Rozhovor s Controlled Collapse

cc_sJiž dnes večer uvítáme v pražské XT3 delegaci polských kapel. Proto jsme nelenili a zavolali frontmanovi electroindustrialistů Controlled Collapse. S Wojciechem jsme si povídali nejen o jeho hlavní kapele a bočním tanečním projektu Clicks, ale i o :Wumspcut:, změnách v sestavě, znalosti českých i slovenských kapel, současném stavu polské temné scény a dalších zajímavostech.


 
 

CZ SANCTUARY: AHOJ. HNED NA ZAČÁTEK ROZHOVORU BYCHOM TĚ CHTĚLI POPROSIT, ABYS STRUČNĚ SHRNUL HISTORII KAPELY, PROTOŽE JI MOŽNÁ NE VŠICHNI NAŠI ČTENÁŘI PODROBNĚJI ZNAJÍ…

Wojciech: Jasně. Projekt Controlled Collapse jsem založil někdy kolem roku 2003, zhruba v tu dobu, kdy Suicide Commando vydali desku „The Axis of Evil“. Ta mne opravdu hodně ovlivnila, zjistil jsem, že se mi tenhle druh hudby fakt líbí a tak jsem se rozhodl, že bych chtěl zkusit dělat něco podobného. A to se taky stalo – roku 2007 jsme vydali debut „Injection“ na německém labelu Dependent Records. Hráli jsme po několika evropských zemích, roku 2005 jsme se objevili i v Bratislavě. Bohužel jsme zatím nehráli v České republice, ale to se v pátek změní.

Po singlu/Ep přišla roku 2010 na svět i druhá deska „Things Come To Pass“.  Hrajeme takzvaný electroindustrial, ale na koncertech máme živého bubeníka a kytaristu, takže je to živější, dynamičtější show než klasická elektronika.

CZ SANCTUARY: DÍKY MOC ZA ÚVOD DO SVĚTA CONTROLLED COLLAPSE. JAK SES VŮBEC DOSTAL DO KONTAKTU S JOHANNEM ZE SUICIDE COMMANDO?

Wojciech:
To je trochu záludná otázka, protože to nevím. Zní to asi zvláštně, ale vážně si to nepamatuju. Jak jsem říkal, hodně se mi líbilo album „Axis of Evil“ a myslím, že jsme se osobně poprvé potkali roku 2004 na festivalu Summer Darkness v holandském Utrechtu. Mám dojem, že jsem mu tehdy dal demo svých tehdejších skladeb. Jemu se líbily, a tak se rozhodl nás vydat pod Noise Terror Productions, sesterským labelem Dependent Records.

CZ SANCTUARY: MNOHO LIDÍ SROVNÁVÁ VÁŠ DEBUT TŘEBA S TVORBOU :WUMPSCUT:. CO SI O TOM MYSLÍŠ?

Wojciech:
Já bych řekl, že je to dobré (smích). Já mám moc rád :Wumpscut: a vždycky jsem se snažil dělat taky trochu komplikovanější skladby, což si myslím, že se celkem daří. Nikdy se mi nelíbil ten elektronický stereotyp hudby s beatem na čtyři doby. Proto jsem chtěl radši znít jako Suicide Commando, Velvet Acid Christ nebo právě :Wumpscut:. Takže pokud si někteří lidé myslí, že debut zní jako :Wumspcut:, beru to jako pochvalu (smích).

CZ SANCTUARY: KDYŽ JSME U TOHO, CO SI MYSLÍŠ O NOVÉ DESCE :WUMPSCUT: „WOMEN AND SATAN FIRST“? UŽ JSI JI SLYŠEL?

Wojciech:
Ne, bohužel jsem ji ještě neslyšel. Poslední album, které jsem si poslechl, bylo „Evoke“ a bylo zároveň i posledním, které se mi skutečně líbilo. Od té doby totiž už :Wumpscut: moc nesleduji.



Controlled Collapse - Things Come To Pass
Controlled Collapse - Things Come To Pass 


CZ SANCTUARY: OKAY, POJĎME TEDY OPĚT RADĚJI K VAŠÍ TVORBĚ. JAK BYS POPSAL VAŠE ZATÍM POSLEDNÍ ALBUM „THINGS COME TO PASS“?

Wojciech: Řekl bych, že ve srovnání s první deskou není tak tvrdé – je melodičtější, s kytarou, skladby jsou víc koncipovány víc jako písničky než klubové hitovky. Myslím, že jsem do nich dal i více myšlenek a proto mi trvalo o dost déle, než jsem tracky dokončil. A mám pocit, že se i produkce zlepšila. Pro mne je tedy druhá deska ve všech ohledech lepší než debut… ale je taky o něco jiná než debut. Jemnější, ale myslím, že je pořád dost energetická.

CZ SANCTUARY: TO ANO A ENERGII SI S SEBOU NOSÍTE I NA PÓDIUM. JAK SE VYVÍJELA VAŠE KONCERTNÍ SESTAVA, KDYŽ JSTE TEĎ ČTYŘI?

Wojciech:
Sestava kapely se měnila téměř každý rok, protože je ve skutečnosti dost obtížné najít lidi, kteří mají čas na kapelu. V podstatě jsem každoročně nabral skoro každého, koho jsem mohl, a až letos vypadá sestava konečně celkem stabilně. Je tu Tomek, můj přítel, který hraje na klávesy, pak můj bratr Piotr na kytaru a nová bubenice Paulina. A pak jsem tu já, který skáče, řve a pokouší se zpívat.

CZ SANCTUARY: OPUSŤME NA CHVILKU CONTROLLED COLLAPSE, PROTOŽE TY DĚLÁŠ JEŠTĚ VLASTNÍ BOČNÍ PROJEKT CLICKS. V ČEM SE LIŠÍ OD TVÉHO HLAVNÍHO PŮSOBIŠTĚ?

Wojciech:
No, je úplně jiný. Mou myšlenkou bylo tvořit 100% klubovou hudbu, aby lidi mohli tančit, usmívat se a prostě se jenom bavit. Začalo to jako sólový projekt někdy kolem roku 2007, o něco později se ke mně přidal i Tomek, který hraje v Controlled Collapse na klávesy. Pak přišel do Clicks můj další kamarád, Lukasz, který hraje živě na bicí. Ale jak jsem říkal, je to stoprocentní záležitost na klubové parkety, něco mezi elektrem a housem. 

CZ SANCTUARY: A CHYSTÁŠ S NIMI NĚJAKÉ ALBUM? ZATÍM MÁTE VENKU JENOM SINGL…

Wojciech:
Přemýšlel jsem o tom, protože materiálu na desku máme dost. Ve skutečnosti ho máme připravený už několik let, jen jsme nějak prošvihli ten pravý moment k jeho vydání. Teď už by to nevyznělo tak, jak bych chtěl. Proto jsem se rozhodl všechny ty připravené skladby vydat samostatně jako singly. To tedy znamená, že bude dvanáct singlů, každý bude obsahovat jak původní verzi tracku, tak remix a B-stranu. 

Chci to udělat takhle, protože si nemyslím, že by klubová hudba potřebovala nutně formát alba. Zvlášť, když je to taková ta klasická, easy dupárna na party – podle mého by poslouchání celé housové desky bylo dost nudné, a proto jí dělat nebudu.

 


Clicks - this is jeopardy (live) 

CZ SANCTUARY: TO CHÁPU. ALE TO UŽ JSME VLASTNĚ CELKEM ODEŠLI OD TEMNÉ SCÉNY. JAK SE JÍ VŮBEC DAŘÍ V POLSKU? ROSTE, UVADÁ, POSOUVÁ SE SPÍŠ KE KYTARÁM, NEBO K ELEKTRONICE…?

Wojciech:
Podle toho, co jsem zaznamenal, se u nás objevuje hodně kapel, které se označují za hellectro nebo harsh elektroniku. Myslím tím formace jako H.Exe nebo Unsinn, které jsou ještě tvrdší a drsnější než Suicide Commando, což už není úplně můj šálek čaje. Takových kapel máme povícero, pak jsou tu spolky jako Synchropath, které znějí o něco jemněji, i když jsou pořád dost zkreslené a složité. 

Myslím, že se u nás objevuje čím dál více kapel, ale jejich počet s sebou vždycky nenese kvalitu. Ale to je podle mého po celém světě. V současnosti je totiž celkem snadné dělat muziku, takže ji může dělat v podstatě každý. Podle mého celkově kvalita hudby zvolna klesá.

CZ SANCTUARY: A KTERÉ POLSKÉ PROJEKTY BYS TEDY DOPORUČIL ČESKÉMU POSLUCHAČI? SAMOZŘEJMĚ KROMĚ SVÉ KAPELY A DEATHCAMP PROJECT, KTEŘÍ PŘIJEDOU DO PRAHY S VÁMI…

Wojciech:
No, třeba ještě Deathcamp Project, protože s nimi hraju živě na klávesy (smích). Ne, ale teď vážně. Ve Vratislavi nebo tam v té oblasti funguje kapela, která se mi hodně líbí. Jmenuje se Skon, a pokud měl někdo pocit, že náš debut zněl jako :Wumpscut:, měl by si poslechnout Skon – ti znějí jak :Wumpscut:! (smích) Ale slyšel jsem teď i celkem dobré EBM, projekt se jmenuje La Santé, a i když žije ve Švédsku, ten chlapík je Polák.  Přednedávnem vydal desku, které podle mého zní dost slušně.

CZ SANCTUARY: TAKŽE POLSKÁ SCÉNA JE PĚKNĚ ŽIVÁ, TO JE DOBŘE. ZNÁŠ TŘEBA NĚJAKÉ ČESKÉ PROJEKTY, ABYCHOM TO VZALI NA OPLÁTKU?

Wojciech:
Myslím, že Depressive Disorder jsou z Čech, že? Tak ty znám, mám i jejich první desku „Ultima Ratio“, hráli jsme spolu v Bratislavě.  Myslím, že i KIFOTH jsou z Čech…?

CZ SANCTUARY: …NENE, TO JSOU NAŠI SLOVENŠTÍ BRATŘI…

Wojciech:
Aha, pardon, tak to znám asi jenom Depressive Disorder. Ale v pátek poznám další kapelu, protože tam s námi hraje někdo z Čech.

CZ SANCTUARY: DOMLUVENO. TAK JEŠTĚ POSLEDNÍ OTÁZKA – PLÁNY DO BUDOUCNA. CHYSTÁTE NĚJAKÉ REMIXY, DESKY, SPOLUPRÁCE… TŘEBA JAKO JSTE MĚLI NA DEBUTU  DARRINA HUSSE Z PSYCHE?

Wojciech:
Momentálně je budoucnost Controlled Collapse poněkud nejasná. Letos odehrajeme pár velkých festivalů jako Wave Gotik Treffen nebo Summer Darkness, což je super a mám z toho velikou radost. Doufám, že nám to pomůže ukázat se více lidem, hlavně v Německu, protože tam je v podstatě hlavní základna současné elektronické scény. 

No a taky myslím, že je pomalu čas začít pracovat na novém albu, protože už jsou to přeci jenom dva roky od poslední desky a chtělo by to něco čerstvého. A co se hostů týče, jo, mám dojem, že nějací určitě budou. Zatím ale nemůžu prozradit, kdo to bude, protože jsem o tom nijak zvlášť nepřemýšlel. Ale většinou nějaké hosty máme, protože si myslím, že je to dobrý nápad – nahrávka je pak o mnoho barevnější, méně nudná.

CZ SANCTUARY: TO MÁŠ PRAVDU. DÍKY ZA TVŮJ ČAS A TĚŠÍME SE V PÁTEK NA VIDĚNOU.

Wojciech:
Já taky, zatím ahoj.

cc

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.