Report z koncertu XIII. Století a The House Of Usher

Pokud patříte k dlouholetým fanouškům gothic rocku, určitě jste nepřehlédli v kalendáři akcí událost, která zvala na společné představení nestorů domácí temné scény XIII. století a jejich německých souputníků The House Of Usher. Obě kapely působí na scéně přibližně dvě desítky let a obě si i přes postupné změny stylů na scéně zachovaly svůj osobitý zvuk, kterému vévodí ‚tradiční‘ podoba gothic rocku a postpunková rytmika. XIII. století zamířilo na pražská pódia po půl roce, pro The House of Usher se jednalo o pražskou premiéru (a druhé vystoupení v ČR, protože před dvěma lety se poprvé představili v Brně).

 

Lidový dům v Praze-Kbelích zůstává poněkud stranou zájmu českých promotérů, a to i přesto, že se jedná (co se týče technického zázemí, vybavení i personálního supportu) jednoznačně o jeden z nejlepších koncertních prostorů u nás. To se také v pátek naplno projevilo již při přípravě koncertu a zvukových zkouškách, kdy vše klapalo přesně podle plánu a první návštěvníci mohli být do sálu vpuštěni již okolo půl osmé večerní. V předsálí pro ně byl připraven merchandise pořadatele i obou kapel, takže pokud jste zatoužili např. po čerstvé knižní novince z pera frontmana XIII. století, měli jste možnost ji zde zakoupit. Že se jedná o nadmíru lákavé spojení dvou gothic rockových legend, svědčil i nabitý sál, čítající nakonec přes pět stovek hlav.

Jako první opanovali pódium Lidového domu The House Of Usher. Kapela nastoupila na pódium o půl deváté za zvuku intra skladby „I Wanna Know“, klipovky z aktuální desky. Oproti dva roky starému vystoupení v Brně jsme na pódiu mohli registrovat změnu na postu kytaristy, dlouholetého krotiče šesti strun Martina Krötze totiž v řadách THOU nahradil Tom o’Connell, někdejší člen gothic rockových Garden Of Delight. Právě jeho příchod zapůsobil na zvuk kapely jako živá voda, THOU nyní znějí o poznání energičtěji a živěji. Zpěvák Jörg Kleudgen se svým typickým introvertním způsobem pohyboval mezi zpěvem a deklamací textu, vše podtrhoval výborný zvuk. Během svého setu se kapela soustředila především na novější tvorbu z posledních dvou alb „Angst“ a „Radio Cornwall“, ale došlo i na jedenáct let starý kus „Equinoxe“. Že kapela žije a dál tvoří, dokázala třemi ochutnávkami ("To The Glorious Dead", "Coming Home" a "Finders Keepers"), které by se měly objevit na připravované desce, plánované na příští rok. Zpočátku poněkud chladné publikum se postupně rozehřívalo a tak když po šedesáti minutách THOU zakončili základní set, zavolal je nazpátek na pódium obstojný aplaus fanoušků. Závěrečné coververze ("Transmission" od Joy Division a kapelou vůbec poprvé živě zahraná "Love Like Blood" od Killing Joke) podtrhly velmi dobrý dojem z jejich vystoupení.

 

xiii011

 

Playlist The House Of Usher

 

  1. I Wanna Know

  2. Equinoxe

  3. Radio Cornwall

  4. To The Glorious Dead

  5. You’re The Fire I’m The Ashes

  6. The Floor She Walked Upon

  7. Coming Home

  8. Faith For The Faithless

  9. Finders Keepers

  10. It Doesn’t Matter

  11. To Whatever End

 

  1. Transmission

  2. Love Like Blood


Většina návštěvníků ale přišla, ruku na srdce, kvůli české legendě XIII. století. Ti před vlastním vystoupením nechali zatáhnout pódium černou oponou, která se rozevřela až po desáté večer za zvuku atmosférického koncertního intra. Všichni diváci se přimáčknuli maximálně blízko pódia a vytvořili hned od začátku atmosféru, která musela čtveřici potěšit. A také vybudit k maximálnímu výkonu, což se i stalo. Pověsti o vynikající koncertní formě Petra Štěpána a spol. nelhaly a když k rozjetému gotickému parnímu stroji připřáhnete navíc plný prokreslený zvuk místního sálu, nadstandardní světla a projekci na dvě plasmové obrazovky nad pódiem, pak koncert nemohl dopadnout špatně. Kapela bez zbytečných prostojů tlačila do publika jeden hit za druhým. Navíc, alespoň mně to tak přišlo, v punkovější podobě, kdy jedním z velkých tahounů semknuté kapely byl bubeník Pavel Štěpán. Pokud jste si přečetli náš rozhovor s Petrem Štěpánem, tak jste se dozvěděli o ozvláštnění současných koncertů Třináctky v podobě coveru Dolly Patron „Jolene“, kterou překvapivě zpívá klávesačka Jana Havlová. A nutno podotknout, že tah je to neskutečně vydařený, protože Jana nejen dobře vypadá, ale především neskutečně dobře zpívá. Žádná zakřiknutá éterická pěnice, ale rocková dračice s plným hlasem bez zbytečných manýrů a kudrlinek. Po prvním přídavku se zdálo, že XIII.století se už na pódium nevrátí, v sále se rozsvítilo, ale nakonec neúnavní fanoušci zvítězili a dostali druhý dvojitý nášup v podobě coveru Bauhaus „Bela Lugosi’s Dead” a balady „Růže a kříž“.

xiii021

Playlist XIII.století

 

  1. Fatherland

  2. Kabarette Voltaire

  3. Měsíc lovce

  4. Shelley

  5. Elizabeth

  6. Černé slzy

  7. Katakomby

  8. Jolene

  9. Justina

  10. Nosferatu Is Dead

  11. Karneval

 

  1. Mystery Anna

  2. Knockin’ On Heaven’s Door

 

  1. Bela Lugosi’s Dead

  2. Růže a kříž


To už se na hodinách rychle blížila půlnoc, která rychle vyhnala ze sálu většinu návštěvníků. Asi k tomu přispěla neexistence afterpárty, kdy před stylovým DJem dostal přednost místní jukebox, ale to bylo rozhodnutí mimo dosah pořadatelů. Celkově musíme zhodnotit akci jako vydařenou: dostali jsme dvojitou kvalitní dávku stylové muziky v dobrém zvukovém i obrazovém balení, navíc ve vstřícné atmosféře početného publika, které si koncert evidentně užilo. A slovo na závěr? Už dnes se fanoušci pravověrného gotického rocku můžou těšit na pokračování. 15. dubna příštího roku do pražského klubu Exit Chmelnice zavítá hned trojice vynikajících zahraničních představitelů žánru – Merciful Nuns, Whispers In The Shadow a Vendemmian. Je stále se na co těšit!

 

Fotogalerie

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Určitě supr koncert a především Třináctka. Ovšem druhá skupina... menší změna musí bejt!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.