V Británii objevili raritní video Jean Genie od Bowieho z roku 1973

Objev Hitchcockova historicky prvního filmu sice vzbudil větší mediální poprask, materiál s premiérou chameleonova "Jean Genie", natočený před 40 lety na 8mm kameru, stojí za nemenší pozornost.

David_Bowie_Story_clip_image002_0000

 

Vysloužilý kameraman John Henshall, který má za svou kariéru na kontě videoklipy pro Blondie, Paul McCartneyho, George Harrisona, Kate Bush, Spandau Ballet, Roxy Music i Queen, po téměř půl století objevil filmový poklad považovaný dávno za ztracený.

Vystoupení Davida Bowieho v programu Top of the Pops na BBC roku 1973 bylo vůbec první prezentací této skladby v éteru, které se v repríze vysílalo pouze den poté a nikdy více, z archivů BBC bylo vymazáno.

Henshall se k objevu vyjádřil slovy: "Nevěděl jsem, že BBC ten materiál neměla. Hledali to celé roky a doufali, že snad někdo namířil 8mm domácí kameru na obrazovku, protože tenkrát ještě neexistovalo video. Nemohl jsem prostě uvěřit, že jsem jediný, kdo to vlastní. Prostě jsem si myslel, že nebudou takový blázni, aby to vymazali." 

Než celý materiál proteče do internetových kanálů, vychutnejte si v kvalitním rozlišení o rok mladší verzi písně "Starman" ze stejného pořadu, včetně špatného postsynchronu, trsajícího komparsu a dnes již legendárních, sedmdesátkových záběrů na barevné reflektory televizních studií.

 

David Bowie - Starman (Top Of The Pops, 1972) 

 

 


Lost footage of David Bowie performing on Top Of The Pops has surfaced.
Retired cameraman John Henshall recently unveiled a performance of the legend performing 'Jean Genie' in 1973 at the British Film Institute for the first time since it went out on air.
BBC producers wiped the original footage and it was thought to be lost until Henshall stepped forward with film from the show.
He said: I didn't realise that it had been wiped by the BBC. They'd been looking for it for years, hoping that somebody had maybe pointed an 8mm home movie camera at the screen, because there was no VHS in those days.
Henshall added: "I just couldn't believe that I was the only one with it. I just thought you wouldn't be mad enough to wipe a tape like that."
Bowie's performance of 'Jean Genie' was recorded on 3 January 1973 and transmitted the following day for the first and only time, reports the BBC News.
After his time with Top of the Pops, Henshall went on to film professional music videos for Blondie, Paul McCartney, George Harrison, Kate Bush, Spandau Ballet, Roxy Music and Queen.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.