Vánoční horory místo pohádek?

hororyvanoceK vánocům patří mimo stromu, koled, cukroví a kapra taky televize. Respektive pohádky. Pokud vás však už otravují všechny pyšné princezny (i ty se zlatou hvězdou na čele) a i tak hodláte nasávat kouzlo vánoc, mám tu několik tipů.







 

A protože není nač čekat, směle do toho!

 

 


Silent Night, Bloody Night (1972) - trailer

 

Film „Silent Night, Bloody Night“ u nás před časem vyšel v sérii firmy Řitka video pod názvem „Tichá noc, krvavá noc“. V roce 1972 režisér Theodore Geshuny tak nějak po svém natočil film, který má velmi specifickou atmosféru. Santy se v něm sice nedočkáte, ale zato si spolu s hrdiny užijete tísnivou náladu vánočního času novoanglického městečka terorizovaného vrahem. Vše umocňuje jednoduchý, ale o to působivější soundtrack. Dnes z filmu dozajista nepadnete na zadek, leč za podívání stojí i přes poněkud těžkopádnější herecké výkony. V roce 2013 vznikl v Británii stejnojmenný film s podtitulem "The Homecoming". Jedná se o nezávislé a naturalistické dílo, které rozhodně nemá poetiku toho původního.

 


Black Christmas (1974) - trailer

 

O dva roky později spatřil televize světa pod taktovkou Boba Clarka kanadský horor „Black Christmas“. V této klasice se již Santy dočkáme. Vánoce se rozhodla skupina dívek strávit na koleji a jejich počty začínají časem řídnout. I tady máme milého maniaka (přítel na telefonu), který hodlá zabíjet o svátcích místo kaprů lidi. Film se v roce 2006 dočkal i remaku. Podepsal se pod něj Glen Morgan (první a třetí Nezvratný osud) a udělal jej dle očekávání akčnější a krvavější. Na atmosféře logicky poněkud strádá, ale pokud někdo nemá rád starší filmy a naopak rád sleduje kydlení pěkných kočiček, potom je novější film lepší volbou.

 


Christmas Evil - trailer

 

Také „Vánoční zlo“ se u nás ve zmiňované Řitkasérii ukázalo v novinových stáncích a dodnes mám v živé paměti trafikantův výraz, když jsem si ho koupil a druhý den jsem běžel pro další dvě dvd kamarádům, kterým tento skvost ušel. Věta „ještě dvě ty Vánoční zla bych prosil“ mu očividně navodila sváteční náladu. Ve snímku „Christmas Evil“ Lewise Jacksona již hraje opravdu hlavní roli vousatý rudokabátník. V jeho kostýmu dovádí po nocích původně ušláplý úředníček a vyřizuje si svoje účty se zavšiveným světem. Tahle taškařice vznikla v roce 1980 a také dnes potěší spíš milovníky starých kousků. Zato zde však dědouch provádí nemravnosti s matinkou malého hrdiny!

 


Don´t Open Till Christmas (1983) - trailer

 

V britské vyvražďovačce "Krvavé vánoce" pro změnu dojde i na samotné Santy. Tento film je vlastně velmi realistický a pochopitelný, neboť vrahem je maniak, který nesnáší Vánoce a tak se v tenhle čas rozhodne zamordovat každého úchyláka navlečeného v červeném kostýmu bodrého starce. Aby nebyla nuda, odstraňuje je různými způsoby. Tenhle film Edmunda Purdoma rozhodně nejvíc doporučuju všem, koho tyhle svátky psychicky ničí a těší se na další, krásný, obyčejný den...

 


Silent Night, Deadly Night (1984) - trailer

 

Ne každý Santa je hodný a houpe děti na kolenou. Ten s nímž se potkal malý Billy Chapman mu před jeho zraky zabil oba rodiče a místo poklidného dospívání tak chlapce uvrhl do spárů traumatizujícího prostředí ne příliš ideálně fungujícího sirotčince. Když o několik let později dostane Billy práci v obchodě, kde je donucen si nenáviděný kostým obléci, rupne mu dle očekávání v kouli a raději se dá na řezničinu. Minimálně bobová scéna stojí rozhodně za to. V roce 1987 vznikl jakýsi sequel, jenž už spíš vaří z vody a prvního dílu. Ještě hůř je na tom trojka "Better Watch Out!" z roku 1989. Přenášení mozku vraha do jiné hlavy je divočina i na vánoční večírek.

Zajímavostí čtvrtého filmu "Initiation" je, že se k režisérské taktovce postavil Brian Yuzna. Zatím poslední zásek v téhle sérii (která tak docela nefunguje jako série) je snímek "The Toy Maker" z roku 1992, kde si mordy berou na svá plastová bedra pro změnu hračky, které si svou roli vánočních dárků užívají poněkud netradičním způsobem.

 


Tales from the Crypt - And All Through the House

 

Svůj vánoční příběh má také legendární série "Příběhy ze záhrobí". Hned druhý díl první série dostal český název "Hoj, ty štědrý večere" a sám Robert Zemeckis si v něm užil sváteční atmosféru jak se patří. Nějakých dvacet minut akce vám uteče jako voda a také vychechtanému Cryptkeeperovi to v santovském vousu nadmíru sluší. Za všechno hovoří hned první replika snímku "merry christmas, you son of a bitch!". Co dostane pán od paní dárkem už si zjistěte sami ve videu.

 


Gremlins 2 - New York, New York

 

Vynechat nemůžu ani Gremliny. Kdo by je neznal? Jsou roztomilí a miloučcí. Dokud je nepolejete vodou, nevystavíte světlu, nebo nenakrmíte po půlnoci, jako se to i přes varování povedlo rodině Billyho Peltzera. Pak se vám můžou vánoce zvrhnout v pořádnou noční můru. První z těchto taškařic vznikla v roce 1984 a druhá o šest let později. Za oběma stojí Joe Dante a hudbu nedělal nikdo menší než Jerry Goldsmith. Jedná se o notoricky známé kusy, a tak si dáme společně se žravými mrňousy jejich klasický "ainkeslbuntes". Na rok 2015 se chystá remake. Bojim, bojim...

 


Jack Frost (1997) - trailer

 

Hororová komedie "Jack Frost" Michaela Cooneyho zase ukazuje, že ani sněhulák nemusí být vždycky dobrák. Zamračený bílý dareba svými rampouchovými tesáky sejme každého, kdo se mu postaví do cesty. Není to samozřejmě náhoda. Pouze se do něj převtělil masový vrah Jack, který byl rozpuštěn kyselinou a na onom světe ho to už zkrátka nebaví.

 


Rare Exports (2010) - trailer

 

Značně přituhuje ve skandinávském filmu "Rare Exports". Tady vám seveřani vysvětlí, jak to s tím Santa Clausem ve skutečnosti je. Po té, co jej lehkomyslní američtí vědci vyzdvihnou z jeho ledového vězení, musí se místní vypořádat s nebezpečím, které neslibuje jen samotná obří hrozba (s obříma rohama!), ale také jeho elfí poskokové. Místy se jedná o pořádně drsnou řezničinu, jindy se zase budete muset chtě nechtě smát epičnosti celého příběhu. Filmu předcházela dvojice kraťasů a na ten druhý "Rare Exports Inc.: The Official Safety Instructions" se můžete mrknout pod těmito řádky. Najdete zde užitečné rady pro následující dny. Pozor na Santu!

 


Rare Exports Inc.: The Official Safety Instructions

 

Posledním filmem se Santou o kterém se dnes zmíním je rok staré dílo Stevena C. Millera "Silent Night". V moderním hávu se zde opět v rudém rouchu prohání maniak, kterému se zdá, že je na světě příliš moc lidu. Film neurazí, ale jedná se o poměrně průměrné dílo.

Rozloučím se tedy nakonec raději něčím úplně jiným. Než zasednete ke kaprovi a odjedete na photovost, dejte si rozhodně ještě tuhle!!! Tromácký "Kanibal! Muzikál" není klasickým vánočním filmem, leč náladu vám v tyto dny rozhodně nepokazí. Ba právě naopak. Bodejť, když se jedná o dítko Treye Parkera a Matta Stonea, kteří následně dali světu "South Park".

Zavraždění a snědení svých společníků – taková jsou obvinění proti Alferdu Packerovi, sympatickém průvodci skupinky zlatokopů. Jaký je ale jeho opravdový příběh? Proč například více než ženy miluje svého koně? A proč indiáni vypadají jako Japonci?
Na tyto otázky vám odpoví tento roztomilý muzikál a pro nás je v tuto chvíli zásadní hlavně píseň, která musí zvednout náladu jakéhokoliv vánočního depresivce! Tákže...pojďme si postavit sněhuláka!!! Raději píseň nezpívejte dvakrát, není to zdravé, jak ostatně uvidíte v klipu...

 


Let´s Build a Snowman! (Cannibal: The Musical)

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.