První trailer a lineup sedmnáctého Prague Gothic Treffen je venku!

(EN avaliable) V pátek 26. a sobotu 27. srpna se do Prahy opět vrátí největší gotické setkání ve střední Evropě. Představí 11 kapel (včetně pilířů scény Christian Death a The Frozen Autumn či současných kultů Kælan Mikla nebo Minuit Machine), DJe i tradiční gothic piknik.

For English click here.

Kdo by si před sedmnácti lety pomyslel, že Prague Gothic Treffen jednou vyroste v největší akci svého druhu ve střední Evropě. Že bude hostit kapely, které jsme tehdy na akci pro pár gotických nadšenců s nábožnou úctou pouštěli z Winampu. Ale stalo. PGT dokonce začalo lákat tolik lidí z domova i zahraničí, že se po letech přesouvá z klubu Futurum do většího.

V prostorách dvou propojených klubů Fuchs 2 a Bike Jesus nás tak opět čekají dvě souběžně hrající stage, pokrývající žánrově vše od tradiční gotiky až po nejžhavější trendy temné scény. Na co se těšit?

Nejznámějším jménem letošního PGT jsou Christian Death, jejichž logo dodnes zdobí křiváky gotiků a fanoušků temné hudby obecně. A právem. Věrozvěsti deathrocku definovali začátkem 80. let hranice žánru na ikonických deskách "Only Theatre of Pain" a "Catastrophe Ballet" a stali se jedním z nejzásadnějších hudebních pilířů celé gotické scény. V tom pokračovali i poté, co Rozz Williams opustil tento svět a otěže kapely převzal Valor Kand, pod jehož vedením vznikla řada alb, která v gotických přehrávačích rotují dodnes. Do Prahy se vrátí po šesti letech od vynikajícího koncertu na Chmelnici.

Čím jsou Christian Death pro deathrock, tím jsou italští The Frozen Autumn pro dark wave. Původně sólový projekt Diega Merletta byl od svých počátků roku 1993 inspirován evropskou cold wave vlnou a kapelami ikonického labelu 4AD. Dvojice navíc vystupuje jen velmi zřídka a jejich koncert na Prague Gothic Treffen bude zároveň jejich českou premiérou. Můžete snad takovou událost vynechat?

The Frozen Autumn

Současnou podobu scény bude reprezentovat islandské ženské trio Kælan Mikla, které si za osm let existence dokázalo podmanit významnou část temné komunity naší planety. Jejich tvorbou prostupuje jedinečná a těžko definovatelná severská atmosféra, kterou umocňují abstraktní texty v islandštině. Na pětici alb můžeme vystopovat prvky postpunku, synthpunku, cold wave, ethereal až po darkwave. Oblíbenkyně Roberta Smitha z The Cure a ceněná perla labelu Artoffact Records vydala své páté řadové album "Undir Köldum Norðurljósum", které sklízí nadšené kritiky. A my jsme rádi, že kapela přijede svou novou desku představit návštěvníkům Prague Gothic Treffen.

Čtveřici hlavních jmen letošního lineupu uzavírá francouzská dvojice Minut Machine. Kombinace chladné, temné, ale přesto hybné elektroniky Hélène De Thoury a hypnotického vokálu Amandine Stioui vynesla dámám post jednoho z čelních představitelů současné temné elektroniky. Koncertní sílu Minuit Machine ostatně potvrzuje i jejich aktuální živé album "Sainte Rave", které jsme právem označili za jednu z nejlepších nahrávek loňského roku. Jejich vystoupení předem pasujeme na jeden ze zlatých hřebů nadcházejícího PGT.

Stranou ale nezůstane ani pořádná elektronická rychta – a jak jinak než ze Švédska. Tajemnému tělesu Wulfband se podařilo zbořit zažité pořádky na EBM scéně a pobláznit půl kontinentu svými neuvěřitelně energickými koncerty. Máme radost, že kapela přijede premiérově rozhoblovat Prahu právě na PGT. Další českou premiérou bude i vystoupení německých gothrockerů Wisborg, kteří svůj současný goth-friendly zvuk obohacují o prvky darkwave, punku nebo hard rocku. Naopak slovenskou stálici The Last Days Of Jesus příliš představovat nemusíme. Deathrocková energie a nakažlivá koncertní živelnost patří už téměř tři desítky let k hlavním poznávacím prvkům této kapely, kterou můžeme bez zaváhání označit za jednu z nejoriginálnějších formací bývalého Československa. Ne nadarmo pánové koncertovali napříč celým světem a představili se po boku největších hvězd scény.

Prague Gothic Treffen 2022 trailer
 

Polskou subkulturu bude v letošním roce na PGT reprezentovat temně elektronická trojice Her Own World, která si za krátkou dobu existence vybudovala na domácí dark scéně silnou pozici. Kapela přijede do Česka představit své aktuální EP "This Fire". Suverénně nejdelší cestu do Prahy má ale z Ekvádoru pocházející smečka Naturata Brutalismus, mísící ve své tvorbě chladnou atmosféru coldwave s deathrockovými kytarami a působivou deklamací v mateřštině. Kapela z exotických krajů zcela určitě zaujme návštěvníky PGT svým nespoutaným a energickým vystoupením. Coldwave, postpunk a rozevlátost new wave je domácím teritoriem mnichovské trojice Paar. Dominantní basu, masivní zvukové stěny i propracované kytarové riffy doplňuje exotický vokál zpěvačky Ly, který dokáže dreampopově hladit i nemilosrdně diktovat. Stejně jako u dvou předchozích spolků půjde o jejich premiérové vystoupení v České republice.

A co domácí scéna? Tu bude zastupovat česká elektronická senzace Isiolia, kterou jste mohli zaregistrovat na obou dílech naší kompilace “Dark Tunes“. Půvabná autorka repertoáru Julie navíc v loňském roce ohromila svou vyzrálou albovou prvotinou "I Saw It Coming", která sklidila příznivé kritiky u posluchačů i publicistů po Evropě. Intimní a přemýšlivá elektronika Isiolie bude pro řadu přítomných melancholiků určitě trefou do černého.

Goth picnic

Po živé hudbě na obou stagích se o výživnou afterparty tradičně postarají zahraniční i čeští DJs, kteří budou žánrově zastupovat všechno od klasického goth/death rocku přes dark/new wave a postpunk až k nejrůznějším podobám temné elektroniky. Nedílnou součástí a milou tradicí PGT je i tradiční sobotní odpolední gothic picnic – ideální příležitost potkat se a poklábosit v klidu s ostatními návštěvníky akce ze všech koutů Evropy a naladit se na večerní klubový rej.

I sedmnácté PGT tedy jasně ukazuje, že gotická scéna není jen uctíváním legend "zlatých časů" osmdesátých let, ale že je to scéna zatraceně živá, progresivní a současná. O tom se ostatně můžete přesvědčit poslední srpnový víkend i vy. A k tomu zažít neopakovatelnou atmosféru pospolitosti temné subkultury, která dělá z Prague Gothic Treffen to, čím je – nejvyhledávanějším gotickým setkáním ve střední Evropě.

XVII. PRAGUE GOTHIC TREFFEN 
26. - 27. srpna 2022, kluby Fuchs2 a Bike Jesus, Praha 7 - Štvanice
live: Kælan Mikla (ISL), Christian Death (USA), The Frozen Autumn (IT), Minuit Machine (FR), Wulfband (SE), The Last Days Of Jesus (SK), Wisborg (DE), Her Own World (PL), Naturata Brutalismus (EC/DE), Paar (DE), Isiolia (CZ)
Vstup: 690 Kč + poplatky (GoOut.cz) / 790 Kč (na místě)

Prague Gothic Treffen

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.