Všechno nejlepší k Světovému dni gotiky!

Už deset let slavíme World Goth Day – vyvenčete svého vnitřního gotika!


Každý rok si připomínáme milou tradici Světového dne gotiky, zasvěceného naší subkultuře. Kořeny tohoto svátku sahají (kam taky jinam než) do Británe, kde rozhlasová stanice BBC Radio 6 odvysílala 22. května 2009 speciál věnovaný nejrůznějším subkulturám. Výrazný prostor zde dostala i gotická scéna, což inspirovalo DJskou dvojici DJ Cruel Britannia a DJ Martina Oldgotha (toho jste mohli potkat i na PGT) k navazující party a následně k založení tradice World Goth Day.

Smyslem Světového dne gotiky je nejen samotná oslava naší scény ve všech jejích ohledech, ale i osvěta, v rámci které mají příznivci subkultury ideální příležitost ukázat mainstreamovému publiku, že jde o víc než jen napatlání obličeje na bílo a povalování po hřbitovech. 


World Goth Day komiks

Jak oslavit Světový den gotky? 

To je čistě na vás. Ideálním způsobem je samozřejmě vyrazit na nějaký World Goth Day mejdan, kterých dnes proběhne po světě víc než padesát – od Británie a kontinentální Evropy přes USA a Mexiko až k místům jako Chile, Jihoafrická republika, Austrálie, Rusko nebo Kostarika. Přímo v našich končinách se sice přímo nic takového nechystá (mimochodem, stáli byste o něco takového, i když je to uprostřed pracovního týdne?), ale i tak je spousta možností, jak se můžete ke Světovému dni gotiky připojit.

Organizátoři navrhují například vybrat si 22. květen pro svůj "gotický coming out" a vyrazit do práce/školy v oblečení, jaké nosíte na party. Dalšími možnostmi je třeba přesvědčit kolegy/spolužáky, aby se oblékli do černé, zavolat do rádia, aby zahráli nějakou gotickou písničku, sejít se s kamarády a utvořit černou skupinku na viditelném místě. Dalším tipem je nachystat v okolí svého bydliště jakoukoliv akci s gotickou tematikou, které dají o této subkultuře vědět i nezainteresovanému publiku (promítání žánrových filmů, výstava...).  Ideální je spojit to s nějakou charitativní aktivitou (v Británii se dnes bude opět vybírat na Sophie Lancaster Foundation) a vyslat tak do mainstreamu signál, že černé oblečení neznamená automaticky jen zlo, depky a zmar.

Jak se chystáte slavit Světový den gotiky vy? Posílejte tipy, fotky, cokoliv, co vás k tomu napadne! A všechno nejlepší!

World Goth Day

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Můžeme být rádi. Dnešní den je gotický už jen podle počasí. Totálně leje... :D
A do toho počasí se ideální hodí poslech Disintegration od The Cure, případně nějaký ten temný ambient. Já ovšem oslavu odstrartoval Lukrecií od pana Eldritche.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.