Ohlédnutí za rokem 2018 – část druhá

(EN available) Pohledy zástupců Castle Party, Iamtheshadow, Siberia, Angel's Arcana, 580 Miles a taky našich redaktorů. Co loni zaujalo vás?

(For English version click here.) Druhá a poslední část našeho tradičního ohlédnutí. Jenom rychle připomeňme otázky a hurá na věc:

1) Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
2) Jaké živé koncerty nebo parties považuješ za nejvydařenější v loňském roce?
3) Co je pro Tebe největší průšvih/zklamání uplynulého roku?
4) Jaké je Tvé (hudební) očekávání do roku 2019?

KRIS (Castle Party)

1) Minulý rok přinesl pár skvělých desek. Ti, kteří si na nezávislé temné scéně vedou nejlépe, jsou samozřejmě vydavatelství Solar Lodge a Out Of Line :). Je hezké vidět, že se skoro všechny ty "gotické" a "industriální" legendy opět vrátily na pódia. Některé z nich vydaly nová alba a jejich nová hudba není vtip. Takže jsme byli na jejich koncertech :). Mezi těmi, kteří si zaslouží uznání, jsou The Soft Moon "Criminal" a nová The Beauty of Gemina. Nicméně těch zajímavých CDček bylo pochopitelně víc :).

2) Moc jsem jich loni neviděl, ale The Eden House, Samael, Batushka and Teho Teardo & Blixa Bargeld byly nezapomenutelné. Ale zrovna u The Eden House si pamatuju úplně každý koncert, který jsem viděl.

3) Hmmmm... obecně pro mne byla největší nuda návrat elektronického Mortiise – koncerty a znovuvydání desek z tohohle raného období. A taky Apoptygma Berzerk, ti už několik let nenahráli nic nového a koncerty ztratily svou původní energii.

4) Nejvíc čekám na nové desky Atari Teenage Riot, Myrkur, Deathstars, Dawn Of Ashes a na digitálně vyčištěnou reedici UK Decay. Polská coldwave klasika 1984 ohlásila na letošek nové album a to je od ní vždycky hezký dárek :). Ale koncerty všech skupin, jejichž nové desky se člověku líbí, jsou povzbuzující. Proto přeju všem spoustu nové, radostné hudby a stejně radostné setkávání s přáteli a oblíbenými kapelami na koncertech :).

DAVE (Siberia)

1) To je pro mne vlastně celkem těžká otázka. Letos bylo několik alb, do kterých se spousta lidí zbláznilo a mně se třeba fakt vůbec nelíbily. Pro mne byl rok 2018 z hlediska nových desek zklamáním. Asi nejlíp z toho všeho vyšlo album "Long Night" od Barren Land, ačkoliv jsem většinu materiálu znal ještě před vydáním.

2) Den po naší svatbě jsme šli na fakt maličký koncert v Bristolu na Slow Riot. Takže bych asi řekl, že to byl tenhle. Tedy samozřejmě pokud nepočítáte Sancrosanct 2018 :).

3) Bylo jich tolik, že bych je ani nezvládnul vyjmenovat. Asi jsem čekal moc. Většina věcí, které mne zaujaly, byly retrospektivní kousky, viděl jsem například fakt dobrý koncert Chameleons. Ale jsem zklamaný, že mne vlastně nevzalo nic z nových věcí.

4) Dokončit příští měsíc novou desku Siberia a zase vyrazit na cesty. Je čas se pro změnu věnovat své vlastní kapele než jen pořád pomáhat všem ostatním. A možná se objeví nějaké nové kapely, které se mi budou líbit.

PEDRO CODE (IAMTHESHADOW)

1) V roce 2018 vyšlo plno dobrých nahrávek. Kdybych jich měl pár vybrat, byla by to „The Horror“ od Get Well Soon, následovaná  novými alby od Actors, Kill Shelter a Traitrs.

2) Letos jsem to měl trochu jinak. Moc koncertů jsem neviděl díky produkování alb IAMTHESHADOW, The Dream Collision, Rainy Days Factory a živému hraní v rámci našeho minitour po Francii a Belgii. 

3) Velkým zklamáním pro mě bylo nové album Dead Can Dance „Dionysos“, ale je to samozřejmě jen můj osobní pohled.

4) Nové dvojalbum The Dream Collision a nové album Rainy Days Factory jsou má největší očekávání, stejně jako koncertování s IAMTHESHADOW po Španělsku a Německu a možnost tour po latinské Americe. Reedice debutového alba IAMTHESHADOW „Everything in this Nothingness“, která vyjde u Twilight Records a CD edice alba „All our Demons“ se třemi novými bonusovými songy, kterou vydá North Shadow Records. Taky je jeden úplně nový projekt, na kterém budu letos spolupracovat, takže o něm zatím nemohu moc prozradit, ale věřím, že to bude velmi příjemné překvapení, vzhledem ke kvalitě zahrnutých písní.  

BABIS NIKOU (Angel’s Arcana)

1) Existuje jen velmi málo kapel, které s vámi zůstávají po celý život, a proto se každá jejich nová deska těší zvláštní důležitosti. Nevím, zda je to nejzajímavější album roku 2018, ale určitě jedno z těch, které jsem hrál nejvíce je „Dionysus“ od Dead Can Dance. Toto magické duo vždy přináší tu nejkvalitnější hudbu naší doby.

2) Jednoznačně comebackový koncert kapely Stereo Nova, pionýrů řecké elektronické hudby, kteří měli v devadesátých letech obrovský vliv na místní hudební scénu. Vidět je vystupovat živě 20 let od jejich rozpadu byl vážně nezapomenutelný zážitek.

3) Muzikantům, které mám rád, mohu být jedině vděčný. Dokonce i v případě, kdy mi jejich práce úplně nesedla. Zklamání není to správné slovo, které bych v tomto případě použil. Buďto dosáhli takového bodu uměleckého projevu, kterému nerozumím, nebo vyčerpali inspiraci, což je naprosto lidské.

4) Ponořit se hlouběji.

PETER CHUDÍK (580 Miles)

1) Ku mne prichádzajú novinky o niečo neskôr, takže spomeniem The Frozen Autumn a ich posledný album "The Fellow Traveler", naozaj radosť počúvať . Ak mám vybrať naozaj iba z roku 2018, tak Project Pitchfork s albumom "Akkretion", potom z tých čo som počul spomeniem Kirlian Camera na albume "Hologram Moon",  Editors "Violence", Gary Numan "Savage (Songs from a broken world)". Potom Daniel Peberton "One Strange Rock", Tyler Bytes "The Punisher original soundtrack" a z oboch strán rieky Morava sa mi dostali do uší  Projekt203 s ich "Vírusovým! albumom ...  Bára Basiková a jej, môjmu uchu lahodiace, Slzy a Moimir Papalescu a jeho večne energiou nabitý Die Alten Maschinen vypustili do sveta niekoľko nových trackov s ich chystaného nového albumu "New Motors".

2) Zúčastnil som sa iba na jednej akcii a to Synthfest Slovakia 2018... či bola akcia vydarená? Hodnotenie ponechám na organizátorov. Ja som sa bavil…

3) Nie čo odpovedať.

4) V zdraví dokončiť dlhohrajúci debut s projektom 580 Miles.

 

580 Miles – The First


ASH

1) Letos jsem to trochu flákal, takže jsem moc nových desek neobjevil. Potěšil mě samozřejmě Chris Corner a novinka IAMX "Alive In New Light", Grausame Töchter a jejich "Engel im Rausch" mě taky celkem rozpohyboval, líbily se mi i novinky od Kaelan Mikla nebo The Soft Moon. Potěšil mě "The Spiral Sacrifice" od Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows. Oceňuju i práci labelu Parlophone, který nás pravidelně zásobuje dobovými živáky Davida Bowieho, letos to byl koncert z roku 1978 a legendární vystoupení na festivalu Glastonbury z roku 2000, ty jsem protáčel docela dost. Slibuju ale, že příští (tento) rok to doženu a naposlouchám toho víc!

2) Užil jsem si IAMX a splněným snem pro mě byl koncert Michala Gravese v Ostravě. To byl takový malý návrat v čase.

3) Konec Darkwave na rádiu Wave, čtvrteční večery jsou pro mě pořád jaksi prázdné.

4) Těším se na už oznámené koncerty, doufám v novou desku Nicka Cavea a slíbené The Cure. Dál se nechám překvapit.
 
 

IAMX - Mile Deep Hollow



EZECHIEL

1) Pro mne to byl Gary Numan "Savage", The Exploding Boy "Alarms!", Strvngers "Amor/Noir", Rabia Sorda "The World Ends Today" a Sopor Aeternus "The Spiral Sacrifice". Z mimo scény zaujala A Perfect Circle "Eat The Elephant".

2) Určitě na prvním místě koncert Garyho Numana v Lucerně, to bylo neskutečný. Přišlo mi skvělý PGTčko, parádní mejdan byl i poslední Batsave s Fangs on Fur, dost mne bavili The Exploding Boy, z větších pak Nine Inch Nails na Aerodromu, The Spiritual Bat byli hezký... pěknej rok!

3) Konec Dark Wave na Radiu Wave, to byla celkem rána. A že jsem nestihnul naposlouchat víc desek. Ale jinak čistě hudebně asi nic. Možná jsem čekal víc od nových Sonoio.

4) PGTčko, WGTčko a všechny naše party a koncerty. Těšim se na nový věci od projektů, který mám rád, i od kapel, o kterejch zatím nemám tušení, že existujou. A hlavně doufám, že se objeví i nějaký čerstvý skvělý matroš z českých a slovenských jeskyní!

DEMI

1) Pozice dle mého novými deskami obhájili Traitrs "Butcher´s Coin", Junksista "Promiscuous Tendencies", The Exploding Boy "Alarms!", Varsovie "Coups et Blessures" a Geometric Vision "Fire! Fire! Fire!" Po skvělých singlech udělali parádní desku taky Actors "It Will Come to You." Příjemně překvapili Ghostland "Dances on Walls", Creux Lies "The Hearth", Buzz Kull "New Kind of Cross" i Future Lied to Us "Presence". Zpět do hry se s novou deskou "Engel im Rausch" vrátili Grausame Töchter.

2) Jednoznačně nejsilnějším zážitkem byl Goblin Claudia Simonettiho na Brutal Assaultu. Splněný sen. Tamtéž zahráli skvěle i Ministry. Supr byl i koncert Suicide Commando, IAMX, Batsavy s Totenwald a Fangs on Fur.

3) Smrt mojí platonické lásky Dolores O´Riordan.

4) Jako každý rok se rád nechám překvapit. Ale rád bych viděl speciální "Suspiria" set Goblin.
 


Claudio Simmonetti´s Goblin - Mother of Tears (Brutal Assault)
 
 
NEPHILIM

1) Debut Actors "It Will Come To You" je parádní počin, pro mne to nejlepší z loňské sklizně. Skvělé desky vyplodili třeba Creux Lies ("The Hearth"), Whispering Sons ("Image"), Coma Alliance ("Weapon of Choice"), Future Lied To Us ("Presence") nebo Funker Vogt ("Wastelands").

2) Silně emotivní zážitek byl koncert Arcany v lipském Wachau, nečekaně výborné bylo představení Confrontational v Stadtbad, naopak tradičně skvělí byli The Eden House v Agře (vše Wave Gotik Treffen). Frenetické nadšení jsem prožil při koncertu Apoptygma Berzerk na Castle Party, duši teenagera oblažila česko-slovenská pogo party při setu The Last Days of Jesus tamtéž. Parádní koncert předvedl nestárnoucí Gary Numan v Lucerna Music Baru, totéž můžu říct o atomové energii Die Krupps (také LMB). Vítěz může být ale jen jeden a tím je pro mne s velkým náskokem akustické vystoupení Anneke van Giersbergen v Schauspielhaus na WGT.

3) Opět žádná nová deska The Sisters of Mercy ani Fields of the Nephilim, prachbídné bylo vystoupení All Gone Dead na WGT. Citelně mi chybí pořad Dark Wave na radiu Wave, Hodně mě zasáhla smrt Garyho. RIP, kamaráde!

4) Tak v prvé řadě jsou to všechny aktivity Sanctuary v letošním roce, hodně si slibuju od letošního PGT. Těším se na koncert Dead Can Dance, určitě vyrazím na oblíbené festivaly a nechám se nadchnout nějakou novou kapelou. Hudební světe, překvap mne!
Cocksure - Assault Of Cocksure 13 



PAVEL ZELINKA

1) Na začátek musím přiznat, že v letošním roce mě zaujalo mnohem více postpunkové/gotické muziky než elektronické EBMkové nebo industriální. Ale i zde se najdou výjimky.  Jednou z nich je druhá deska Cocksure  nazvaná "Be Rich". Druhou pak bude jednočlenný projekt z Lipska Blac Kolor ‎pojmenovaní "Awakening". Kytarovek nabízím více: Whispering Sons "Image", Lycia "In Flickers", The Exploding Boy "Alarms" a The KVB "Only Now Forever". Na závěr přihazuju výbornou novou desku Current 93 "The Light Leaving Us All".

2) Velkou porci silných zážitků mi přichystala návštěva Wave Gotik Treffen. Nejvíce mě zaujaly koncerty The Eden House, Rosa Crvx, The Chameleon Vox nebo Bootblacks (k těm se ještě vrátím). Ale ani další vystoupení nebyly vůbec špatné. Více nejdete v reportech na našich stránkách. Moc mě pobavil Snog v Underdogs', který dokázal spojit kabaret s tvrdou elektronikou, překvapením byl nátlakový set Funker Vogt v Rock Café. To jsem nečekal. Pochybnosti nad formou po pár taktech zahnal i John Lydon a jeho Public Image Ltd. Vrcholem "domácích" koncertů byla ovšem smršť Garyho Numana. Ještě silnější než rok předtím v Bratislavě. A to už je co říct!

3) Chyběl mi tah od domácích kapel. Jak jsem byl natěšen ze silné konstelace tracků na „Dark Tunes“ kompilaci, tak jsem čekal, že to některé zúčastněné nakopne k větší činnosti. Ale třeba je chyba taky částečně u nás nebo se výsledků jejich práce dočkáme v letošním roce. Ostych stranou, my v CZS na vaší činnost čekáme!  Také jsem byl smutný z konce našeho pořadu Dark Wave na Radiu Wave. Doufám, že se nám podaří nastartovat v tomto roce důstojnou druhou rozhlasovou kapitolu. A za třetí je tu znovu povzdechnutí, kolik báječných koncertů mi uteklo mezi prsty. Z poslední doby Irfan, Adult., Traitrs, Pharmakon,  Cold Cave, William Basinski + Tomasz Bednarczyk, Soviet Soviet a hromada dalších. Ach jo.

4) Na co se těším? Seznam koncertů začíná být zajímavý. WGT samozřejmě. Už jen to je důvod se těšit do budoucna. A taky na hromadu nové muziky, ze které se jistě vyloupnou zajímavé nahrávky, na které budu zpětně za rok vzpomínat.


Actors – We Don't Have to Dance

SAMGARR

1) Actors "It Will Come To You", Whispering Sons ("Image"), October Burns Black "Fault Line EP" – very gothic rock, much dark, jsem zvedavej na LP, Povodí Ohře "s/t", protoze "jdes kolem hrbitovu / kde uz se nepohrbiva", Zanias "Into the All", James Cole "STANLEY KUFFENHEIM", Gary Numan "Savage", Tragedy "Fury EP" – porad stejna nenavist, porad nejpunkovejsi kapela ze vsech, Buzz Kull "New Kind Of Cross", House Of Harm "s/t", protoze echa na kytarach a uctivani The Cure neni nikdy dost

2) Samozrejme Batsave mejdany, ten s Fangs On Fur nebo s Totenwald "na pude" zvlaste. Dobrej a zaroven trochu smutnej byl rozluckovej koncert Gride na Sedmicce. A Numan v Lucerne me taky samozrejme prevalcoval.

3) Vsechno bylo krasny a slunickovy.

4) Vsechno bude krasny a slunickovy.

SUDLICE

1) Your Life On Hold „my name is legion for we are many“, October Burns Black EP „fault line“, remixová placka „Perspectives“ od Antipole, Master‘s Hammer „Fascinator“, Architect EP „Deconvolution“, Twenty One Pilots „Trench“, Whispers In The Shadow „Urgency Of Now“, Geometric Vision a track „Jelly Dream“ z desky  „Fire! Fire! Fire!“, Whispering Sons s trackem „Alone“ z desky „Image“ je výčet nahrávek, které dokázaly v loňském roce udržet mou pozornost, přičemž za top záležitosti považuji počiny „Andromeda Skyline“ švédské dvojice ISON, řadovku „Embracing The Fall“ portugalců Iamtheshadow, eponymní desku dark ambientně poetického projektu Wundkokon, dlouho očekávanou desku „Seventh Circle“ od Melanculia, goth rockovou novinku „Selva“ řeckého projektu Angel’s Arcana a konečně atmosferický odpal na meteorit „Aether“ od Aeon Sable, který se v mém osobním žebříčku záhy po prvním poslechu vyšplhal na post alba roku. Od dob nephilimovské „Mourning Sun“ je toto opět deska, kterou mohu intenzivně žít.

2) Nesmírně mě těší, že jsem měla možnost vidět smečku She Pleasures HerSelf a konečně po mnoha a mnoha letech čekání i klubový koncert amerických deathových virtuosů Nile.

3) Zmizení pořadu Dark Wave bez náhrady. V českém éteru už rok chybí platforma, která by se pravidelně věnovala temné alternativě.

4) Jsem zvědavá na nové desky She Pleasures HerSelf, OAK, The 69 Eyes a spoustu dalších hudebních překvapení a objevů. Od sebe opět jako každoročně očekávám maximální možnou podporu projektů, jejichž hudba mi zpříjemňuje žití.  


Aeon Sable – Follow The Light

No a co vy? Jaké byly vaše koncerty a desky roku? Podělte se o ně do diskuse pod článkem!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Moje top desky roku 2018: 1) In Strict Confidence - hate2love (naprosto luxusní deska!) 2) Project Pitchfork - Akkretion/Fragment 3) ohGr - Tricks 4) Laibach - The Sounds Of Music 5) Dead Can Dance - Dionysus
Přidám taktéž, řazeno abecedně: 2̵n̵d̵ ̵f̷a̶c̴e̷ - Nihilum | Anti-Terror - World Obsessed With Fear | Cellar Graves - Omen | Fractions - Control | Full Contact69 - Selfdestruction | Noire Antidote - Negative Etiquette | Static Charge Disease - First Dose | STATIQBLOOM - Infinite Spectre | Terminal State - Electro - Suspended Edition Vol. 1 | tri-state - Tri-Wired World, Part 2+3

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.