Zemřel Andy Gill, kytarista a spoluzakladatel legendárních Gang Of Four

Ve věku 64 let opustil tento svět Andy Gill, kytarista Gang Of Four a producent řady významných alb.

Naposledy se Gang Of Four ozvali na sociálních sítích v listopadu na konci jejich světového turné, které zakončila řada vyprodaných koncertů na Novém Zélandu. Teprve včera přibyla další zpráva, kterou jsme ale nechtěli slyšel - Andy Gill, zakladatel kapely v roce 1976, právě zemřel. "Ještě ze svého nemocničního lůžka poslouchal mixy připravovaných písniček na nové album a plánoval další turné," píše se v prohlášení.

Jejich debutové album "Entertainment!" vydané v září 1979 dnes bereme za úhelný kámen post-punku. Čtveřice na něm unikátním způsobem spojila vlivy punku, dubu, funku nebo disca. Za vliv nebo inspiraci ho považují mnozí hudebníci napříč generacemi. Časopis Rolling Stone jej zařadil mezi 500 největších alb všech dob. Do roku 1983, kdy se kapela poprvé rozpadla, vydala ještě další tri desky. Naposled se dala čtveřice dohromady v roce 2014 a úspěšně navázala na formativní roky přelomu 70. a 80. let. Poslední, devátou řadovou desku vydali Gang Of Four vloni na jaře. Pojmenovali jí "Happy Now".

Andy Gill se věnoval také produkci. Pracoval na nahrávkách mnoha věhlasných kapel, včetně The Stranglers, The Futureheads, Michaela Hutchence, Killing Joke, Therapy? nebo The Young Knives. Vytvořil také velké množství hudby pro film nebo reklamní spoty. 

R.I.P.

 

Gang of Four - Damaged Goods ( Live In The Moment, 2016)

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.