Recenze Ost+Front – Bitte Schlag Mich

ostfront_bitteschlagmich_sI když němečtí řezníci vzbuzují svými klipy (a vlastně už samotným názvem) kontroverzní reakce na radnicích některých domácích měst, nemělo by se zapomínat na to hlavní – hudbu. Proto se martti podíval na nové EPčko, jehož recenzi si můžete přečíst právě tady.

 

 

 

 

 

Ost+Front – Bitte Schlag Mich
Vydal: Out of Line

Z nějakýho mně ne úplně jasnýho důvodu mě zajímají především nový kapely, nejlíp tak vydávající svý teprv první album nebo EP. Asi je to proto, že scénu (a kapely, o kterých se píše např. tady na sanctuary.cz) nesleduju zase tak dlouho, a proto old-schoolový záležitosti raději přenechávám těm pravým old-school fans :). Jednou takovou zbrusu novou, neokoukanou kapelou, jsou i berlínští Ost+Front, kteří 27. září vydali (po debutovém albu"
Ave Maria") EP "Bitte Schlag Mich". Nehledě na to, že pořadí bývá většinou opačný, jde se recenzovat.

Titulní píseň tohoto EPčka (a důvod, proč tohle celý vlastně vzniklo) je dost slabá. Ta tam je údernost kapely, zůstal jen provokativní text o domácím násilí, zajímavé pojetí černého humoru na berlínský způsob – to je ale asi tak vše. Chybí řezání kytar, chybí údery do kopáku i basy, i ten vokál je takový ne moc hluboký. Suma sumárum zklamání. 

Zato dvojka – cover Falcovy
Out of the Dark – je brilantní. Bicí v refénu jedou, zkreslený a znásobený vokál při dozpěvu je povedenou inovací, stejně jako zrychlení slok podpořené hutnými kytarovými riffy. Jen ten ženský zadní vokál je trochu rušivý – ale bez toho se dnes kapely už skoro neobejdou, škoda.

Trojkou je
Bitte Schlag Mich od „středověkých“ Saltatio Mortis. Baladická úprava titulní věci je však podle mě parodií parodie. Představa, že takhle pojatá píseň je o domácím násilí, mi přijde dost podivná už jen proto, že song od SM (hehe) zní hlavně jako věc pro zamilované. Tento dojem se v závěru snaží narušit zvuk polního bubínku, jako ho slýchávali jinochové při verbování na frontu za Marie Terezie, ale na to už je příliš pozdě.

Silikon
– ještě že je tu ten (ta) Silikon. Od začátku do konce jasná hitovka, která musí hudebně i textově oslovit každého. Jaká škoda, že kapela takových písní neudělala víc a že se takřka celé EP točí kolem jedné ne moc povedené záležitosti.

 


Ost+Front – Silikon 

A teď trochu přitvrdíme – je tu cover pro změnu od Lord of the Lost. Čili konečně pořádné bicí, řízné kytary, refrén je ale v poměru ke slokám řezaný až moc vzhledem k tomu, že originál je pojat celý v podstatě stejně (měkce). Intermezzo nabízí zajímavé klávesy a sborové vokály, na jejichž konci si to svoje zařve i Chris „the Lord“ Harms.

Orchestrální verze
Denkelied? To jsem myslel, že je vtip, ale není. Podle mě je tahle (jinak super) věc v originále orchestrální až dost a úprava v tomhle ohledu mi přijde absolutně zbytečná. V podstatě oholili všechny aranže a nechali nástroje a vokály čistě, jak jsou, přičemž nástroje a sbory sem tam ještě zesílili. Toť vše.

A jsou před námi poslední tři verze
Bitte Schlag Mich. Tu první má na svědomí berlínský electro-popový projekt Okusa. Cover je to rozhodně zajímavý, ambientní úprava tomuto songu evidentně svědčí, jen dost monotónní, což však vzhledem k originálu lze odstranit jen těžko. To Rabia Sorda toho ze své osobitosti do kousku od Ost+Front moc nedala. Pánové tam šoupnuli pár samplů, výraznější basy, song celkově zrychlili, ale i tak tomu dost chybí – zajímavá pasáž okořeněná skřípáním a škrábáním nastává opět až kolem intermezza – a opět pozdě. Poslední věcí je cover od new-wave pionýrů Pankow. Na začátku to sice působí dost těžkopádně, pak se ale skladba mírně rozjede a pod vespod rezonující basy působí opravdu svěže – Hermannovy vokály tak na konci alba přece jen našly ten správný instrumentální podklad.

Ano, uhodli jste. Po našlapaným debutu v podobě "
Ave Maria" jsem toho od "Bitte Schlag Mich" čekal rozhodně víc a až na pár kousků, jako je např. skvělý cover zaprášeného Falcova megahitu nebo vyložené hitovky Silikon, jsem se toho nedočkal. Nezbývá tak než doufat, že na nadcházející „regulérní“ desce Olympia bude coverů od jiných kapel co nejméně – nejlíp žádná.

Hodnocení 50 %

 

OST+Front

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.