Recenze Skemer - Benevolence

Může kytarista metalové kapely se svou holkou nahrát dobré coldwave album? To víte, že může.

Skemer - Benevolence
Vydal: Avant!, (38 min)

Když se do sebe montují metalová a elektronická scéna, častokrát bývá výsledek neslavný. Vznikají kolikrát prapodivní kočkopsi, kteří ve svojí snaze o originalitu nakonec nejsou ani dobrou elektronikou, ani dobrým metalem. Člověk potom trpí u hloupých tucek, do kterých multižánrový výtečník naplácá primitivní kytarové spodky a myslí si, že objevil hudební Ameriku. A to nemluvím o projektech, do nichž muzikanti nastrčí vlastní přítelkyně nebo manželky. Existují však naštěstí i čestné výjimky a jednou z nich je dozajista debutová deska projektu kytaristy populárních belgických sludge metalistů Amenra a jeho polovičky Kim Peers.

 

Skemer - Sunseeker

 

Mathieu Vandekerckhove má evidentně rozhled (to potvrdil už dřív svým dalším projektem Syndrome, který si zahrává s ambientem, neofolkem a různými hlukovými vlivy) a zdá se, že i jej zaujala stále sílící cold wave vlna, která se už nějakou dobu valí temnou hudební scénou. Skemer nikterak nezaostává za konkurencí a může se chlubit současným zvukem, který je přísný a chladný až běda. Tomu nahrává také vokál Kim Peers, protřelé modelky, která celému projektu dala tvář. Ta nechala chvíli práce pro Vogue, Steven Meisela či Pradu a vrhla se k mikrofonu, do kterého hodlá vykřičet veškerou temnotu svého nitra.

Na první dobrou posluchače nejspíš zaujme klipovka „Sunseeker“, která má maximálně hitové ambice. Hypnotickému rytmu dodává Kim pomyslné sexy tělo, které vás rozhýbe a nechá postupně explodovat v mistrně kočírované gradaci. Ale celkově má album „Benevolence“ konzistentní kvalitu a jasně daný koncept. Kim se nesnaží tlačit do nepohodlných hlasových poloh a drží se tam, kde je jí dobře a kde vynikne příjemná barva jejího hlasu. Vypjatější party se potom nebojí odpíchnout výkřiky. Rytmika si po celou dobu drží svižné tempo, elektronika se nesnaží být líbivá a chytlavá. Naopak spíš hluky a zvuky proplouvá pod povrchem a v pravou chvíli převezme hlavní roli, aby se zase nenápadně upozadila.

 

Skemer - Call Me

Každým poslechem člověk odhaluje další klenoty a zjišťuje, že album zasluhuje mnohem větší pozornost. „Best“ překvapí minimalistickou, zničující a málem martial pochodovou nesmlouvavostí. „Call Me“ má zase i přes ledový zvuk schopnost uchlácholit a taková „Wait for Me“ má až filmově sondtrackový náboj. Vyloženě si říká o další klip a já ji úplně vidím v nějaké vyšponované scéně srdceryvného dramatu plného tmy, neónů a deště. Doufám, že to Kim a Mathieuovi bude klapat a Skemer nebude jednorázovou záležitostí. Byla by to velká škoda.  

Hodnocení: 80%

Tracklist: 

1. Shout or Cry
2. Sunseeker
3. Rhoeas
4. Best
5. Call Me
6. Heartbreak
7. Wait for Me
8. Shout or Cry (Stripped)

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.