Éterická Eivør se na nové desce vrací na rodné Faerské ostrovy

Putování po světě zavedlo výraznou zpěvačku do temného rodného kouta.

Faerské ostrovy jsou místem, na kterém žije pouze 50 tisíc obyvatel. A přesto dokázaly do světa v posledních letech vyslat výrazné hudební talenty. Vzpomenout můžeme na Januse Rasmussena, polovinu i v Česku oblíbeného elektronického dua Kiasmos. Dnes se ale budeem bavit o zpěvačce Eivør Pálsdóttir, která funguje na hudební scéně už více než čtvrtstoletí.

Během let získala ostruhy i ocenění na Islandu, ve Spojených státech nebo v Dánsku. Se svým partnerem, skladatelem Tróndurem Bogasonem, se etablovala jako výrazná skladatelka filmové hudby.

V letošním roce  Eivør učinila výrazný úkrok stranou. Opustila primarně akustické území, na kterém se delší dobu pohybovala, spojila se s metalovým labelem Season Of Mist a spolu s manželem stvořila na odlehlém místě domácích Faerských ostrovů temně popově elektronickou desku "Enn".

Její jedenácté album je jejím návratem k severské muzice, na které vyrůstala. Bylo téměř komplet nazpíváno ve faerštině a hudebně se přiblížilo takovým personám, jakými jsou Aurora, ale i Myrkur nebo nedávno zde vzpomínaná Kati Rán. To znamená umělkyním, které se nevzdávají domácích kořenů, popu, ale i silně melancholického, nordického pnutí.

Album vyšlo už 14. června 2024 a k dispozici je níže na Bandcampu v digitální podobě, na CD i na vinylu. 

 

Eivør - Jarðartrá/Dust To Dust

 

mohlo by vás také zajímat