Zářijové strašání

Kdyby to mělo s horory v kinech pokračovat tak, jak tomu bylo posledních pár měsíců, mohli bysme to tu rovnou zavřít.

Je to bída vážení. I tentokrát se do sálů dostala spousta blbostí, ale čistokrevný horor ani jediný. Alespoň trochu radosti všem fandům legendárního "Stopaře" s Rutgerem Hauerem v hlavní roli snad udělá Russell Crowe coby "Vyšinutý" ve filmu Derricka Borteho. Jestlipak víte, jak se zdvořile troubí?

"Tento aktuální psychologický thriller zkoumá křehkou rovnováhu současné společnosti a dovádí agresi za volantem, se kterou jsme se už všichni setkali, k naprosto nepředvídatelnému a děsivému vyústění. Rachel (Caren Pistorius) jede pozdě do práce a na semaforu se dostane do ostré hádky s jiným řidičem (Russell Crowe), který má ze svého dosavadního života pocit bezmoci a připadá si všemi přehlížený. Rachel a všichni, které má ráda, se brzy stanou terčem muže, který si umane, že na tomto světě po sobě zanechá ještě poslední stopu tím, že Rachel udělí řadu vražedných lekcí. Následuje nebezpečná hra kočky s myší, která dokazuje, že si nikdy nemůžete být jisti, že ve vaší blízkosti není někdo na samé hranici vyšinutí..."

 


Vyšinutý - trailer

 

Alespoň chabou náplastí může být zajímavý projekt společnosti Cinergy, která 10. září promítne v pražském kině Bio Oko legendární horor Daria Argenta "Suspiria" v obnovené 4K verzi, kterou film oslavil svoje čtyřicáté narozeniny. Během promítání bude do děje vstupovat britský filmový kritik Neil Young, který jej analyticky rozebere a vypíchne zajímavé souvislosti. To celé pouze v angličtině bez překladu.

"Baletní akademie bývají povětšinou klidná, světlem prosluněná, místa. Vedle nich existují i školy zalité měsícem. Suzy Bannion, mladá talentovaná Američanka, do jedné takové zrovna přijíždí. Suspiria je první díl z kultovní trilogie „Tři Matky“ (následovalo Inferno a Armáda démonů: Matka slz), příběhu o temných silách, které se na Zemi snaží nastolit nelítostnou zkázu. Každý z filmů se zaobírá jednou z triumvirátu „Matek“, čarodějek nesmírné moci. Dráždivá hudba italského uskupení Goblin, křiklavé barvy a poetické kontrasty, operní výprava, halucinace. To jsou metody, kterými dosahuje „básník filmového sadismu“ Argento výlučné atmosféry."


 


Suspiria - trailer


Kdo hledá - najde. Tohle úsloví může alespoň částečně platit pro pražské publikum a pro fandy z přilehlých oblastí. Ti si totiž mohou 17. září užít také klasiku "Mrtvá zóna", kterou promítá kino Aero.

"David Cronenberg, Stephen King a Christopher Walken – už jen tento výčet jmen nese obrovské přísliby. Filmová adaptace stejnojmenného Kingova románu díky Cronenbergově režii přináší pozvolna gradující propad do paranoie a děsu morální zodpovědnosti, které prožívá maloměstský učitel Johnny Smith, jenž po autonehodě a následném komatu získá nadpřirozenou schopnost vidět budoucnost lidí, kterých se dotkne.

Dar, jenž pomáhá zachránit životy a z mladého muže udělá hrdinu i senzaci proti jeho vůli, se stává prokletím, když potřese rukou populistickému politikovi Gregu Stillsonovi a zahlédne děsivou vizi budoucnosti Spojených států. Kingova kniha i její adaptace získaly v posledních letech mrazivou aktuálnost, když kandidatura Donalda Trumpa vykazovala povážlivé paralely s figurou Stillsona. Kdy jindy se nechat pohltit Cronenbergovou zneklidňující vizí a vychutnat si jednoho z nejlepších herců amerického filmu v jedné z mála jeho kladných rolí, než u příležitosti nadcházejících amerických prezidentských voleb?"


 


Mrtvá zóna - trailer


Pamatujete zletou éru videokazet a nenapodobytelný a roztomilý bizár, který skýtal filmům rychlodabing? Na dobu, kdy u nás byl "Evil Dead" znám jako "Lesní duch"? I kdybyste tuhle dobu sami nepamatovali a jen máte rádi filmy, určitě si posviťte na dokument "Králové videa". Bude stát za to.

"Z dílny produkčních společností Artactive production a Blackout production přichází dokument, který vás jako pomyslný DeLorean vezme zpět do časů, kdy našim videím vládly rychlodabingy, filmy se nakupovaly na černých burzách a hromadně se pořádaly domácí videoprojekce. Pojďte se podívat, jak na svoji dobu vzpomínají tehdejší piráti, dabéři, distributoři a vůbec všichni ti, díky kterým jsme měli čím naše videa krmit."


 


Králové videa - trailer


Knižní trh je naštěstí živější a startujeme hned tou nejtěžší váhou. Tentokrát Dobrovský neprováří stará známá díla Stephena Kinga, ale rovnou tasí mistrovu novinku "Ústav". Pokud máte problém s malými uzavřenými prostorami, nebude to pro vás nejspíš nic příjemného.

"Uprostřed noci, v domě na klidné ulici v příměstské Minneapolis, vetřelci tiše zavraždí rodiče Luka Ellise a naloží ho do černého SUV. Operace netrvá ani dvě minuty. Luke se probudí v Ústavu, v místnosti, která vypadá stejně jako jeho pokoj – kromě okna… Psychicky děsivý stejně jako Žhářka a s úžasnou dětskou imaginací kultovního To je Ústav dramatickým příběhem o dobru a zlu ve světě, kde hodní kluci vždy nevyhrají."

 


Pozadu tentorkát nezústává ani Kingův synátor Joe Hill. Ten sice nemá v rukávu nový román, ale "Na plný plyn" přijíždí s novou sbírkou povídek, která také vychází u Dobrovských.

"V této mistrovské sbírce třinácti krátkých napínavých povídek Joe Hill rozebírá tematiku nikdy nekončících bojů, které musí lidé svádět. Součástí knihy je i povídka „Ve vysoké trávě“, jedna ze dvou povídek, napsanýchc společně se Stephenem Kingem, která se stala základem pro děsivý celovečerní film natočený pro Netflix."


 


Dalšího kousku se dočkají taky obdivovatelé duchařin Darcy Coates, která si, jak se zdá, u nás jistou základnu fanoušků našla. Její nejnovější dílo, které vydalo nakladatelství Fobos, se jmenuje "Duchové rodiny Folcroftů".

"Když jejich matka po havárii skončí v nemocnici v kómatu, Tara s bratrem Kylem jdou bydlet k prarodičům, které nikdy předtím neviděli. May a Peter Folcroftovi se zpočátku zdají být vřelí a okouzlující a jejich velký dům, schovaný v horách na kraji lesa, působí idylicky. Do té doby, než se začnou dít divné věci.

Poté, co bouřka přeruší telefonní vedení, se i May začne chovat podezřele. Tara s Kylem se snaží předstírat, že se svými prarodiči tvoří spokojenou rodinku, ale zdánlivě prázdný deník spolu s jednou ze zamčených místností odhalí stopy vedoucí k pátrání po neodpustitelných lžích a tajemstvích, které se k příběhu rodiny Folcroftových vážou. A duchové začínají být neklidní..."


 


Bylo by hříchem nechat bez povšimnutí povídkovou sbírku Harlana Ellisona, kterou vydává taktéž aktivní Fobos. Pokud vám nepřekáží sci-fi kulisy, neměla by vás kniha "Nemám ústa a musím křičet" zklamat.

"Těchto sedm příběhů, které dnes patří do zlatého fondu literatury science fiction. V titulní povídce, za niž autor v roce 1968 získal cenu Hugo, se pětice lidí ocitá v obřích útrobách počítače, který se po nabytí vlastní inteligence rozhodl obrátit proti svým stvořitelům a nic jim nedarovat. V dalších vyprávěních se dostaneme na jiné planety, do prapodivného vesmírného cirkusu, nebo naopak do komorního prostředí městského bytu, v němž se usadila zvláštní, nepochopitelná bytost, která nějak souvisí s neutěšeným psychickým stavem hlavního hrdiny.

V závěrečné povídce autor opět nastoluje téma člověk versus stroj, tentokrát při střetu hazardního hráče s nevyzpytatelným hracím automatem v jednom lasvegaském kasinu. Všechny povídky jsou doplněny čtivými a leckdy i břitkými komentáři, v nichž Ellison popisuje okolnosti jejich vzniku, nechává nahlédnout do svého soukromí a přibližuje, co mu jako autorovi nejvíc leží na srdci."


 


Jedeme dál. Jedním kouskem přispělo do masomlýna taky nakladatelství Kalibr, které vydává román Stephena Chboskyho "Imaginární přítel". Ne vždycky, když se člověku podaří prchnout před nebezpečím, znamená, že má na věky klid.

"Napínavý hororový příběh od autora bestselleru Ten, kdo stojí v koutě. Kate Reesovou život naučil, že násilníkovi, co přísahá, jak se polepší, není radno věřit. A tak sebere uprostřed noci svého sedmiletého syna Christophera a společně se vydávají hledat nový život. Cesta je zavede až do malého městečka Mill Grove v Pensylvánii, které je tak odlehlé a zapomenuté, že by je tam nikdy nikdo nehledal. Jenže když necháte jedno nebezpečí za zády, neznamená to, že další na vás už nečeká. A přitom se z počátku zdá, že konečně našli klidné místo k životu.

Jenže pak Christopher zmizí. Šest dlouhých dní po něm není ani stopy. Dokud zničehonic nevyjde z lesa na kraji města. Není zraněný, je na něm ale něco divného. Nevrací se totiž sám. V hlavě slyší hlas, který mu napovídá, co má dělat. Hlas, který pro něj má jasný úkol. Christopher musí do Vánoc v lese postavit stromový domek. Pokud to nedokáže, stane se všem v Mill Grove včetně jeho milované maminky něco nepopsatelně strašného..."

 


Nu a na závěr je tu dobrá zpráva, na světě je další číslo skvělého horrorového časopisu Howard. Stěžejním tématem 36. čísla je rakouský horor. Navíc v něm najdete hromadu recenzí, povídek a profilů. Zdarma jej stahujte ZDE.

Z obsahu: Horror v rakouském filmu, Igor Orozovič, Gustav Meyrink, Dvanáct tváří Eda Geina, Stefan Müller, Osobnosti rakouského horroru, Dominique Swain, Daniel Barták... 


 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.