Desítky umělců zapěly v romantické písni pro Nicka Cavea a operu v Sydney

Velkolepá sešlost desítek interpretů, několikačlenný orchestr, baletní tanečníci i artisti, to vše zachycené s patřičnou vznešeností a výrazně emotivním podtextem. Další charitativní plačtivý song v duchu "Do They Know It´s Christmas?" či "Tears Are Not Enough"?. Nikoliv. Pouhá pocta Nicku Caveovi a jeho romantickému období devadesátých let.

 

photo-nick-cave


Tak prostě vyznívá aktualita britského hudebního serveru NME.com oznamující odhalení monstrózního videoklipu s pracovním názvem "The Ship Song Project". Autor článku jej doplnil nadpisem "Tribute to Nick Cave", který v čase, kdy se server utápí v novinkách o definitivně ufetované Amy Winehouse, může nejednoho přimět k obavám o Caveovo zdraví. Žádné strachy, předesíláme...Cave je i se svou aktuální kytarovou sebrankou v pořádku a nadále drtí struny i stárnoucí hlasivky. Umělci pouze využili jeho skladby k videoprezentaci skvostných interiérů a exteriéru architektonického veledíla Sydney Opera House, světoznámé památky zapsané před čtyřmi lety na seznam UNESCO.

Píseň "The Ship Song", kterou australský rodák složil v devadesátém roce, zvolili k podobně emotivnímu zážitku velmi trefně. Jedná se o typickou ukázku startujícího romantického období do té doby z řetězu utrženého a drogami nacpaného provokatéra, který vyměnil podiové buřičství a nakopávání fanoušků do hlav za ladně znějící klavír a pilování svého vokálu. Coveru se chopila celá řada předních australských umělců, které tvoří mimo jiné Martha Wainwright, Neil Finn, Kev Carmody a The Australian Ballet, Sarah Blasko, John Bell, Angus a Julia Stone či Bangarra Dance Theatre. Není náhodou, že se zmiňovaná skladba letos dostala také mezi 30 nejlepších australských písní všech dob.

 


The Ship Song Project

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.