Když se řekne "found footage"... část 2.

ff 2Znáte to. Film začíná černou obrazovkou a titulky, v nichž vás autoři přesvědčují o tom, že tento příběh se skutečně stal tolikátého a tolikátého, tam a tam a že to, co teď uvidíte, je autentický záznam z kamer, který někde vyplaval na povrch zemský. Poskytli jej sousedi nebo přeživší z rodiny zesnulých, aby se celý svět dozvěděl, jak to všechno vlastně bylo. Tak to je "found footage", na který se podíváme v druhém díle Demiho seriálu.



 

Nebylo nijak zvlášť těžké přijít na to, který španělský film jsem měl na konci prvního dílu našeho miniseriálu o pančovaných dokumentech na mysli. V roce 2007 dokončili Jaume Balagueró a Paco Plaza společné dílo a nazvali jej „REC“. V něm vás vezme mladá reportérka a její kameraman na noční směnu barcelonských hasičů. Ta však není z nejklidnějších a po krvavém incidentu s jednou postarší obyvatelkou činžáku se strhává pravé peklo. Každé kousnutí znamená dalšího nakaženého a to nejhrůznější tajemství se skrývá teprve pod střechou domu. O rok později byla dokončena dvojka, která na první film přímo navazuje a přidává ke krvi navíc démonickou pachuť. Posléze se autorská dvojice rozdělila a to byl pro tuto chvíli začátek konce této krátké série.

 

Rec_Spanish

 

Oba tvůrci se rozhodli, že si každý udělají svůj sólo příspěvek. Pvním byl Plaza, leč jeho „trojka“ s podtitulem „Génesis“ je hodně rozpačitá. Jednak už se nedá zařadit mezi „found footage“ (což by nijak nevadilo), ale hlavně nemá s původními filmy mnoho společného. Základní virová idea tu sice je, ale jinak se tu Paco pokouší o černou komedii, která má svoje světlá místa, ale pro fandu „REC konceptu“ bude nejspíš zklamáním. Uvidíme jak se Balagueró - silnější z dvojice, popere se svým „Apocalipsis“, jenž je v plánu na letošní rok.

A co se stane, když je v Evropě nebo Asii nějaký film úspěšný? Přijdou amíci a zmrví ho. V případě tohoto remaku, který byl nazván „Quarantine“ („Karanténa“) to až taková tragédie není. Na film s Dexterovou ségrou se dívat dá, ale i tak je vcelku zbytečný. Dostalo se zase i na dvojku. „Terminal“ z roku 2011 ukročil od kopírování předlohy a odehrává se na letišti, kde díky jednomu psychopatovi a párku hlodavců propukne stará dobrá nákaza a hned je tu živěji, veseleji a vzápětí i nemrtvěji. Film je natočený bez kamerového třasu a neurazí ani nenadchne.

 


Cloverfield - official trailer

 


Jednoduše a přímočaře šel na věc Matt Reeves. Ten vzal jedno obří nezemské hovado a ve filmu „Cloverfield“ („Monstrum“) jej vypustil do ulic New Yorku. Oblud vstoupí na scénu v momentě, kdy si hlavní aktéři užívají párty, dělají opičky do kamer a díky tomu můžeme následně sledovat z vlastního pohledu destrukci města a ataky potvor (něco mezi blechou a facehuggerem), které vypadnou bestii z „kožichu“. Rok 2015 by měl být svědkem návratu drobečka, nechme se tedy překvapit. Na očekávaný titul hbitě zareagovala také mockbusterová velmoc (mockbuster - laciná kopírka kinotrháků, takzvaných blockbusterů), „legendární“ studio Asylum. Jejich levná verze se zove „Monster“ a v nechtěné parodii občas ukáže chapadla jakási obří chobotnice. Oba filmy se u nás prodávají pod názvem „Monstrum“ a s podobným obalem, tak pozor.

Vlna filmů, které vás vrhnou přímo do děje z pohledu první osoby, zaujala i takového klasika, jakým je George A. Romero. Ten poslal v roce 2007 svoje hrdiny s kamerami na ramenech do pařátů vyhladovělých zombíků (jak taky jinak) a rozšířil tak ve snímku „Diary of the Dead“ („Deník mrtvých“) svůj prohnilý svět o trochu jiný úhel pohledu. Co by za takové svědectví dala televize Nova.

 

diary-of-the-dead-original

 

O jiné téma se o rok později pokusil Christopher Denham. V jeho „Home Movie“ sledujete osudy rodiny luteránského pastora a psychiatričky. Jejich dvěma dětičkám z ničeho nic rupne v bednách a začnou se chovat značně neurvale. Jejich sadistická porucha osobnosti prověří jak oba dospělácké správňáky, tak jejich manželství. Zmást kombinací autentických záznamů, propojených s filmovým přepracováním, se pokusil zajímavý snímek "The Fourth Kind" ("Čtvrtý druh"), v němž Olatunde Osunsanmi s Millou Jovovich převádějí na plátno osudy Abigail Tylerové. Tato psychiatrička zjistila, že jeji traumatizovaní pacienti na Aljašce mají podezřele shodné zážitky a postupně odhaluje, že to, co všechny děsí ve snách, opravdu nebude sova...

 


The Fourth Kind - official trailer

 

V Japonsku pokračoval v pátrání po stopách (h)různých tajuplných záznamů Koji Shiraishi. Po zmíněném démonickém šílenství „Noroi“, které jsme už probrali, navázal ve stejném žánru také filmy „Okaruto“ („Occult“) (ke slovu se dostane pomatený vrah, nějaký ten paranormální jev a dokonce i UFO) a „Shirome“ (šestice děvčat z hudební skupiny natáčí v prastarých ruinách reality show a probudí bubáka, který nemá radost). Navázat kvalitou se mu však už nepodařilo. Nejnovější „Karuto“ z minulého roku pak vyloženě zavání průšvihem.

V roce 2009 si vzalo zmiňované studio Asylum na mušku „paranormální aktivitu“ a stvořili svou „vlastní“ duchařinu, kterou rafinovaně nazvalo „Paranormal Entity“. I když tu měli možnost smazat svou věčnou nevýhodu, tedy nedostatek financí a času, ukázalo se, že kde není talent a šikovná hlava, tam ani duch nezabere. Problémem proti některým dalším taškařicím asylumáků je také fakt, že tohle už není ani nechtěně vtipné. Dost těžko se snáší také narozeninový výlet na chajdu, kde se dějí zlé věci. Tedy „Evil Things“. Nic úžasného vás nečeká ani při „fake snuffové“ nechutnosti „Murder Collection vol.1“. Režisér Fred Vogel je znám díky několika filmům „August Underground“, které byly podobně těžko koukatelné. I když ono. Sto lidí, sto chutí...

 

atrovious102510

 


Chcete další, zaručeně na místě činu zaznamenané, hrůzy? V Austrálii vznikl film „Lake Mungo“. V něm se ztratí malá holčička a později se najde její mrtvé tělo. To však neznamená, že to utopená cácorka na našem světě zabalila nadobro. „Eyes in the Dark“ se snaží (ne zrovna přesvědčivě) vypovědět o existenci jakési stvůry se zářícíma očima. Titulem „Atrocious“ se znovu ozvalo Španělsko, avšak seskládané materiály, které natočila rodina Quintanillů, než byla nalezena ve svém domě vyvražděna, příliš nazaujaly. Následně se několikrát zmiňované studio Asylum vrhlo na proslulého masového vraha (nebo spíš na jeho ducha) ve filmu „8213 Gacy House“. Asi si domyslíte, jak to mohlo dopadnout.

Podstatně působivěji se pustil Chris Peckover do bádání v materiálech, které natočila skupinka studentů pro svůj dokument o ilegálních mexických přistěhovalcích ve Spojených státech. Ti vyhledali převaděče a prošli s ním tunelem, kterým se běžně pašují drogy. Následně však došlo ke konfrontaci s jakousi nacionalistickou formou sekty, která nemilosrdně potírá mexické přeběhlíky. Studentíci nadále natáčeli a ochránci bílých amerických hranic jim názorně vysvětlili, oč tu běží. Z jejich záznamů vznikl film "Undocumented".

 


Undocumented - official trailer

 

To už dávno běží rok 2010 a další hromady zachycených obskurností na domácích kamerách se dostávají k široké veřejnosti. V Louisianě jistý falešný exorcista zjišťuje, že není radno dělat si z Pekla šprťouchlata a mastit si na jeho úkor kapsu. V Norsku zase neušli všetečné kameře trollové a ukázalo se, že to nejsou žádní hodní skřítkové. A to není zdaleka vše. O těchto případech a o tom, co se kde šustlo a zachytilo do těchto dní, si povíme v třetím a posledním pokračování.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Věta: "A co se stane, když je v Evropě nebo Asii nějaký film úspěšný? Přijdou amíci a zmrví ho." je naprosto přesná (i když ji kapánek vytrhávám z kontextu ;-) )<br /><br />Jinak z téhle smrště jsem viděla jen první Rec (nuda) a Trollhunter (ten pobavil...:)
Amíci tak nějak obecně umějí všechno nejlíp:)) Jinak já mám oba první díly Rec strašně rád tyo...ale šest set šedesát šest lidí šest set šedesát šest chutí, to je jasný:) Trolové jsou vtipní:)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.