Frontwoman new wavových X-Ray Spex zemřela

Poly Styren, skladatelka, zpěvačka a hlavní postava punk/new-wave formace X-Ray Spex podlehla v pondělních nočních hodinách rakovině.


polystyrene


Třiapadesátiletá Poly Styren, narozená jako Marianne Elliot-Said, založila roku 1976 X-Ray Spex jako reakci na koncert Sex Pistols, který viděla na své osmnácté narozeniny. Hned debutové EP "Oh Bondage Up Yours!" roku 1977 získalo formaci jistou popularitu a zároveň se objevuje mezi oblíbenými deskami i některých umělců z gotické scény. Následovala deska "Germ Free Adolescents" o rok později a intenzivní koncertování.

Poly, unavená vysilujícími šňůrami, nakonec roku 1980 vydává své sólové album "Translucence" a odchází z hudebního průmyslu, aby se stala aktivní členkou hnutí Hare Krišna. V křišnovském chrámu žila i se svou dcerou a bojovala se svou maniodepresivní psychózou.



X-Ray Spex - Oh Bondage! Up Yours! (živě)



X-Ray Spex se v průběhu let párkrát sešli na příležitostných koncertech a roku 1995 vydali druhou desku "Conscious Consumer". Poslední sólové album Poly "Generation Indigo", které produkoval Youth z Killing Joke, vyšlo před měsícem – 28. března 2011.

Styrene zemřela na zhoubnou kombinaci rakoviny prsu a páteře. R.I.P.

Zdroj: Pitchfork.com (R.I.P. Poly Styrene)

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.