Humor v gotických videích aneb gotici v teletníku nebo industrialisté s motyčkami

O tom, že gotická scéna má smysl pro humor a dokáže si udělat legraci i sama ze sebe, nás ubezpečuje nejlépe pravidelný Silvestrovský souhrn vtípků a legrácek, které se točí okolo naší subkultury. Přesto natočit ryze vtipné žánrové video není zas tak obvyklá a nutno přiznat ani jednoduchá záležitost. Rádi bychom v následujícím článku vypíchli deset pokusů, které dospěly ke zdárnému konci.

Alter der Ruine - Relax and Ride It

Začneme s tvrdě elektronickými Američany Alter Der Ruine z Arizony. Ti v roce 2008 vydali své třetí album "Giants From Far Away" a náhle se o jejich tvorbě začalo mluvit široko daleko. Na pozitivní jedoucí vlně natočila tehdy čtveřice video k singlu Relax And Ride It, ve kterém se snažila demonstrovat, jakou sílu mají beaty kvarteta, a jak rychle se poslechová párty může proměnit v pařbu století.

 

Front 242 - Tragedy For You

EBM klasici Front 242 na scénu přivedli nesmlouvavou military image. Jejich klipy i koncertní prezentace byla prosta jakéhokoliv humorného náznaku, o to větší bylo překvapení, když v roce 1990 čtveřice představila před vydáním desky "Tyranny >For You<" první singl Tragedy >For You<, který doprovodil videoklip, který military image Belgičanů představil v „rodinné podobě“. Prezentuje tvrďáka Richarda 23 na nákupním výletu s partnerkou/manželkou. A je poznat, že Richard by se radši proháněl v gazíku uprostřed válečné vřavy, než táhl nákupní vozík plný ovoce a zeleniny.

 

Spray - Chump (For My Love)

Do třetice elektronika. Tentokrát v přístupnější, synthpopové podobě britské dvojice Spray. Britští fanoušci si ještě pamatují čtveřici Cuban Boys, kteří nonsense hitovkou Cognoscenti Vs. Intelligentsia obsadili v roce 1999 čtvrtou singlovou příčku britské hitparády a jejich "křeččí tanec" propagovali i v rámci populárního televizního pořadu Top Of The Pops.  Polovina těchto hitmakerů vede projekt Spray a ani po letech je humor neopustil. Dvojka pod heslem „Kde logika končí, Stray pokračují!“ vypravila do světa v loňském roce singl Chump (For My Love), který doplnila o jednoduchý videoklip se spoustou „zajímavých informací ve vyskakujících boxících“.

 

Mindles Self Indulgence - Shut Me Up

Pamatujete Jimmyho Urinea a jeho švihlou electro punkovou sebranku Mindles Self Indulgence? „Nejednou mi přišel na mysl příměr chovance psychiatrické kliniky cloumaného drogovým deliriem“, popisoval chování zpěváka v rámci pražského koncertu v roce 2007 kolega Ezechiel. K tomu připočtěme posedlost osmibitovými počítačovými hrami nebo ve vedlejšáku The Left Rights fekálním humorem.  V singlu Shut Me Up svérázným a často nekorektním způsobem kapela představuje frustrace prodavače v supermarketu.  Speciálně upozorňujeme na kouzelnou konverzaci prodavače s japonským zákazníkem.

 

Pokémon Reaktor – War

Co čekat od projektu, který sice hraje EBM, ale do svého názvu si dá pokémona? Kdo kdy potkal pošuka, který si říká Schmu Van Der Kröt, se ale ničemu nediví. Ostatně hodně švihlou show kapely jsme si mohli vychutnat před šesti roky i v Praze v Divadle Archa před vystoupením Front 242. V době vydání své debutové desky "Strahlsund" kapela vyřešila nedostatek peněz na nákladný videoklip sázkou na nepokrytě low-cost variantu, které ale vyvážila vtipným řešením. Viz. videoklip ke skladbě War, kdy vážné téma prezentuje trojice s absolutním zápalem v obyčejném pokoji s klávesákem namaskovaným někde mezi mimozemšťanem a vodníkem. Za pozornost stojí i podobně laděné klipy k singlům Anal Way 2 Life (ZDE) a Steam Pressure Drill & Kick It (ZDE)

 

Einstürzende Neubauten – Blume

Úplně jiným druhem humoru se prezentovali slavní industrialisté Einstürzende Neubauten ve videoklipu ke skladbě Blume, kterou v roce 1993 umístili na album "Tabula Rasa". Ironie, podvratné, s vážnou tváří smysl pro dada, a v pozadí vyznání Luigi Russolovi jako zakladateli noise music, kdy členové kapely smrtelně vážným způsobem ovládají ve fracích jeho hlukové nástroje intonarumori. V souvislosti s Einstürzende Neubauten musíme zmínit i výborné reklamy Hornbach připravené s Blixou Bargeldem (ZDE).

 

The Devil & The Universe - Danaus Plexippus

Vedlejší projekt Ashleyho Dayoura z Whispers In The Shadow nepředstavuje pouze jinou hudební tvář přičinlivého rakouského gotika. Trojice The Devil & The Universe také, na rozdíl od své hlavní kapely, do své goatwave hudby zanáší nečekané množství humoru. Krystalicky se podvratný humor odráží v klipu ke skladbě Danaus Plexippus, kterou najdete na debutu ":Imprint Daath:". Kozlí postavičky se zde věnují jistým magickým úkonům a přitom s velkou chutí nadbíhají neznámé dívce, která se jim líbí.

 

Vendemmian - Starter for Ten

Asi největšími vtipálky v rámci tradiční gothic rockové scény byla anglická dvojice Vendemmian. Už svým heslem „drunk, stupid & goth“, kterým se alespoň na turné poctivě řídila, jasně naznačovala, že smrtelně vážná poloha jiných gotických souputníků jim není vlastní. Osobně musíme říct, že tak příjemné muzikanty, jakými Dave s Markem byli, jsme za více než dekádu pořádání hudebních akcí všeho druhu, mnoho nepotkali. To, že se protřelí muzikanti neberou tak vážně, dokládá i videoklip ke skladbě  Starter for Ten, ve kterém dojde na hraní v teletníku, na trampolíně nebo na jízdu na traktoru.

 

The Gothsicles - Ultrasweaty

Pokud má Jimmy Urine nějakého následovníka, pak je to Brian Graupner, který vede projekt The Gothsicles. Podobně mutující hlas, podobná vášeň pro osmibitovou estetiku a počítačové hry. Brian k nim pak přidává i podobně švihlou prezentaci, jako například novou desku "Animal Songs" věnovanou jeho oblíbeným zvířátkům. Ani v klipech se Brian nedrží zkrátka, což nejlépe dokumentuje vizuální doprovod skladby Ultrasweaty s Minecraft brejličkami a debilní, z krabice vyrobenou robotí hlavou.

 

Wulfband – Aggressivität

Začali jsme ostřejší elektronikou a podobně laděnou skladbou i skončíme. Jak lze z lyric videa udělat zážitek jasně naznačili švédští Wulfband, kteří v koláži ke skladbě Aggressivität konají něco mezi obděláváním zahrádky a bubnováním a hrdě se hlásí ke své verzi skandinávské němčiny. Jak kdosi poznamenal pod videem „příšerná němčina, hrozná výslovnost ... ale, to je ÚŽASNÝ EBM-PUNK!“

 

Určitě jsme zapomněli na další vtipné klipy z gotické scény. Napište nám vaše tipy do komentáře pod článkem nebo na sociálních sítích! Děkujeme!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

V souvislosti s videem Front 242 - Tragedy For You mi přijde jako poměrně relevantní informace, že ho režíroval Anton Corbijn...
Děkujeme za informace!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.