Sobotní Václavákfest (ne)proběhl za podivných okolností

Pokud jste plánovali vyžití proběhlého víkendu, našli jste v bohaté nabídce v našem kalendáři také sobotní akci nazvanou Václavákfest. Program sliboval bohatou sestavu nejen domácích, ale i slovenských kapel a dokonce německou elektroteroristickou úderku Arise-X. Pokud ještě nevíte, jak celý festival (ne)dopadl, tak si přečtěte obsáhlý report Radka Kopela, šéfa industrialistů Napalmed, který nejlépe osvětlí celou situaci. A věřte, je to výživné čtení. Osobně je nám líto všech vystupujících, kteří jeli do Prahy zahrát často z velmi vzdálených destinací.

----

Václavák fest Nespokojených občanů

 Nevím jak začít a co vůbec napsat. Emoce se ve mně tříští, doufám, že se udržím do konce této zprávy.

Před časem jsme byli jako kapela Napalmed (industrial/noise, Most) Robertem Žákem prostřednictvím emailu osloveni, zda nechceme 11.9.2010 vystoupit na akci Václavák fest. Po obdržení předběžných, kusých podmínek jsem předběžně souhlasil a průběžně postoupil několik dodatečných dotazů. Veškerá komunikace a domluva byla vedena jen a pouze s Robertem:

1/ Jedná se o vystoupení v rámci nějaké politické strany nebo firmy propagující nějaké výrobky? – Odpověď zněla „nikoli“, což byla LEŽ! Celá nepovedená taškařice, měla být akcí politického sdružení Nespokojení občané http://nocr.estranky.cz , což vyplynulo až na místě. Není podstatné zda s názory tohoto seskupení souhlasíme či nikoli, ale prostě mělo být vše řečeno předem a rozhodnutí o účasti, a tím i následné tiché podpory, ponecháno na každé kapele.

2/ Jak je zajištěno zázemí pro muzikanty pro přípravu a vystoupení? – Odpověď zněla, “že bude pouze zvukař s aparaturou, bez pódia s eventuálním přístřeškem z igelitu nataženým mezi stromy (!?)“. Tato odpověď mě plně neuspokojila, na což jsem rovněž reagoval. Obava ze špatného počasí (hlavně deště) byla postupně rozptýlena, ale v opačném případě jsme byli rozhodnuti do Prahy nedorazit, popřípadě nevystoupit. Risk zničení elektronických efektů a zařízení bychom neriskovali.

3/ Jak je zajištěno parkování na Václavském náměstí? –  „Pravá strana je prý zdarma, popřípadě jsou další varianty (hotel, parkoviště)“. Zdarma se na Václaváku dá parkovat pouze v neděli, ostatní možnosti nebylo možno ověřit z důvodu totálního organizačního fiaska.

4/ Propagace byla plánována dvěma plakáty. První od „člověka, který má na grafiku drahé profi programy a hlavně dělá v tom oboru“, druhý „amatérský, který jsem udělal (Robert Žák) před měsíce během pěti minut“. K tomu profesionálnímu jsem své výhrady o nečitelnosti některých projektů postoupil Robertovi. Podpora akce kapelami na svých stránkách apod. byla striktně nařízena slovy: „Pošlete mi pak přesný odkaz, kam jste tento plakát dali. Vše zkontroluji a popřípadě vyřadím ty kapely, které neudělali vůbec žádnou reklamu. Dalších 30 kapel čeká na svou příležitost...“ – rovněž na tuto, diplomaticky řečeno, divnou rétoriku jsem odepsal. Oba plakáty rovněž nejevily známky o kulturní akci v rámci jakéhokoli politického názoru.

 5/ Nutnost doložit prohlášení pro OSA snad ani nestojí za řeč a vystavili jsme jej bez mrknutí oka, viz. příloha, hehe! Dodávam jen pro pobavení…

Osobně jsem jednal a rozhodoval za svou kapelu Napalmed i přes eventuální ztráty se kterými jsem počítal, ovšem spíše z důvodu špatného počasí. To bylo nakonec, vedle rozumně, byť emotivně argumentujícího zvukaře, a také několika našich trpělivých fanoušků, jediným pozitivem na průserové situaci - akce se nakonec neuskutečnila, ani jedna z kapel nevystoupila.

Podle mého laického hodnocení pan Petr Kindermann a paní PaedDr. Marie Kindermannová zřejmě vše naivně, amatérsky a partizánsky naplánovali, pan Robert Žák obdobným způsobem organizoval jako prostředník, mezi jím oslovenými kapelami a organizátory. Pokud by vše klaplo, tipuji, že by se bili v prsa a dozajista nešetřili chválou o povedené akci, ovšem v okamžiku debaklu (současný stav), se zbavují zodpovědnosti, která však nebyla v jednání přítomna od počátku (viz první čtyři, nejpodstatnější uvedené body).

Jako amatérská kapela okrajového žánru nemáme žádné přehnané nároky, za svou kariéru jsme se setkali s ledačím, ale takovéto jednání se mi nelíbí, proto spisuji tyto řádky. Nevím nakolik budou pochopitelné, oprávněné, logické, opodstatněné, diplomatické. Pokud povedou minimálně k tomu, že muzikanti napříště alespoň popřemýšlejí o možných rizicích a raději řeknou ne jako nespokojení umělci – nespokojení občané.

Těším(e) se na Vaši reakci

Radek Kopel napalmed@seznam.cz , v Mostě 12.9.2010

 p.s. Jakékoli šíření, publikace, kritika, reakce, podpora, nesouhlas, vše je povoleno. Rozesílám všem zúčastněným a svým kontaktům v rámci muziky.

Dokumenty jsou umístěny na našem webu na odkazech:

tato zpráva – http://napalmed.cz/doc/vaclavak.rtf
prohlášení o autorských právech –  http://napalmed.cz/doc/osa.rtf
plakát 1 profesionální – http://napalmed.cz/pix/plakat_vaclavak.jpg
plakát 2 amatérský –  http://napalmed.cz/pix/plakat_vaclavak2.jpg

Kontakty:

spolupořadatel Robert Žák (Phonetix, www.phonetix.cz) – phonetix@seznam.cz, mob.: 723 724 317
pořadatel Petr Kindermann (Nespokojení občané http://nocr.estranky.cz) – nocr18@centrum.cz, mob: 604 834 988, Skype: pkindermann
pořadatelka PaedDr. Marie Kindermannová (Nespokojení občané) – kindermannova@centrum.cz, tel.: 603 179 494

 

plakat_vaclavak

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

neskutecne trapne. na mustku se navic konala dalsi jina akce. skoda.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.