světem víc jak tři desetiletí. I u nich je hlavní cílová skupina v německy hovořících zemích. Přesto po devíti řadových albech (to prozatím poslední, "Crystal Palace" je z roku 2014) a bezpočtu živých záznamů či speciálních edicích symfonických nahrávek v jejich seznamu koncertů Česká republika chybí. Útěchou může být třeba plánované koncertní turné, v němž najdeme v prosinci i nedaleké Drážďany.

 

LONDON AFTER MIDNIGHT

Asi nejzářivější současná hvězda gothic rocku za Atlantikem spatřila světlo světa v roce 1990 v Kalifornii. Frontman a vášnivý bojovník za životní prostředí Sean Brennan koncertuje v posledních letech spíše sporadicky a pokud přitom zavítá do Evropy, je to vždy jen v rámci velkých festivalů. Z koronavirových důvodů ovšem padly oba plánované letošní termíny, jak na neskutečně nabitém Cruel World Festivalu v USA, tak v rámci letošního Amphi festu. Dlouhé je také čekání na léta slibovanou řadovou desku, prozatím poslednímu elpíčku "Violent Acts of Beauty" už je třináct let.

 

DE/VISION

Německá synthpopová stálice se může pochlubit obsáhlou diskografií, která se datuje už od osmdesátých let. Z původní čtveřice v kapele stále působí dva zakládající členové Steffen Keth a Thomas Adam a jejich nejnovější deska "Citybeats" je z předloňska. Také De/Vision už se u nás mihli, v letech 2006 a 2007 odehráli DJské sety v Bratislavě a Praze (v naší redakci se pořád považujeme za federaci) .

 

BLUTENGEL

Sláva upíří smečky Chrise Pohla už dávno prorostla v rodném Německu do mainstreamu a patří mezi formace, které dokáží bez problému vyprodat halové koncerty. Kapela patří mezi ty pilné můry na potemnělém nebi, za dvaadvacet let existence stvořila jedenáct dlouhohrajících alb a bezpočet singlů se spoustou darkwave hitů. Pohl vedle Krvavého anděla tvoří i v celé řadě dalších projektů, za všechny jmenujme třeba Terminal Choice nebo Miss Construction.

 

DIORAMA

Kapela vznikla jako hudební projekt zpěváka a klávesisty Torbena Wendta v roce 1996 . S mohutným přispěním Adriana Hatese (Diary of Dreams) vyšlo nejprve debutové album "Pale" a následující rok přichází do tandemu Felix Marc (Frozen Plasma), který s Wendtem dodnes tvoří jádro souboru. Pestrá tvorba oscilující mezi electropopem, EBM až k electrorocku je poutavá jak na albech, tak i na výborných koncertech. Poslednímu albu "Zero Soldier Army" jsou už čtyři roky, ale na cestě je už další, prozatím nepojmenovaný následovník.

 

LUSTMORD

Welšský hudební všeuměl Brian Williams tvoří své darkambientní kompozice čtyři desítky let, během kterých se stal nefalšovanou legendou. Byl členem industriálního kultu SPK, spolupracoval s Throbbing Gristle nebo Tool. Své první živé vystoupení odehrál ovšem až po 25 letech existence svého alter ega Lustmord. Koncertuje spíše sporadicky, jeho prozatím poslední set odehrál v rámci Wroclawského industriálního festivalu loni v listopadu.

 

SOLITARY EXPERIMENTS

Electropopové kvarteto loni oslavilo čtvrtstoletí činnosti a už od roku 2003 patří k ceněným artiklům stáje Out of Line. Parta vedená cvalíkem Dennisem Schoberem už vydala dvanáct řadovek a několik EP a koncertuje prakticky nepřetržitě. Letošní pódiové aktivity prozatím odložili na následující rok.

 

POUPPÉE FABRIKK

Švédská EBM úderka vznikla koncem 80. let jako severská odpověď na tehdejší hybatele body dění v Evropě a milovníci minimalistického pojetí ržáli nadšením. I když si na přelomu tisíciletí kapela vybrala dekádu trvající oddechový čas, nyní je v plné síle a aktivní, o čemž svědčí i letošní vydání desky "Armén", prvního nového dlouhohrajícího materiálu po 26 letech. A české pódium už by jim zatraceně slušelo!

 

S.P.O.C.K

Star Pilot On Channel K, jak zní celý název této švédské formace, brázdí naši galaxii od roku 1988. Kapela založila svou image a ostatně i texty skladeb na startrekovských motivech, což postupně rozšířila i na jiné vesmírné stories. Za dobu své existence vydali pět řadových a jedno živé album a doplnili je slušným počtem singlů a EP. I když poslední deska je z roku 2001 a posledním původním členem v sestavě zůstává pouze zpěvák Alexander Hofman (pardon, Android), kapela stále nepravidelně koncertuje a každý jejich koncert je nefalšovanou esencí radosti a zábavy.

 

AGONOIZE

Jedna z největších hvězd aggrotech scény pochází z Německa a proslula svými vystoupeními plnými krve a jiných tělních tekutin (což ostatně můžete posoudit třeba z reportu a videa z předloňské Castle Party). Z trojice se na českém území představil pouze frontman Chris L., ale zato hned několikrát - jako DJ na Prague Gothic Treffen, v sestavě Dance or Die a naposledy loni v únoru jako zpěvák Funker Vogt.

 

THE HUMAN LEAGUE

Philip Oakey s new wave a synthpopem začal už koncem sedmdesátých let a díru do světa udělal třetí deskou "Dare" s nestárnoucí hitovkou "Don't You Want Me". Britská kapela sice svůj poslední nový materiál představila v roce 2011, i nadále ale koncertuje a aktuální sestava se nechala slyšet, že "bude koncertovat tak dlouho, dokud budou plnit sály a lidé je budou chtít vidět."

 

UMBRA ET IMAGO

...aneb cesta od osobitého darkwave až někam ke gothic metalu a Neue Deutsche Härte. Téměř třicet let táhne tuto fetišistickou káru zpěvák Mozart a kapela zůstává ve svém pojetí stále velmi svérázným spolkem se silnou vizuální složkou, kterou koncertně obohacují BDSM prvky a pyrotechnické efekty. Kapela sice už několikrát oznámila konec, ale přesto dál vystupuje i vydává nový materiál (nová deska vyjde za tři týdny). A jak to kapele hrálo naživo před sedmadvaceti lety? Posuďte sami:

 

 

MARC ALMOND

Britský zpěvák a skladatel nastartoval svou kariéru za mikrofonem mimořádně úspěšné dvojice Soft Cell. Po jejím rozpadu a krátkém působení formace Marc and the Mambas už se soustředil na svou sólovou kariéru, během které spolupracoval s plejádou světových umělců napříč hudebním showbizem, od Psychic TV, přes Current 93 až po Jethro Tull. Aktuální album mu vyšlo v lednu letošního roku.

 

ICON OF COIL

Norská elektronická modla datuje svou historii od roku 1997 a její činnost se odvíjí především od dalších aktivit jednotlivých členů, ať už je to Sebastian Komor (Zombie Girl, Komor Komando aj.) nebo Ole Anders Olsen (nebo chcete-li Andy LaPlegua - Combichrist, Panzer AG aj.). LaPlegua se se tu s Combichrist objevil několikrát (např. na památném koncertu v dnes již neexistujícím Abatonu), Icon of Coil stále na svou českou premiéru čekají.

GIRLS UNDER GLASS

Ceněná hamburská veličina se na scéně pohybuje už od poloviny osmdesátých let a patřila k lídrům německé gotiky a darkwave. Kapela sice již dlouho nevydala novou desku (oba aktivní členové Volker Zacharias a Axel Ermes se v posledních letech věnovali spíš práci pro The Cassandra Complex), nicméně kapela stále tvoří a nově i koncertuje, v loňském roce odehrála osm koncertů napříč Německem. A koncertní plány má i do budoucna, byť je prozatím odsunula až na příští rok.

 

ASSEMBLAGE 23

Také synth/futurepopový projekt Toma Sheara začínal ještě v osmdesátých letech, ale první desku vydal až v roce 1999. Jeho diskografie ke dnešku čítá 8 řadových alb, vydání toho devátého, "Mourn" je na spadnutí. Ač se jedná o americkou formaci, v Evropě je jako doma a je často součástí soupisek letních festivalů.

 

MESH

Mark Hockings a Richard Silverthorn už brázdí elektronickou scénou téměř třicet let. Za tu dobu se jim podařilo vydat osm řadových alb a téměř dvacítku singlů, se kterými uspěli i v komerčních žebříčcích po celé Evropě. Největší fanouškovskou základnu mají ve Skandinávii a v Německu, kam také často vyrážejí na koncertní turné.

Upozorňujeme, že vycházíme z naší (často již děravé) paměti a tak některé údaje nemusí být 100% správné. Uvítáme, pokud nás v komentářích opravíte a případně přidáte další jména, která ve výčtu chybí vám.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Ještě bych asi přidal ULTRAVOX
Ve výčtu jsou pouze koncertně aktivní kapely a umělci. Ultravox hráli naposledy naživo (dle mých údajů) v roce 2013.
Ultravox už nekoncertovali dlouho,to Midge Ure s Band Electronica je aktivnější.
Nebyli u nás Ultravox někdy v polovině devadesátek v té sestavě kolem Billy Currieho k deskám Revelation a Ingenuity bez Midge, Warrena a Chrise? Mám dojem, že jsem o tom tehdy někde četl, ale nedokázal jsem to teď dohledat. Pokud by k nám někdo dostal OMD, Human League a De/Vision, tak bych na ně šel na sto pro.
Nedávno jsem prohledával straší časopisy a našel v něm reklamu na ten koncert. Tuším asi rok 1995.
Na 200%
Mě tady ještě chyběli Revolting Cocks či Cocksure, Shiv-R, Eggvn, Panzer AG... Naopak nehrála Diorama před Front Line Assembly někdy kolem 2006 v Abatonu?
Před FLA v Abatonu v roce 2006 hráli Stromkern.
Revolting Cocks jsou z výčtu jediní, o kom se dalo uvažovat, i když naživo už taky nehráli asi tři roky. Ostatní kapely buď dávno nejsou aktivní (Panzer AG aspoň sedm let), nebo naopak fungují příliš krátce (Eggvn asi tři, max. čtyři roky). Kapel fungujících méně než deset let tu nehrály stovky.
zajimavy prehled, diky za něj. Jeste me napadaji rakouští L Ame Immortelle...
U nich jsem si nebyl jistej, jestli tu kdysi dávno nebyli na nějakým metalovým festu. Ale je možný, že fakt ne - starší roky už mám trochu v mlze ?
Od L'ame immortelle tu jen dvakrat hral projekt Persephone, ale L'ame komplet by byla pecka:) Osobne me nejvic mrzi ze uz nestihnu Silke Bischoff/18 summers, po smrti Felixe:( loni na podzim tu meli hrat Decoded Feedback v Plzni, ale byl to nejakej fail, skoda:(
Human League bych si dal líbit.Ale to bude asi na většího promotéra. De/Vision byli v praze v klubu D1 ale jako DJs. Stejně tak i v Bratislavě. V Blavě měl být i jejich koncert ale kvůli velmi slabému předprodeji lístků,byl koncert De/Vision zrušen.
Peter Hepner-Wolfsheim. Peter Paraceslus Mesh je super,ale nevím jestli by přišlo dost lidí.Možná kdyby se Mesh apod.kapely udělali vrámci DM párty.
přidal bych Alien Sex Fiend a Seabound
Human League v ČR byli ale nikoli koncert,ale točili v praze klip,Tell me when.Krátký záběr i na Valdštejnskou zahradu. Dále přidávám Heaven17,Yazoo. Opět ale asi na většího promotéra,při veškeré uctě k Sanctuary. Karl Bartos-ex Karftwerk tu sice byl,jako host TataBojs,ale bohužel sem neměl tu čest koncert vidět. Wolgang Flur-Yamo,Kebu-ala finský Jarre,ten sice u nás byl vrámci fest filmové hudby ve foru Karlín,ale poze jednou a víceméně okrajově.Kebu by si zasloužil u nás nějáký větší koncert aspon vrámci nějákého festu.
Schiller
Numb
dodal bych Download v Roxy (leta jsem jsem si pak schovával ten růžovej lístek na koncert, kterej se díky posranýmu organizátorovi neuskutečnil. Support Haujobb a Twilight Circus in Dub)
jack dangers / mbm - taky minulý století
meatbeatmanifesto 1996, Inslaughternatives?, current93 2006, wieloryb (pL, My Life With The Thrill Kill Kult, somatic responsis, stahlschlag
post a;GRUMH
VK 300 000. Sice byli před lety v Olmíku,ale pouze jednou a už je to dlouho.
Buďme upřímní: Kolik lidí bude bez pomoci Googlu vůbec vědět, co je to za kapelu?
No,Díky strýčkovi Google potažmo youtube jsem poznal Kebu a Schiller.Ale není to tak že bych je našel těsně před vaší anketou.Kebu sem objevil asi před rokem a Schiller asi před čtvrt rokem. Díky Vám sem naopak objevil Youth Code,užasná záležitost a Umbra Et Ratio. Už je mi jasné kým se inspiroval Véna ze svým NND.
To by byla PECKA sem dostat HUMAN LEAGUE
Ještě Blancmange nebo John Foxx.
Jak jsem mohl zapomenout na Yello.
No jasně, Yello, to by byla pecka. Moc nevystupují, ale Berlín live, to bylo něco.
Yazoo
Yamo
Z Ruské provience: Bioconstructor,Aliance viz.hit Na Zare a Technologia
Byl by na to někdo zvědav? Nemyslím si...
Myslíš si že by byl někdo zvědav na jiné?Mohlo by to být vrámci nějáké akce.Pokud to píšeš proto že máš předsudky vůči Rusku a rusům tak to je mi líto.V každém národě jsou špatní i dobří lidé.
Myslím si že na jiné by bylo daleko víc lidí zvědavo, než na Tebe uvedené...ale v klidu :-) vůči Rusku předsudky nemám, i když pravdou je, že z Ruska žádnou kapelu nějak extra neposlouchám :-) není v tom politika, či nesnášenlivost vůči lidem, to by mě asi ani nenapadlo, ale prostě tvorba z těchto končin jde trošku mimo mne ...
Je mi jasné,že primárně by na tyhle kapely moc lidí nešlo,a jedno zda jsou z Ruska,bývalé Jugoslávie či odkudkoli.Bylo to myšleno,že méně známe kapely u nás by se mohli tzv.nechat vecpat vrámci nějáké akce či mezi známější kapely či je dát před těmi známějšími.Nepíšu zde nic nového,tohle se běžně dělá. Samořejmně lidé by šli primárně natu akci jako takovou či by primárně šli nato co znají ale před tím či mezitím by shlédly i ty méně známé u nás. To jen na vysvětlenou
Borghesia !
Nevím jestli jsou ještě funkční-In Mitra Medusa Inri
Legend
Clock DVA /1993
Trochu neaktualni vycet, ne-li? :)
To je dobře. Měl by úplně zmizet. To by bylo nejlepší.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.