JG Thirlwell’s Manorexia (Foetus) přijede na jediný koncert v ČR

manorexia_pardubice_sNa jediný koncert v ČR zavítá prvního května do Pardubic newyorský věrozvěst industriálu a legendární postava temně laděné elektroniky JG Thirlwell aka Foetus se svým projektem Manorexia.







Skladatel, producent a performer Jim G. Thirwell používal během své dlouhé kariéry mnoho uměleckých aliasů. Je známý jako Foetus, Clint Ruin, Wiseblood, The Venture Bros. nebo Steroid Maximus. Spolupracoval s Einstürzende Neubauten, Nickem Cavem, Lydií Lunch, Nine Inch Nails, White Zombie, Jon Spencer Blues Explosion, Coil, Red Hot Chili Peppers, Pigface, Front 242, Marilyn Manson, s Arto Lindsayem, Marcem Almondem, The The a mnoha dalšími.

Thirwell se narodil v australském Melbourne, v roce 1978 se pak přestěhoval do Londýna. Po zhruba dvouleté spolupráci se slavnou experimentální skupinou 
Nurse With Wound se začal věnovat vlastní hudbě. Inspirovala ho explozivní vlna post-punkové kreativity a DIY hnutí ve Spojeném království stejně jako novátorské úvahy o hudbě Johna Cage. V roce 1983 přesídlil do New Yorku, kde žije dodnes. Tam se stal po boku Lydie Lunch, Sonic YouthSwans nebo Marca Ribota jednou z klíčových postav nezávislé umělecké No wave scény.

Thirlwellova diskografie je opravdu rozsáhlá a různorodá. Určitým společným jmenovatelem jeho hudby je dramatická intezivnost, evokativnost a až filmový rozměr skladeb. Používá nástrojová obsazení a hudební postupy sahající od bigbandu přes katarzní noise, abstraktní elektroniku, komorní hudbu, seriálovou hudbu až po imaginární soundtracky. Někdy i vše dohromady v rámci jednoho alba.

 


Manorexia - Ice on the Equator (live)

V posledních letech, zejména díky spolupráci s 
Kronos Quartetem, avantgardním souborem Bang On The Can a vlastním přílžitostným osmnáctičlenným souborem, se jeho zájem pomalu odklání od elektronické hudby a samplů ke klasické instrumentaci. Nejvýraznějším projektem tohoto období Thirlwellovy tvorby je komorní soubor Manorexia.

Pod hlavičkou 
Manorexia vydal Thirlwell doposud čtyři alba, posledním je "Dinoflagellate Bloom" z roku 2011, kde se kromě perkusí a laptopu objevuje i klavír a smyčcový kvartet. Ani skladby Manorexie nepostrádají typickou thirlwellovskou zasmušilost, evokativnost a filmový rozměr. V recenzích jsou zmiňovány od kazy na tak různorodé vlivy jako jsou klezmerové melodie, rytmická hypnotičnost gamelanu, ambinetní drony, musique concrete, Igor Stravinskij, filmoví skladatelé Nino RotaBernard Hermann či minimalismus Johna Adamse.

Kromě samotného 
JG Thirwella (kompozice / laptop) se na výjimečném koncertě v Divadle 29 představí Manorexia v šestičlenném akustickém obsazení:

Angharad Davies (housle)
Tim Parkinson (piano)
Nozomi Cohen (viola)
Rachel Steadman (housle)
Adam Morris (perkuse)
Jessica Cox (cello)

Po zrušeném koncertě v Praze (
psali jsme) je pardubické vystoupení jedinou koncertní zastávkou Manorexie v ČR.

JG Thirlwell’s Manorexia (US/UK) 
1. května (start 20:00) 
Pardubice, Divadlo 29 (Svaté Anežky České 29)
Vstup: 200 Kč na místě

manorexia_pardubice

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Bude to pěkný, škoda, že jsou v ten samej den Ufomammut, tak mi to snad někdo odvypráví? Chystá se tam někdo na report ze Sanctuary?

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.