Nová vlna francouzského a polského post-punku míří do Prahy

joydisaster_sV sobotu 18. února odehrají své sety post-punkeři Joy/Disaster z Francie a jejich mladší kolegové Cabaret Grey z polské Lehnice.








 

„Post-punk revival“, čerstvě zavedený pojem hudebních učebnic, má své zástupce i u nás v Evropě. A nejedná se o nikterak menší jména, které by do svých party setů pro mrtvé pankáče neládovali světoví DJs, navazující na prastarou tradici klubu Batcave. Jednou z kapel, které za poslední léta určovaly směr tohoto subžánru, je francouzská čtveřice Joy/Disaster. Inspiraci curtisovským temnopunkem nezapírají pánové Nico (lead vokál), Simon (kytara),Fred (baskytara) a Julien (bicí) už v samotném názvu.

První demáče z let 2005/6 se začaly číratou komunitou pobledlých punkerů šířit dřív, než kapela přišla na nápad vyměnit ploše naprogramované bicí za živou rytmiku. Progresivní potenciál jejich nahrávek od začátku jasně odkazoval na odsypávající riffy toho nejlepšího z tvorby salfordských vzorů. Jako by se vám dostávalo několika verzí divisionské „Disorder“, ale výjimečně bez důvodu považovat je za další vykrádače britské legendy 80. let.

Joy/Disaster – Sweetie Monkey


Joy/Disaster – Sweetie Monkey


Silné kořeny ve francouzské punkové scéně pomalu začaly doplňovat melodické kytarové riffy a sympaticky nízko posazený hlas. Díky surfování mezi ostře kytarovými kořeny a dobře odměřenou chytlavostí melodického punku dokáží stejnou měrou upoutat číraté death-pogery na akcích typu Wave Gotik Treffen i středoproudé festivalové publikum, očekávající dobře stravitelný skate-punk.

Do Prahy přijíždí v rámci turné k letošní desce „Sickness“, která má vyjít právě v únoru tohoto roku na labelu Manic Depression Records. J/D se jako jeho nová akvizice zařadili pobok současné vlny deathrock/post-punkových favoritů jako jsou The Cemetary Girlz, JacquyBitch či Bodysnatcher.

Předkapelou jim bude pětice Cabaret Grey, složená z vedoucích postav polské deathrockové scény. Jednou ze zakladatelek serveru batcave.pl je právě jejich zpěvačka Salomea Wrona, častá návštěvnice mezinárodních goth parties v Praze, poprvé však živě v čele své post-punkové sebranky. Kapela funguje teprve od jara roku 2010, kdy se Salomea obklopila dalšími milovníky temných, osmdesátkových kytarovek a dohromady začali vytvářet současný zvuk. Ten se dá najít někde mezi alkoholem podlitými večírky polských ortodoxních punkerů a kontrastní atmosférou hypnotického coldwavu.

 

 


Cabaret Grey živě


Večírek ve klubovém slezišti pražských „grufties“ odstartuje v klubu Necropolis s 8 hodinou večerní a následovat bude žánrovou afterparty v čele s leedským DJským matadorem DJ De'Athem a Sanctuary.cz DJ crew.

Joy/Disaster (F), Cabaret Grey (PL) + DJ De'Ath (UK)
18. února 2012 (start 20:00)
Praha, Klub Necropolis (Vinohradská 63)
Vstup: 150 Kč (jen na místě)

 

 

 

joydisaster1802-Final_poster

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.